reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-879 Pro: firmware 3.5 se ukazuje

6.10.2011, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-879 Pro: firmware 3.5 se ukazuje
Společnost QNAP minulý měsíc ohlásila nová zařízení NAS pro náročné zákazníky, kteří žádají mnoho úložného prostoru a také vysoký výkon. Jedním z nich je i osmidiskový model TS-879 Pro, jenž je založen na výkonné platformě Intel s 3,3GHz CPU Core i3.

MyCloud NAS 1.1


Ač bylo v posledních dnech velmi slunečno, i tak je období mraků, které jen tak neustane. Cloudové technologie se velmi rozmáhají, čemuž se vzhledem k rozšiřujícím se chytrým telefonům a tabletům i mobilnímu internetovému připojení nelze divit. Služba MyCloud NAS v novém firmware dostala rovnou celou hlavní skupinu skládající se ze tří podskupin - Průvodce MyCloud NAS, Konfigurovat MyCloud NAS a Automatická konfigurace routeru.



Průvodce poslouží jen jako odlišně pojatá konfigurace nastavení, která nám zprostředkují další tři záložky, takže jej necháme být a podíváme se raději dále.



Hned v první záložce můžeme v případě, že máme k dispozici veřejnou IP adresu, tuto nahradit URL s využitím služby MyCloudNAS, pod jejíž doménou budeme působit. Stačí si něco vymyslet, zkontrolovat, zda jde o zatím nepoužitý název a pak už můžeme svou adresu nechat zaregistrovat.



Další záložka umožní povolit služby, které budou publikovány na MyCloudNAS, přičemž volíme mezi veřejnými a soukromými, k nimž je zapotřebí znát heslo QCLoud Access Code. To zvolíme také v této záložce.



Nakonec můžeme pro pohodlnější nastavení přesměrování portů využít protokoly UPnP, pokud je tedy náš router podporuje. Stačí si v seznamu zaškrtnout potřebné služby, aplikovat je na router a NAS si sám zařídí přesměrování potřebných portů.


Windows Live Messenger Notifications


Pro zajištění dalšího způsobu automatické komunikace NAS serverů s administrátorem poslouží kromě obvyklých e-mailů a SMS zpráv také IM prostřednictvím Windows Live Messenger. Jedná se tedy o další způsob zasílání upozornění a výstrah, ale to není vše.



V dialogovém okně Messengeru totiž můžete po odeslaném vzkazu "help" zjistit, jaké příkazy vám vrátí aktuální informace o teplotě a stavu disků a systému, otáčkách ventilátorů, apod. Můžete se tak ihned přesvědčit, zda se nějaký NAS třeba nepřehřívá.


External Drive Encryption


Další novinka se týká zabezpečení, ale tentokrát externích pevných disků připojených přes rozhraní USB nebo eSATA. Systém podporuje souborové systémy EXT3, EXT4, FAT32, NTFS a HFS+, které můžeme dle standardu FIPS 140-2 zašifrovat pomocí 128/192/256bitových AES klíčů.



Pro vytvoření zašifrovaného oddílu je nutné disk zformátovat na vybraný souborový systém a pak si můžeme zvolit i sílu šifry a také příslušné heslo pro přístup.


TFTP Server


Ve firmware 3.5 najdeme též možnost zapnout server TFTP (Trivial File Transfer Protocol), čili velmi jednoduchý protokol pro zasílání dat vycházející z FTP, který má být běžně využíván pro automatické přenosy v rámci lokální sítě. V tomto případě můžeme díky PXE využít NAS jako zdroj dat pro jiné systémy, které mohou s jeho pomocí nabootovat nebo na svůj disk nainstalovat systém z připravených diskových obrazů.



Použití této služby lze limitovat rozsahem IP adres a pak musíme zvolit kořenový adresář této služby.


Enhanced External Drive Backup


Zálohování z/na externí disky samozřejmě zvládaly i předchozí verze, ovšem zde byla tato funkce rozšířena. Můžeme vytvořit mnoho různých úloh pro jedno nebo více připojených úložných zařízení, přičemž tyto úlohy lze spustit i současně.



Poslouží k tomu opět průvodce, který nás pěkně za ručičku provede celým procesem vytvoření nové úlohy. Vytvořit si můžeme také filtry, díky nimž nebudou zálohovány třeba dočasné soubory nebo jiná nechtěná data a chybět nebudou ani oznámení přes e-mail o zdárném či nezdárném dokončení záloh.


Camera & Router Additions


Nakonec tu je seznam nových IP kamer podporovaných místní Surveillance Station a také routerů pro automatickou konfiguraci. Tento seznam naleznete přímo na stránkách výrobce QNAP.
reklama