reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Revoltec Graphic Freezer Pro: bude revoluční?

13.9.2006, Jan Vítek, recenze
Revoltec Graphic Freezer Pro: bude revoluční?
Před několika týdny se na trh potichu vloudil chladič grafických karet, jenž se usídlil v nabídce více firem. Dnes si jej jej otestujeme v podání modelu Revoltec Graphic Freezer Pro, proti němuž budou stát chladiče Arctic Cooling Accelero X1 a Zalman VF900-Cu.
Kapitoly článku:
  1. Revoltec Graphic Freezer Pro: bude revoluční?
  2. Montáž chladiče a konkurence
  3. Teplotní testy a závěr
Stejný chladič tedy prodává i firma Evercool pod názvem VC-RHC a není vyloučeno, že je v nabídce i dalších společností, nebo se ještě objeví. My se ale budeme zabývat naším od Revoltecu, tedy německé firmy zabývající se výrobou skříní, chladičů, ventilátorů a casemoddingových doplňků.



Graphic Freezer Pro je zatavený v tuhém plastovém obalu, jenž se pro jeho vyjmutí musí rozstřihnout. Z něj se na vás vyvalí samotný chladič a potřebné příslušenství. Dlužno říci, že vše bylo v pořádku, tudíž obal chrání svůj obsah dostatečně.



Specifikace Revoltec Graphic Freezer Pro:

Rozměry162 x 112 x 44mm
Materiálměď/hliník, 2x heatpipe
Hmotnost300g
Ventilátor80 x 80 x 10mm
2000RPM
22dBA
40,04m3/h
1,68W 0,14A
Chladiče pamětí31 x 31 x 6mm, hliník

Samotný chladič působí dojmem, že jej výrobce původně zamýšlel zpracovat poněkud jinak. Vedou mě k tomu přítomné otvory v hliníkových žebrech, které jsou evidentně určeny pro další dvojici heatpipe. Možná se při testování chladiče přišlo na to, že dvě další heatpipe jsou pro tento chladič zbytečné, nebo byly problémy při výrobě, každopádně zde zůstaly pouze dvě heatpipe, jež by ideálně měly být schopny přenášet až 150W tepelné energie za sekundu. Takovéto množství přenesené energie zatím postačuje a málokterý VGA chladič dnes nabízí více, pokud tedy nabízí vůbec nějaké heatpipe.


Koncepce tohoto Graphic Freezeru Pro je velmi jednoduchá. Celek se skládá z měděné základny, z níž vedou ony dvě heatpipe, které se otáčí o 180° a dále jsou napojeny na vzájemně souběžná hliníková žebra, jichž je celkem 36. Chladič je nakonec seshora zakapotován plastovým výliskem, v jehož středu byl usazen nízkoprofilový 80mm ventilátor. Výlisek je zde určen především k usměrnění toku vzduchu, aby nemohl opustit prostor žeber předčasně.





Základna se skládá ze spodní měděné a vrchní hliníkové části, mezi které jsou vsunuty heatpipe. Tato soustava je poté zajištěna čtyřmi zapuštěnými šrouby. Její součástí je ale také kus plechu ve tvaru motýlka. V tomto plechu máme příslušné montážní otvory, díky nimž je (alespoň dle slov výrobce) karta kompatibilní s jakoukoliv alespoň trochu moderní grafickou kartou výrobců ATi a nVidia.


Kompatibilní grafické karty:
  • ATI Radeon 9000(PRO)/9200(PRO)/9500/9550/9600(SE/PRO/XT)/9700(PRO)/9800(PRO/XT)
  • ATI Radeon X300/X600/X800/X850/X1300/X1600/X1800/X1900
  • NVIDIA GeForce 4 MX420/440(SE/8X)/460
  • NVIDIA GeForce 4 Ti 4200(8X)/4400/4600/4800
  • NVIDIA GeForce FX 5600(ULTRA)/5700(ULTRA)/5900(XT)/5950(ULTRA)
  • NVIDIA GeForce 6600(GT)/6800(GT/ULTRA)
  • NVIDIA GeForce 7600(GT)/7800(GT/GTX)/7900(GT/GTX)


Základna je zpracována konečným frézováním. To po sobě zanechalo podélné rýhy, jež při přejetí nehtem citelně drhnou, tudíž zde bude záležet na dobře nanesené teplovodivé pastě. Ostatně, kde na nanesení pasty nezáleží, že? Základna se ale zdá být rovná a to je to nejdůležitější.


Pokud se zaměříme na opačné konce heatpipe, pak tam je nejdůležitější kvalitní napojení na žebroví chladiče, aby se teplo mohlo dobře rozvádět po celém těle. Zde je na bočním pohledu vidět, že výrobce využil celé mezery k vytvoření dostatečně velké styčné plochy. Spoje jsou následně ještě zajištěny letováním. U středu chladiče, kde heatpipe chybí a tudíž zde nemá co udržovat odstup mezi žebry výrobce na vylisované otvory nanesl jakýsi tmel, který spojovací funkci heatpipe supluje. Celkově tak Graphic Freezer Pro dobře drží pospolu, snad až na skutečnost, že základnu s žebry spojují pouze heatpipe, které mohou být velmi náchylné na poškození a z tohoto hlediska je třeba dávat si pozor.


Plastový výlisek můžeme jednoduše sejmou odšroubováním čtyřech postranních černých šroubků, čímž sejmeme i ventilátor. Nejdříve jsem byl překvapen, že Revoltec nepřidal nějakou ozdobnou mřížku nad ventilátor, ale to bylo ještě dříve, než jsem se dozvěděl, že tento chladič není tak zcela jeho výrobek. Každopádně má vzduch k lopatkám ventilátoru dobrý přístup a stejně tak výstup po stranách žeber je ucházející, i když by zde mohl mít o něco více prostoru.



Ventilátor obsahuje kvůli nízkému profilu množství tenkých lopatek. Ty jsou ale zpracovány dobře, zde bych problém neviděl. Lopatky mohou ale při vyšších rychlostech svým počtem tvořit silnější aerodynamický hluk, jenž by ovšem při nominálních otáčkách 2000RPM neměl být tolik znatelný. Přeci jen bych ale i kvůli možnému použití chladiče se slabšími grafickými kartami uvítal přítomnost nějaké regulace otáček ventilátoru, alespoň redukce pro napájení 5V z Peripheral Power konektoru by se hodila.



Tu se již dostáváme k příslušenství. Ventilátor se napájí přes klasický třípinový konektor na základní desku, přičemž v balení najdeme i redukci na 12V větev ze zdrojového Peripheral Power. Dále tu jsou objemné čtvercové chladiče pamětí, ovšem ty jsou pouze čtyři. Výrobce se asi spoléhá, že paměti na straně VPU budou dostatečně chlazeny pouhým proudem vzduchu, což je ostatně možné, ale další čtyři kousky hliníku by jej asi nezruinovaly.



Manuál je natištěn na zadní straně papírové přepážky v balení, a tak se zde setkáme už pouze s nezbytnými montážními prvky a malou tubičkou teplovodivé pasty.
reklama