reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-451+: čtyři disky do domácnosti

19.7.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-451+: čtyři disky do domácnosti
Mezi NAS pro náročnější zákazníky patří také QNAP TS-451+, který má připraveny čtyři diskové šachty a je připraven na multimédia, virtualizaci a nabídne velice slušný výkon. Hodit se tak bude do moderní domácnosti jako datové a mediální centrum.

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme naládovali náš NAS čtyřmi 1TB disky WD Blue WD10EZEX. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Intel Clear Folk DH67CF (Intel 82579V) a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (pochopitelně s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 5, které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal. Inicializace NAS serveru a prvotní vytvoření diskového pole a jeho synchronizace trvalo přibližně dvě a půl hodiny.



Systémové informace - klikněte pro zvětšení -


Výkon


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. Uvnitř NAS byly dva disky nakonfigurovány v poli RAID 5, což je asi nejvhodnější konfigurace pro čtyři disky vzhledem ke kapacitě a ochraně dat. RAID 5 potřebuje alespoň tři pevné disky a dokáže přežít havárii jednoho z nich. Disky se v něm všechny podílejí na čtení dat, které je tak rychlejší, než kdybychom data četli z jednoho.

QNAP TS-228
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
116,3
111,6
2-3MB fotografie
97,8
90,6

Testy dopadly dle očekávání, takže dobře. Čtyřjádrový procesor Intel Celeron J1900 má výkon, který s přehledem stačí na to, aby zcela vytížil 1Gb/s Ethernet a v případě potřeby lze spojením dvou těchto rozhraní dosáhnout i cca dvojnásobku. Máme tu totiž dvě gigabitová rozhraní, jež lze spojit pomocí Link Aggregation, ale k tomu je zapotřebí mít příslušně vybaven i router a spojení od něj k počítači. Běžnému uživateli ale bude bohatě stačit takováto propustnost, která dosahuje přes 110 MB/s při downloadu i uploadu a pouze při přesunech menších souborů se pochopitelně sníží, ale pozoruhodně málo. Přenosové rychlosti u tohoto NASu vůbec nemusíme řešit.

Zaměříme se raději na přehrávání videí, kde nemělo cenu zkoušet videa v rozlišení 4K, na což tento NAS není připraven. Výrobce se ale chlubí možnosti překódovat videa z rozlišení až Full HD na nižší, díky čemuž si lze přehrávat filmy třeba na mobilním telefonu, kde nepotřebujeme koukat v tak vysokém rozlišení a pak nám bude stačit i nižší datová propustnost spojení a pochopitelně se ušetří i celkový objem přenesených dat.

S přehráváním videí v rozlišení Full HD nebyl vůbec žádný problém, stejně jako se zmíněným překódováním videí. Video Station zvládne překódování z Full HD, a to pochopitelně v reálném čase, jinak by taková funkce byla zbytečná. Tato funkce pracuje dobře, video je plynulé a samotný NAS se dle spotřeby 33 W ani zcela nevytíží.


Spotřeba a hlučnost


Se čtyřmi disky na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

QNAP TS-228
spotřeba (W)
100% vytížení CPU
36 W
klid se zapnutými disky
29,5 W
vypnuté disky
14,7 W
pohotovostní režim
0,0 W (neměřitelné)

Když bude NAS neustále připraven se zapnutými disky, bude se jeho spotřeba pohybovat kolem 30 W (zátěž CPU dle systému cca 2 %). To v podstatě odpovídá údajům, které poskytuje samotný výrobce. NAS ale dokáže své disky pochopitelně také vypnout, čímž se spotřeba propadne na polovinu a díky plánování můžeme v určitou dobu nechat NAS vypnutý (respektive v režimu spánku), čímž se jeho spotřeba srazí k nule (v našem případě byla tak nízká, že byla neměřitelná). Nicméně vzhledem k použitému procesoru s TDP jen 10 W byla spotřeba kolem 15 W s vypnutými disky i tak vyšší, než bych osobně očekával.

Teplota systému se dle údajů samotného NAS vyšplhala po několika hodinách práce na 45 °C, ale není jasné, kde je umístěno samotné čidlo. Své jistě má procesor, a tak je možné, že jde o jeho teplotu. Systém řízení otáček ventilátoru na takové teploty ale nijak nereagoval, protože udržoval otáčky na pouhých 550 RPM (jde o 120mm ventilátor tvořící slušný průvan) stejně, jako když byla teplota krátce po startu kolem 25 °C. O přehřívání tohoto NAS se tedy nemusíme bát.

Co se týče hlučnosti, ta bude záviset především na použitých discích. Jak bylo zmíněno, samotný NAS se snaží svůj 120mm ventilátor nastavit na nízké otáčky a pokud by šlo pouze o něj, ten netvoří v podstatě žádný hluk. Pokud vás tedy bude tento NAS otravovat svým hlukem, mohou za to pevné disky a nejspíše především jejich vibrace. V takovémto případě se už mimochodem vyplatí uvažovat o zakoupení modelů, které jsou přímo určeny pro takové nasazení. Mezi takové patří třeba řada WD Red a tyto disky by měly lépe snášet prostředí, kde jejich práci ovlivňují vibrace od blízce sousedících disků. Pro celkové snížení hlučnosti se také vyplatí celý NAS položit na měkkou podložku, která bude absorbovat jeho vibrace. Taková podložka může znamenat rozdíl mezi otravným hlukem a tichým provozem.

reklama