reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál

3.8.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál
Dnes se podíváme na pětidiskový NAS QNAP TS-531P, který přichází vybavený čtyřjádrovým procesorem od Annapurna Labs a širokými možnostmi pro rozšíření. Jde tak o NAS určený už náročnějším zákazníkům i menším firmám.
QNAP TS-531P je univerzální pětidiskový NAS, který se bude hodit pro náročnější domácnosti nebo menší firmy. Nejde o model, který by se specializoval na multimédia či dokonce karaoke, jak o model QNAP TS-253A. Zaujme nás na něm spíše nabídka čtyř 1Gb/s rozhraní Ethernet, kterou můžeme v případě potřeby rozšířit i o 10Gb/s Ethernet pomocí zvlášt dokoupené karty. Pak můžeme ještě poukázat na ARMový procesor Annapurna Labs Alpine AL-314 založený na čtyřech moderních jádrech Cortex-A15, který můžeme doplnit až o 16 GB RAM. Ovšem QNAP jako obvykle nabízí na trhu 2GB a 8GB model, přičemž vzhledem k použití běžných modulů SO-DIMM DDR3L-1600 je 8GB NAS jednoduše předražený. I kdybychom si koupili 2GB model a k němu zvlášť 16GB paměti, stále nás to vyjde daleko levněji než 8GB model. Ceny si můžete sami porovnat s využitím odkazů na Heureku dole na této stránce.


- klikněte pro zvětšení -

Zpracování samotného NASu je velice dobré. Vyroben je především z kovu a díky zasunovacímu krytu je do něj dobrý přístup, což oceníme právě při instalaci modulů RAM nebo přídavné síťové karty. Disky se však připojují klasicky pomocí kovových šuplíků. Potěší také integrovaný zdroj, díky čemuž nebudeme muset hledat místo pro klasickou černou "cihličku".

Použitý procesor má dle výrobce dostatek výkonu i pro propustnost 400 MB/s s využitím hardwarového šifrování, čehož s využitím jednoho 1Gb/s Ethernetu pro připojení nelze dosáhnout. Takže z tohoto hlediska lze říci jen to, že pro běžného uživatele tu je výkonu více než dost a my jsme rozhodně neměli problém saturovat šířku pásma takového rozhraní. Pro dosažení vyšší propustnosti pak lze spojit dohromady gigabitové porty, ale 10Gb/s Ethernet je elegantnější, i když podstatně dražší řešení. Pro využití spojené propustnosti více portů ale budete i tak potřebovat počítač se dvěma síťovkami a ideálně také router, který podporuje Link Aggregation (NIC Teaming nebo jak všelijak se taková funkce označuje), pokud se však na NAS nechcete napojit přímo.

Hlučnost samotného NAS TS-531P je nízká, ačkoliv je sám vybaven malým ventilátorkem svého zdroje a velkým 120mm ventilátorem pro chlazení disků. Tyto ventilátory ale mají řízené otáčky a jako obvykle bude větší problém s vibracemi disků a případným drnčením. Tento NAS ale není vybaven rozhraním HDMI a ani tak nemá IR port a dálkový ovladač, takže jej můžete dát někam, kde nebude nikoho otravovat, pokud tam samozřejmě dosáhnou ethernetové kabely. Co se týče pevných disků, zde už se opravdu vyplatí uvažovat o koupi modelů z edicí určených pro NAS, které mají lépe snášet vibrace a nepřetržitý provoz. Pět pracujících desktopových disků vedle sebe, to už se dá označit za náročné prostředí, jež by mohlo zapříčinit jejich brzký konec.

Spotřeba kolem 36 W s pěti zapnutými disky, to je něco, co se dá snadno akceptovat. Pro klidová období můžete aktivovat automatické vypínání disků nebo rovnou uspání celého NAS, přičemž v prvním případě se spotřeba propadne téměř na polovinu a v druhém byla neměřitelná.


Plusy


+ Výkonný NAS pro pět disků
+ 4x 1Gb/s Ethernet, možnost upgradu na 10Gb/s Ethernet
+ Integrovaný zdroj


Minusy


- Drahé paměti u 8GB verze

 
Za zapůjčení QNAP TS-531P děkujeme firmě QNAP.
Za zapůjčení pevných disků WD Blue WD10EZEX (1TB) děkujeme T.S.Bohemia.

 
 
Cena v době testování: cca 14.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama