reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RaidSonic IB-NAS4220 - RAID pro váš Ethernet

15.10.2007, Jan Vítek, recenze
RaidSonic IB-NAS4220 - RAID pro váš Ethernet
Řada NAS produktů ICY BOX od společnosti RaidSonic byla představena na těchto stránkách již dříve, avšak to jsme se zabývali pouze třemi ze čtyřech modelů, které tato firma nabízí. Dnešní NAS box dokáže využít dvojici Serial ATA disků, připojuje se přes gigabitový Ethernet a svou konektivitu nabízí i pro další úložná zařízení připojitelná přes rozhraní USB 2.0
Mimo to se můžeme u IB-NAS4220 těšit na velmi rozsáhlé softwarové funkce, kde kromě obligátního serveru FTP a Samby figuruje rovněž Twonky Media pro zpřístupnění multimediálních souborů pro různá další zařízení v domácnosti, Bittorrent klient, iTunes nebo také funkce pro snadné zálohování stiskem jednoho tlačítka. A co se týče oněch dvou pevných disků, pro ně se zde může využít pole RAID 0 i 1. Tím to však nekončí, ale popisem uvedených i dalších vlastností se budeme zabývat v samotné recenzi.

Model
IB-NAS4220
Rozměry
243 x 138 x 82 mm
Barva
Černá
Materiál
Hliník
Hmotnost
1,6 kg
Rozhraní disků
2x Serial ATA
Rozhraní boxu
Gb Ethernet
2x USB (pro připojení dalších zařízení)
Souborové systémy
EXT2, EXT3, FAT32
RAID
RAID 0, RAID 1, Span (NRAID)
Procesor
ARM 9, 400MHz
Paměť
8 MB Flash, 64 MB SDRAM

ICY BOX přišel v bílé lepenkové krabici, ale zařízení nebylo zcela nové, takže krabice byla zbavena svého přebalu s potiskem. Z toho důvodu si nemyslím, že je důležité si ji ukazovat. Raději se podívejme na to, co je nám zde nabízeno uvnitř ní.

- klikněte pro zvětšení -

Box má velmi jednoduché tvary, takže vypadá v podstatě jako taková cihla na nožičkách. Celý vnějšek je vyroben z pevného hliníku a do tohoto hliníkového tunelu se obvyklým způsobem zasouvá celý šuplík s disky a elektronikou. Přední strana je téměř celá perforovaná, což je důležité pro zajištění dobrého průchodu vzduchu a veprostřed máme svislý pruh, kde najdeme nejdříve stříbrně zbarvený spínač Power, pod ním dvě LED signalizující správně pracující systém a práci disku. Bezprostředně pod nimi pak máme tlačítko funkce OTB (One Touch Backup). To dokáže z připojeného USB storage zařízení zkopírovat data na disky v boxu, a tím je tedy zálohovat.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní strana boxu neobsahuje nic jiného než nezbytné konektory. Jednak zde vidíme další port USB 2.0 pro připojení USB disků či tiskárny, poté klasický RJ-45 konektor gigabitového Ethernetu a nakonec čtyřkolíkový konektor napájení dodávající 12 V a 5 V (adaptér zvládne 12 V / 3 A a 5 V / 4,2 A). Další dvě tlačíka vedle ethernetového konektoru zde slouží pro reboot systému a reset do továrního nastavení. Box se také i přes svou masivní hliníkovou schránku nemůže spoléhat pouze na pasivní chlazení pevných disků, takže byl dozadu umístěn malý ventilátor, jenž by měl mít k sobě připevněno teplotní čidlo, jímž se jeho otáčky budou řídit.



Při pohledu zespodu uvidíme, jakým způsobem se box otevírá. Slouží k tomu čtyři titěrné šroubky, které hliníkovou schránku k šuplíku jednoduše přišroubují. Dobře zde také vidíme demontovatelné nohy, jejichž spodní strany mají na sobě nalepeny pryžové podložky, aby zařízení na hladkém povrchu dobře sedělo a vlivem vibrací z disků nedrnčelo. Podle vnějšího zpracování se tedy jedná o velmi pěkně a zpracovaný kus odolného hardware.


Příslušenství


V boxu dostanete kompletní příslušenství, s nímž jej budete moci ihned rozběhnout. Pevné disky sem ale pochopitelně nepatří. Jednak je to velmi podrobný a pěkně zpracovaný manuál (pouze v anglickém jazyce), poté CD s utilitou pro úvodní nalezení boxu na síti a Twonky Media, dále krátký Ethernetový kabel a nakonec dva sáčky s nejrůznějšími šroubky, lepicí páskou pro fixaci teplotního čidla a dokonce malý plastový 'klíček', kdybyste chtěli box resetovat a neměli po ruce propisku.



Napájecí soustava se skládá z mohutného adaptéru dodávajícího 5 i 12 Voltů. Do něj pak patří zastrčit 220V kabel s jednoduchou vidlicí.

reklama