reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-531X: 5 disků a 10Gb/s LAN

15.2.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-531X: 5 disků a 10Gb/s LAN
Mezi větší NAS servery, které se ještě hodí do domácností nebo malých firem, patří také QNAP TS-531X. Vyzkoušíme si tak server, jenž má místo pro pět pevných disků a v jeho základní výbavě jsou také dva 10 Gb/s ethernetové porty.
QNAP TS-531X je určen zákazníkům, kteří potřebují prostě síťové úložiště, jež nabídne slušnou kapacitu a vysoké přenosové rychlosti, přičemž nějaká multimédia či linuxové stanice a případně využití serveru jako osobního počítače je nezajímají. Takovým zákazníkům tento NAS nabídne 5 diskových pozic s možností konfigurace i do polí RAID 6 či 10 a možností rozšíření pomocí rozhraní USB 3.0. Vedle toho tu jsou také dva 10Gb/s porty SFP+ vedle dvou 1Gb/s RJ-45 a dále i možnost si nabídku těchto portů dále rozšířit pomocí karty pro rozhraní PCI Express x2.


- klikněte pro zvětšení -

Potřebný výkon zde obstará čtyřjádrový procesor pracující na 1,4 GHz, který využívá moderní jádra Cortex-A15 a ten musí zvládnout i vysokorychlostní Ethernet. QNAP nám navíc dá i možnost snadno navýšit kapacitu DDR3 RAM, pro což jsme v našem případě eventuelně mohli využít volný slot SO-DIMM, který je velice dobře přístupný. Stačí sejmout kovový kryt a slot se pod ním hned ukáže, takže jde o záležitost na pár chvil. Opět si ale můžeme postěžovat na propastný cenový rozdíl mezi 2GB a 8GB verzí, který činí cca 3700 Kč. Proto se nedá doporučit koupě 8GB verze, však 2x 4 GB DDR3L v SO-DIMM modulech nás vyjde jen na polovinu tohoto rozdílu a ještě můžeme někde udat ony 2 GB.

Co se týče zkušeností z provozu, pak na pětidiskový NAS má QNAP TS-531X poměrně nízkou spotřebu, a to 32 W se zapnutými disky. Hlučnost je také v pořádku, však ventilátor se ani nepřiblížil 1000 RPM, a tak největší neplechu pak už dělají pevné disky. My jsme NAS zkoušeli s běžnými desktopovými modely, ale zde bych už velice doporučoval použít disky ze speciálních sérií pro NAS, které lépe zvládají dlouhodobý provoz a vibrace. Pět disků vedle sebe už totiž dokáže slušně rezonovat, což se občas projevilo cyklicky zesilujícím a zeslabujícím drnčením. Proto lze také doporučit, abyste pod tento NAS dali něco měkkého, pokud bude v dosahu osoby, jíž by jeho projevy mohly jít na nervy.

Celkově jde o slušně provedený, úsporný, vysokokapacitní a také poměrně levný server pro spíše firemní nasazení, který disponuje i možnostmi pro rozšíření, a to jak možností připojení k síti, tak diskové kapacity.


Plusy


+ Dobrý výkon a šifrování
+ Rozhraní USB 3.0, 4x Ethernet se dvěma 1Gb/s a dvěma 10Gb/s porty
+ Kvalitní provedení
+ Nízká spotřeba


Minusy


- Vyšší cena 8GB verze
 
 
Za zapůjčení QNAP TS-531X děkujeme firmě QNAP.
Za zapůjčení pevných disků WD Blue WD10EZEX (1TB) děkujeme T.S.Bohemia.

 
 
Cena v době testování: cca 14 300 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama