reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Razer Orbweaver: prodloužená ruka pro hráče

31.5.2013, Jan Vítek, recenze
Razer Orbweaver: prodloužená ruka pro hráče
Dnes se podíváme na jedno zařízení, které bude zajímavé především pro hráče, ale konec konců není vyloučeno, že přijde vhod také pro vážnější využití počítače. Jde o ergonomickou herní klávesnici určenou pro levou ruku, která nabídne pár speciálních funkcí.
Kapitoly článku:
Razer Orbweaver je zařízení, které nám má nahradit levou část klasické klávesnice, kterou hráči společně s myší používají k ovládání nejen 3D her. Právě při hraní by nám Orbweaver měl klávesnici plně nahradit, přičemž by měl být samozřejmě výrazně lepší, jinak by nebyl žádný důvod k jeho koupi. Mezi jeho trumfy patří mechanická tlačítka, přičemž Razer si trošku překvapivě vybral Cherry MX Blue, jež najdeme spíše u klávesnic určených k psaní textů. Dále toto zařízení sází na ergonomii, což je vidět už na první pohled a pak nám nabídne i speciální ovladací prvky určené pro palec, o nichž si může klasická klávesnice nechat jen zdát.



- klikněte pro zvětšení -


Mimo to všechno se dočkáme rovněž podsvícení popisků a dle očekávání také nebude chybět software, díky němuž si budeme moci naprogramovat klávesy dle potřeby. Razer dokonce slibuje rozsahem neomezená makra, což napovídá, že ta se budou ukládat do paměti počítače a samotného zařízení.





Orbweaver k nám dorazil v již evidentně použitém balení, ale to bylo kompletní a samotné zařízení bylo nepoškozeno, takže můžeme pokračovat. Nejdříve tedy známými specifikacemi:

Model
Razer Orbweaver (RZ07-00740100-R3M 1)
Rozměry
202 x 154 x 55 mm
Hmotnost
395 gramů
Klávesy
20 mechanických - Cherry MX Blue
odpor při stisku 50 g
plně programovatelné
zelené podsvícení
Ostatní ovládací prvky
osmisměrový thumbpad
2 tlačítka pro palec
Speciální vlastnosti
nastavitelná pozice opěrky a modulu s thumbpadem
Rozhraní
USB 2.0
1,8m kabel s pozlaceným konektorem
Software
Razer Synapse 2.0 pro nastavení maker, apod.

K dispozici budeme mít tedy mnoho ovládacích prvků, přičemž v ideálním případě nebude zahálet ani jeden prst a palec už vůbec ne. Toto zařízení si ale nemusí získat oblibu pouze u hráčů (spíše) akčních her, ale právě díky osmisměrnému thumbpadu by si jej mohli oblíbit třeba i 3D grafici, i když ti mají také možnost si koupit vlastní specializované periferie.



Zpracování keypadu


Razer Orbweaver vypadá tak trochu jako Krytonova ruka, kterou můžeme rozdělit na čtyři hlavní části. Hned vespodu je s nenápadným logem Razeru podložka pod zápěstí, nad níž je ve vyšší poloze další podložka, do níž zase zaboříme svou dlaň. Pak tu máme samostatný a stavitelný modul s ovládacími prvky pro palec a nakonec největší část s dvaceti klávesami, u níž můžeme rovněž nastavit polohu.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče zpracování, pak Orbweaver sedí na stole stabilně a ani silnější mlácení do kláves ho nerozhodí. Jednotlivé části jsou také zpracovány velmi dobře a z pevných plastů, takže celý ovladač vypadá na to, že by měl být schopen sloužit velmi dlouho, pokud tedy nemáte temperament jako McEnroe. Celé zařízení je také vyrobeno z černých materiálů, přičemž ty mají různé povrchové úpravy. Moduly s ovladači a klávesami jsou prostě z tvrdého plastu s matným povrchem, ovšem podložky mají na sobě měkkou gumu, která je navíc u jedné z nich vroubkovaná. Barev se ale taky dočkáme, neboť ty zajistí podsvícení kláves a také třech kontrolek v pravé části ovladače.




- klikněte pro zvětšení -


Když si to vezmeme pěkně popořádku, pak nejdříve tu máme nejjednodušší část, a sice podložku pod zápěstí. Ta je vodorovná a jako jediná není polohovatelná, ovšem na své pravé straně má mechanické tlačítko, které když stiskneme, umožní nám to vysunout modul s klávesami o cca 2 cm dopředu, takže si jej můžeme nastavit dle potřeby a délky našich prstů.

