reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava

7.12.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-451A: 4 disky a slušná výbava
Do spárů se nám dostala novinka letošního roku, a to NAS TS-451A od společnosti QNAP. Jde o čtyřdiskové úložiště zaměřené na multimédia, které podporuje i videa ve 4K a je vybaveno portem USB QuickAccess pro rychlou úvodní instalaci.
QNAP TS-451A už nepatří stejně jako mu podobná zařízení čistě mezi NAS, je to v podstatě hotový počítač, u nějž nám výrobce umožní provozovat plnohodnotný linuxový systém Ubuntu, do nějž můžeme instalovat libovolné aplikace, tedy i hry a užít si je na monitoru či televizoru. Zkrátka a dobře, smazává se zde rozdíl mezi úložným zařízením a počítačem a z toho důvodu je třeba i zcela jinak pohlížet na pořizovací cenu. Ovšem k tomu budeme potřebovat alespoň 4 GB operační paměti, za což si QNAP jako obvykle nechá připlatit a pokud by nám naservíroval čistě jen NAS v podobě barebone, jistě by to řada uživatelů uvítala. Mohli by si totiž sami pořídit výsledný produkt levněji a třeba zužitkovat paměti, pro které jinak nemají využití. Škoda jen, že přístup k paměťovým slotům zde není tak snadný jako u jiných modelů NAS, ale rozhodně si poradíte.


- klikněte pro zvětšení -

Základní provedení tohoto modelu se navenek neliší od takového QNAP TS-451+, s nímž má testovaný model i řadu jiných věcí společných. Z hardwarového hlediska je ale vybaven navíc rozhraním USB QuickAccess, které nám umožní přímý přístup přes USB kabel, ale ne jako tupý externí disk, nýbrž počítaje s nastavenými účty a právy. Nemůže tak nikdo prostě přijít, NAS si napíchnout přes USB a mít veškerá data k dispozici. Dále tu máme navíc také čtečku paměťových karet SD, takže bude velice snadné přímo zálohovat třeba fotografie a videa v syrové podobě. Nakonec je tu ještě zvukový vstup a výstup na 3,5mm konektorech, což se opět bude hodit s desktopovým systémem, což TS-451+ nenabídne.

Pokud desktopový systém nevyužijete, máte k dispozici alespoň multimediální stanici na HDMI portu, která je určena především pro televizory a tomuto využití je uzpůsoben také dodávaný dálkový ovladač. Systém zvládne i videa v rozlišení 4K, pokud dodržíte kompatibilitu a podporované formáty a při přehrávání videí přes internet oceníte také možnost překódování videí v reálném čase, což dokáže ušetřit bitrate, a tedy i objem přenášených dat.

QNAP TS-451A už je zkrátka zařízení, které se od dob jednoduchých NAS posunulo o velký kus dál a začíná pronikat do teritoria osobních počítačů.


Plusy


+ Výkonný NAS s podporou desktopového Linuxu (zapotřebí min. 4 GB RAM)
+ HDMI a linuxová stanice
+ Dálkový ovladač
+ Čtečka SD karet, port USB QuickAccess, 3,5mm audio
+ Přehrávání videa ve 4K, překódování videí v reálném čase


Minusy


- Za 4GB verzi si značně připlatíme
- Nesnadný přístup k pamětem (pro případ výměny)
 
 
Za zapůjčení QNAP TS-451A děkujeme firmě QNAP.
Za zapůjčení pevných disků WD Blue WD10EZEX (1TB) děkujeme T.S.Bohemia.

 
 
Cena v době testování: cca 11 800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama