reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál

3.8.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál
Dnes se podíváme na pětidiskový NAS QNAP TS-531P, který přichází vybavený čtyřjádrovým procesorem od Annapurna Labs a širokými možnostmi pro rozšíření. Jde tak o NAS určený už náročnějším zákazníkům i menším firmám.

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme naládovali náš NAS pěti 1TB disky WD Blue WD10EZEX. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Intel Clear Folk DH67CF (Intel 82579V) a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (pochopitelně s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 5, které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal. Inicializace NAS serveru a prvotní vytvoření diskového pole jsme nemuseli řešit, neboť to už bylo zřízeno na dříve zkoušeném QNAP TS-451+. Bylo ale třeba přidat jeden disk do pole, což je velice snadný úkol, ovšem pak je třeba počítat s několikahodinovou synchronizací pole. Ale NAS je v jejím průběhu plně k dispozici, takže nejde o žádný problém.



Systémové informace - klikněte pro zvětšení -


Výkon


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. Uvnitř NAS byly dva disky nakonfigurovány v poli RAID 5, což je asi nejvhodnější konfigurace pro čtyři disky vzhledem ke kapacitě a ochraně dat. RAID 5 potřebuje alespoň tři pevné disky a dokáže přežít havárii jednoho z nich. Disky se v něm všechny podílejí na čtení dat, které je tak rychlejší, než kdybychom data četli z jednoho.

QNAP TS-228
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
114,4
110,2
2-3MB fotografie
82,7
79,6

Testy dopadly dle očekávání, takže dobře. Čtyřjádrový procesor Annapurna Labs Alpine AL-314 má výkon, který s přehledem stačí na to, aby zcela vytížil 1Gb/s Ethernet a v případě potřeby lze spojením více těchto rozhraní dosáhnout i násobku a v možnostech je upgradovat na 10Gb/s Ethernet, takže takto jsme ani zdaleka nevyužili všeho, čeho je systém po hardwarovém upgradu schopen. V základu nám ale mohou naprosto stačit čtyři gigabitová rozhraní, jejichž výkon lze spojit, konfigurovat je jako virtuální switch či některá využít jako záložní pro případ, že hlavní spojení selže. Ale k tomu je zapotřebí mít příslušné hardwarové vybavení a především je vhodné mít jasno v tom, že něco takového opravdu využijeme. Běžnému uživateli či pracovníku bude bohatě stačit propustnost jednoho gigabitového portu, která dosahuje přes 110 MB/s při downloadu i uploadu a pouze při přesunech menších souborů se pochopitelně sníží, a to o poznání více než u odkazovaného modelu QNAP TS-451+. I tak s nimi ale můžeme být spokojeni.

Na přehrávání videí se nyní nezaměříme, protože tento NAS není vybaven HDMI portem, a tak nebylo možné vyzkoušet, jak by si Alpine AL-314 poradil s dekódováním videí.


Spotřeba a hlučnost


Se čtyřmi disky na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

QNAP TS-228
spotřeba (W)
100% vytížení CPU
39 W
klid se zapnutými disky
36 W
vypnuté disky
16,8 W
pohotovostní režim
0,0 W (neměřitelné)

Když bude NAS neustále připraven s pěti zapnutými disky, bude se jeho spotřeba pohybovat kolem 36 W (zátěž CPU dle systému cca 1-3 %). To je asi o 6 W více, než udávají specifikace samotného výrobce. NAS ale dokáže své disky pochopitelně také vypnout, čímž se spotřeba propadne na méně polovinu a díky plánování můžeme v určitou dobu nechat NAS vypnutý (respektive v režimu spánku), čímž se jeho spotřeba srazí k nule (v našem případě byla tak nízká, že byla neměřitelná). Otázka je, jak žravý je procesor Alpine AL-314 od Annapurna Labs, což se nedozvíme. Odhadem by ale mělo jít o srovnatelnou spotřebu, jakou mají úsporné procesory Intel jako Celeron J1900.

Teplota systému se dle údajů samotného NAS vyšplhala po několika hodinách práce na 40 °C, což by se mělo vztahovat k procesoru. Systém řízení otáček ventilátoru na takové teploty ale nijak nereagoval, protože jej udržoval na stejných otáčkách, jaké byly nastaveny u čerstvě spuštěného systému. Udržoval tak otáčky na 780 RPM, takže v případě 120mm ventilátoru lze mluvit o velice tichém provozu.

Hlučnost tak bude jako obvykle záviset především na použitých discích, přičemž pět kousků vedle sebe už dokáže vytvořit slyšitelný hluk a především vibrace, které spolu mohou harmonizovat a dále se zesilovat. Právě proto je vhodné, aby bylo takovéto zařízení odsunuto někam stranou, kde nebude rušit. V domácnosti může přijít vhod technická místnost, nebo prostě nějaký zapadlý kout, kam lze natáhnout ethernetový kabel od routeru. Tento NAS není možné napojit na televizor, a tak jediný případ, kdy je vhodné jej mít po ruce, je využití předního portu pro rychlé zálohování dat. Kvůli tomu jej ale nemusíme mít neustále po ruce, aby nás oblažoval svými zvukovými projevy.

reklama