reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava

7.12.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava
Do spárů se nám dostala novinka letošního roku, a to NAS TS-451A od společnosti QNAP. Jde o čtyřdiskové úložiště zaměřené na multimédia, které podporuje i videa ve 4K a je vybaveno portem USB QuickAccess pro rychlou úvodní instalaci.
Máme tu obvyklý operační systém QTS ve verzi 4.2.2, který jsme si již mnohokrát ukázali, a tak není třeba jej ukazovat znovu. Už dříve jsme si také vyzkoušeli, jak pracuje celá Linux Station, a to včetně instalovaného desktopového Ubuntu, který nám z NAS vytvoří v podstatě plnohodnotný počítač. Ve stejné uvedené recenzi jsme také vyzkoušeli dodávaný dálkový ovladač, který je zde stejný a pak také HD Station na výstupu HDMI.

Podíváme se jen na vybrané věci a začneme jako obvykle tím, jak vypadá celý desktop ve webovém prohlížeči.



- klikněte pro zvětšení -

Máme tu standardní nabídku apllikací, z nichž ty s malou šipkou na černém pozadí je třeba ještě doinstalovat. Kupodivu mezi ně patří také Video Station, která byla zvolena v prvotní konfiguraci systému pro instalaci. Ovšem její instalace je otázka dvou kliknutí myší, takže to opravdu nelze považovat za problém.



- klikněte pro zvětšení -

QTS se chová jako každý moderní systém s okny, takže tu máme nahoře hlavní panel se základními volbami (vyhledávání, upozornění, odhlašování, atd.) i hlavní nabídkou, což je obdoba menu Start ve Windows. Okna se pak otevírají, zvětšují, minimalizují a přesouvají stejně jako v jiných systémech a odezva je až na výjimky okamžitá. Mezi ty výjimky patří případy, kdy je třeba něco v daném okně načíst, třeba log minulých událostí, apod.



QNAP u tohoto NAS vyzdvihuje funkci USB QuickAccess, které slouží přední konektor micro USB 3.0 a souborový systém CIFS - Common Internet File System. Ten můžeme v příslušném menu snadno zapnout a v takovém případě se můžeme pomocí rozhraní USB a uvedené IP adresy připojit k NASu stejně jako přes Ethernet.



S pomocí CIFS nebo jednodušeji díky utilitě Qfinder Pro tak lze získat přes USB také přístup k souborům uloženým na NAS, k čemuž potřebujeme stejně jako při komunikaci přes síť svůj účet (pokud je NAS takto nastaven). Qfinder Pro dokáže zařízení připojené přes síť i přes USB rychle najít a nabídne přímo možnost využití USB Quick Access, takže pak získáme přímý přístup k datům. Platí zde tedy stejné omezení uživatelů a skupin jako při přístupu přes síť.

reklama