Druhou podložku pro dlaň už můžeme o několik stupňů naklopit dopředu či dozadu. Poslouží k tomu kovový kolíček vykukující zpod ní na pohledu z levé strany. Ten stačí vysunout stejně jako při nařizování mechanických hodinek, pak nastavíte potřebnou polohu a kolíček zase zasunete. Popřípadě jej můžete nechat vysunutý, díky čemuž získáte při ovládání větší flexibilitu, ale na druhou stranu to může být matoucí, když se bude poloha ruky vzhledem k ovladači neustále měnit.




- klikněte pro zvětšení -


Modul s ovladači pro palec je možné vysunout o cca 2,5 cm, a to ve směru, kterým míří palec. Díky tomu si můžeme přizpůsobit polohu osmisměrného thumbpadu dle potřeby, přičemž zbylá dvě tlačítka se pak už budou jistě nacházet v ideální pozici. Kulatý thumbpad funguje stejně jako šipky na klávesnici, respektive jejich dvojkombinace (proto je osmisměrný) a jeho nenápadná směrovka ukazuje, kde je poloha "nahoru". To je vzhledem k poloze palce celkem logické, ale jde o to, že pokud jste takový ovladač doposud nepoužívali, i tak si budete muset zvyknout. Mozek přeci jen bere polohy dopředu/dozadu/doleva/doprava poněkud jinak, než jak je tomu zde.

Co se týče dvojice tlačítek, pak ta mohou být velmi užitečná. Nahmatáte je vždy a s naprostou jistotou a i když mají na palec trošku lehčí stisk, pak zde to vůbec nevadí, protože palec budete mít opřený především o thumbpad a na tlačítka budete přehmatávat. Jejich výchozí funkce mimochodem jsou Alt (horní) a mezerník (spodní).





A nakonec tu máme prohnuté hlavní pole mechanických kláves uspořádaných do sestavy 5 x 4 s příslušným očíslováním. Uprostřed nich je nejdůležitější čtveřice šipek, respektive kláves WASD (08, 12, 13, 14), takže není divu, že funkce ostatních kláves odpovídají tomu, co najdeme na normální klávesnici. Klávesa 11 má tak funkci Caps Lock, klávesa 10 zase písmeno "r".

Rozdíl je ten, že zde jsou klávesy srovnány pěkně do rovných sloupců, zatímco u klávesnice jsou tyto sloupce orientovány šikmo, což může být vedle thumbpadu další zdroj počátečních "zvykacích" potíží. A samozřejmě jde také o to, že zde jsou všechny klávesy stejně velké a blízko u sebe, ovšem to by se mělo posléze stát výhodou, neboť je budete mít lépe dosažitelné. Pravidelný tvar pole narušuje jen první sloupec, jehož poloha byla přizpůsobena délce malíčku. Razer tak u tohoto ovladače klade velký důraz na ergonomii, přičemž jeho řešení vypadá velmi funkčně.




- klikněte pro zvětšení -


Podívejme se ještě na Orbweaver zespoda, aby lépe ukázal své členění. Podložky jsou s hlavním modulem s klávesami spojeny plastovým mostem, který je ale mohutný. Vedlejší modul pro palec má už podstatně tenčí můstek, ovšem ten je zase na druhou stranu z kovu. Všechny části jsou pak na vhodných místech opatřeny protiskluzovými podložkami z gumy, takže se celý Orbweaver na stole ani nehne.





Nakonec jsem ještě pořídil fotografie páček, jimiž se umožní nastavení polohy obou hlavních modulů. Na horní fotografie je plastová páčka hned pod třemi šroubky zajišťujícími kovový můstek a na dolní fotografii ji pak vidíme až zcela vespod na samotné hraně podložky pod zápěstí. Obě tyto páčky jsou dobře přístupné i seshora, takže svůj Orbweaver nemusíte otáčet.






Příslušenství


Dodávané příslušenství nezahrnuje nic důležitého. Máme tu jednak tištěný manuál, ale i bez něj lze všechno po chvilce zkoumání pochopit, a pak také dvě samolepky s logem firmy Razer, abychom si mohli před ostatními tahat tričko.




reklama