reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava

7.12.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava
Do spárů se nám dostala novinka letošního roku, a to NAS TS-451A od společnosti QNAP. Jde o čtyřdiskové úložiště zaměřené na multimédia, které podporuje i videa ve 4K a je vybaveno portem USB QuickAccess pro rychlou úvodní instalaci.

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme naládovali náš NAS čtyřmi identickými disky WD Blue (WD10EZEX) s kapacitou 1 TB. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Gigabyte Z97-Gaming G1 WIFI-BK a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (pochopitelně s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 5, které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal a nabídne výslednou kapacitu 2,7 TB.




Výkon


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. Uvnitř NAS byly disky nakonfigurovány v poli RAID 5, což se ale na výsledcích nepodepsalo, neboť zde už spíše při stahování velkých souborů nestačil 1Gb/s Ethernet.

QNAP TS-451A
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
116,4
109,7
2-3MB fotografie
95,1
79,7

Testy dopadly dle očekávání, takže dobře. Procesor Intel Celeron N3060 má výkon, který s přehledem stačí na to, aby zcela vytížil 1Gb/s Ethernet a v případě potřeby lze spojením dvou těchto rozhraní dosáhnout i dvojnásobku. Běžnému uživateli ale bude bohatě stačit takováto propustnost, která dosahuje přes 100 MB/s při downloadu i uploadu a pouze při přesunech menších souborů se pochopitelně sníží, ale nijak dramaticky. Přenosové rychlosti u tohoto NASu vůbec nemusíme řešit.

Zaměříme se raději na přehrávání videí, kde byla vyzkoušena různá náročná videa. Nebylo divu, že ta nejnáročnější, a to jedno ve 4K (2160p, Matroska, 60,5 Mbps) a druhé také ve 4K (bitrate 18,7 Mbps) nefungovala dobře. Nepřehraje je plynule ani QTS a ani HD Station s přehrávačem Kodi, ale pokud vyzkoušíme video, které je opravdu podporováno procesorem (4K H.264, 30 FPS) zvládne to i QTS, i když trošku trhaně. Přece si ale nebudeme přehrávat 4K videa v okně prohlížeče, takže raději využijeme právě Kodi, v němž už je video naprosto plynulé, přičemž systém QTS hlásil 40% vytížení procesoru.

S přehráváním videí v rozlišení Full HD už nebyl vůbec žádný problém a zapomenout nesmíme také na funkci překódování videí. Tu využijeme třeba v případě, že si budeme chtít někde na cestách nechat streamovat videa ze svého NASu, přičemž bude třeba snížit datový tok, aby to připojení zvládlo. Video Station zvládne v reálném čase překódovat i zmíněné video ve 4K H.264. Pořád je trošku trhané, ale koukat se na ně dá. Není tak divu, že překódování videa ve Full HD na menší rozlišení už funguje plynule.


Spotřeba


Se čtyřmi disky na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

QNAP TS-451A
spotřeba (W)
100% vytížení CPU
30 W
klid se zapnutými disky
26 W
vypnuté disky
11 W
pohotovostní režim
0,0 W (neměřitelné)

Když bude NAS neustále připraven se zapnutými disky, bude se jeho spotřeba pohybovat kolem 26 W (zátěž CPU dle monitorování zdrojů cca 2 %). To je na čtyřdiskový NAS celkem slušná hodnota a můžeme očekávat, že v provozu to bude většinou tato. NAS ale dokáže své disky pochopitelně také vypnout, čímž se spotřeba propadne na pouhých 11 W a díky plánování můžeme v určitou dobu nechat NAS vypnutý, a tím se jeho spotřeba srazí blízko k nule. V našem případě byla tak nízká, že byla nemeřitelná, ale dle specifikací to má být 0,65 W. Pokud ale budete tuto funkci využívat a NAS si na dálku celý zapínat, musíte přijmout to, že mu cca minutu potrvá, než bude připraven.

Teplota systému se dle údajů samotného NAS vyšplhala po několika hodinách práce na 38 °C, což je daleko od hodnoty, na kterou by měl reagovat ventilátor zvýšenými otáčkami. A tak se systém spokojil s nastavenými 400 RPM, které mají daleko do otáček, jež by měly způsobovat slyšitelný hluk. Daleko více hluku vytvoří samotné disky a i to není nic proti vibracím a rezonanci serveru položeného třeba na stole. Pokud s tím máte problém, nejlepší lék na to je tlustý molitan nebo jiný měkký materiál, do nějž si NAS lehne jako do postýlky. O chlazení se pak není třeba obávat, protože vzduch putuje od předního panelu dozadu.

reklama