reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-451+: čtyři disky do domácnosti

19.7.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-451+: čtyři disky do domácnosti
Mezi NAS pro náročnější zákazníky patří také QNAP TS-451+, který má připraveny čtyři diskové šachty a je připraven na multimédia, virtualizaci a nabídne velice slušný výkon. Hodit se tak bude do moderní domácnosti jako datové a mediální centrum.
QNAP TS-451+ je označován za vysoce výkonný NAS, který je schopen překódovat videa v reálném čase a je určen pro malé kanceláře a domácnosti. Především jde ale o NAS vybavený čtyřmi diskovými pozicemi, od čehož se odvíjí také jeho možnosti konfigurace disků do polí RAID. Vedle 3,5" HDD můžeme do něj umístit klidně i 2,5" SSD, ovšem právě desktopové disky jsou a ještě dlouho budou nejvýhodnější zařízení pro SATA ohledně kapacity a ceny.



Tento NAS tak není vysoce specializovaný model, jako je testovaný QNAP TS-253A zaměřený na karaoke. Zaměřuje se ale více na multimédia, i když to se dá dnes říci o každém druhém NASu. QNAP to však v tomto případě podtrhuje tím, že k TS-451+ dostaneme také jednoduchý IR dálkový ovladač, s jehož pomocí budeme moci ovládat multimediální stanici, která je připravena na HDMI výstupu. Můžeme tak NAS napojit přímo na televizor s vhodným vstupem, který tak vůbec nemusí mít k dispozici síťové připojení, takže postačí prostá "hloupá" televize.



TS-451+ přicestoval v jednoduché krabici, na níž nás zaujme také informace o 8 GB operační paměti, výkonu, škálovatelnosti a možnosti transkódování videa. Díky dostupným konektorům budeme moci využít NAS také jako počítač s klávesnicí, myší a monitorem. Co se týče základních specifikací:

Model
QNAP TS-451+ (8 GB)
Procesor
Intel Celeron 2 GHz až 2,42 GHz
4jádrový
Intel HD Graphics
Paměť
8 GB DDR3 RAM (2x 4GB DDR3L-1600)
512 MB Flash
Podpora HDD
4x 2,5" / 3,5" SATA HDD/SSD
LAN
2x Gigabit RJ-45 Ethernet
USB, apod.
1x přední USB 3.0
1x zadní USB 3.0
2x zadní USB 2.0
1x HDMI
dálkový IR ovladač
eSATA
-
LED kontrolky
HDD 1-4, Status, LAN, USB
Rozměry
235 x 180 x 177 mm
Hmotnost bez disků
3 kg
Spotřeba
uspané disky: 15,8 W
spánek (S3): 0,57 W
4 disky v provozu: 33,9 W
Chlazení a hlučnost
120mm ventilátor
16,9 dBA
Operační systém
QTS 4.1
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Starší model TS-451 (bez plus) je vybaven procesorem Celeron s taktem 2,41 až 2,58 GHz a dvěma jádry nebyl v materiálech firmy upřesněn, ovšem dle těchto specifikací můžeme určit, že půjde o starší 22nm Celeron J1800 z generace Bay Trail-D a s jádry Silvermont. To je 10W procesor, respektive SOC, vybavené grafikou generace Ivy Bridge se 4 shadery. Model TS-451+ už má procesor Celeron na taktu 2 až 2,42 GHz, což zase ukazuje na čtyřjádrový model J1900 ze stejné generace, takže jde stále o 10W a 22nm procesor, který už není nejnovější. Máme tu ale pozoruhodných 8 GB operační paměti, kterou ale nemají všechny prodávané verze. Vybrat si můžeme také podstatně levnější model se 2 GB paměti, v jehož případě bude i cenově výhodnější se zbavit 2GB modulu a dodatečně zakoupit 8 GB RAM.

Ostatní hardwarová výbava nás moc nepřekvapí. Máme tu dva gigabitové Ethernety s možností agregace linek pro dosažení propustnosti přes 200 MB/s, dále tu jsou dva a dva porty USB 2.0 a 3.0 a jeden port HDMI. Nebude tak problém si k NASu připojit klávesnici, myš či jinou periferii a pak monitor, televizi, projektor, cokoliv je libo.

V recenzi se zaměříme také na spotřebu, která dle specifikací není zrovna tak nízká, jak bychom očekávali od NASu s procesorem s TDP 10 W. Však necelých 16 W s vypnutými disky je poněkud moc. Hodnota 16,9 dBA naoplak ukazuje na nízkou hlučnost, ale jako obvykle tu nebude problém ve hlučnosti ventilátoru, ale v tom, jak se dokáží roztančit pevné disky. Problémem jsou pak především jejich vibrace a když se sečtou vibrace čtyř disků, dokáže takový NAS slušně drnčet.


Zpracování NAS


QNAP TS-451+ má klasické zpracování se čtyřmi šuplíky pro disky umístěnými v přední části. Hned vedle je sloupek s kontrolkami a jinými prvky, kde najdeme stavovou LED kontrolku, další ukazující na aktivitu sítě LAN, třetí indikuje práci USB portů a nakonec tu jsou čtyři pro pevné disky. Mezi tlačítka patří hlavní vypínač a dále zálohovací tlačítko pro zařízení, jež připojíme na přední port USB 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

Zpracování tohoto NAS nepřekvapí. QNAP si jako hlavní materiál zvolil plast, z nějž je vyroben plášť včetně předního panelu. Jádro tohoto zařízení, čili vnitřní konstrukce, je však vyrobeno z plechu SECC, který se ukazuje také na zadním panelu.



Právě na zadní straně dominuje výdech velkého 120mm ventilátoru, jejž v provozu téměř neuslyšíte. Více hluku totiž nadělají samotné pevné disky. Sloupec rozhraní napravo začíná nahoře zapuštěným tlačítkem Reset a pak už máme jeden port HDMI, dva USB 2.0 a jeden USB 3.0, dva ethernetové RJ-45 a napájecí konektor. Výčet můžeme zakončit otvorem pro zámky Kensington v dolním levém rohu.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř je počítačová deska umístěna v levé části a od přístupu ke slotům SO-DIMM nás pak dělí už jen ochranná fólie. Nemáme ale žádný důvod tento NAS vůbec otevírat, snad jen pro zvědavost. Pevné disky budeme instalovat bez otevírání NASu, a to s pomocí klasických kovových šuplíků se zámky.

Do nich je třeba pevné disky nejdříve přišroubovat, což v případě 3,5" modelů není nezbytně nutné, ale rozhodně to doporučuji. Disky lze sice napojit na konektory uvnitř těla NASu i bez přišroubování, ale pak v šuplících nebudou držet, takže by se mohly chvět, což by jim nepřispělo k lepší kondici. Navíc pak namísto šuplíku s diskem vyndáte z útrob serveru nejspíše jen samotný šuplík.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je naprosto postačující. Máme tu 65W adaptér notebookového typu s výstupem 12 V, nezbytný eurokabel pro zapojení do sítě, krátký obrázkový manuál (spíše tedy manuálový leták), sady šroubků, dva ethernetové kabely a nakonec dálkový ovladač.



Tento ovladač je vybaven tlačítky pro pohyb v menu, ovládání zvuku a také vypínačem.
reklama