reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-531X: 5 disků a 10Gb/s LAN

15.2.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-531X: 5 disků a 10Gb/s LAN
Mezi větší NAS servery, které se ještě hodí do domácností nebo malých firem, patří také QNAP TS-531X. Vyzkoušíme si tak server, jenž má místo pro pět pevných disků a v jeho základní výbavě jsou také dva 10 Gb/s ethernetové porty.
Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, QNAP TS-531X si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). To v našem případě proběhlo v pořádku, NAS získal z DHCP serveru IP adresu a mohli jsme začít konfigurovat. Že byly pevné disky využity v jiných NAS serverech firmy QNAP, tak nám TS-531X nabídl migraci systému. Tu jsem ale odmítl a zvolil čistou instalaci, která zahrnovala zformátování pevných disků a vytvoření nového pole RAID.



To byla ovšem chyba. Spuštěn byl standardní průvodce, který zahrnoval výběr hesla pro administrátora, nastavení data a času, lokální sítě, služeb a výchozích aplikací a pak také disků.



Namísto doporučovaného RAID 6, které zvládne selhání i dvou disků najednou, jsem vybral RAID 5, které toleruje sice jeden selhaný disk, ale zato namísto jen nějakých 2,7 TB z pěti 1TB disků poskytne 3,6 TB. Pak už mohla začít konfigurace.



Ta dospěla až k formátování pevných disků, kde se však proces zasekl, server rozsvítil varovnou červenou a jediným východiskem byl jeho násilný restart. Po něm jsem již zkusil zvolit migraci, která zahrnovala stažení a instalaci nové verze systému QTS a byla úspěšná. Není to tedy poprvé, co se NAS firmy QNAP nedokázal vypořádat s již dříve použitými disky. Problémy s tím měl také TVS-471.



Po inicializaci systému se ukázala obrazovka s informacemi o verzi QTS 4.2 a kupodivu i hláška, že je k dispozici jeho nová verze. Není tak moc jasné, z jakého důvodu NAS v rámci migrace nenainstaloval nejnovější verzi, když si systém bezprostředně předtím stáhl. To už ale naštěstí znamenalo jen několikaminutové zdržení před tím, než bylo možné server začít konfigurovat. Poté totiž bylo přirozeně ještě nutné dodatečně vytvořit diskové pole a příslušný oddíl, ale na rozdíl od průvodce instalace to samotný systém QTS již zvládl bez problémů.



- klikněte pro zvětšení -

Jestliže tak nechcete mít při prvotní instalaci svého NAS od QNAP žádný zádrhel, doporučeno je pokud možno využít čisté nenaformátované disky bez vytvořených oddílů.

reklama