reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 971P - podvádějí nás výrobci?

18.10.2006, Pavel Kovač, recenze
Samsung 971P - podvádějí nás výrobci?
Pamatujete na model 193P+? Vzpomínáte na jeho dithering bez FRC? Pokud ano a ztratili jste k Samsungu důvěru, možná je dnešní model podobně kontroverzní jako ten předchozí. Očekáváte od monitoru s odezvou 6ms perfektní odezvu pro hry? Pokud ano, tak se račte přesvědčit, co si výrobci pod tímto pojmem dokáží představit.

Odezva



Když jsem spustil vlastní prográmek na měření odezvy (jednoduché poblikávání z jedné barvy do druhé :-) ), nevěřil jsem svým očím. První měřená odezva je 0-50-0, zde jsem spozoroval pouhým okem velice pozvolné otáčení ("rozvícení") pixelů. Když jsem přiložil sondu a naměřil odezvu 60ms, celkem jsem se zděsil. Jaké překvapení na mě však čekalo, když jsem zjistil, že ani tato odezva není konečná. Pokud jsem změřil napětí, jaké má být na barvě [50,50,50], zjistil jsem, že ani za oněch 60ms se pixel nedostane na požadovanou barvu. Upravil jsem tedy program, aby poblikávání bylo pozvolnější a teprve tehdy jsem došel k reálné odezvě. Teď se raději něčeho chytněte - celých 100ms (přesněji 97,6ms) jsem opravdu v roce 2006 u nového LCD panelu nečekal. Průměrná odezva činí 44,3ms, a to je až příliš pro náročné hráče. Minimální dosahuje celkem pěkných 23,2ms.


Odezva v závislosti na změně

Na grafu jednoduše poznáte, že odezva se rapidně snižuje se zvětšujícím se rozdílem v barvách. U změny 0-175-0 je odezva již vcelku přijatelná (rise=18ms a fall=8,8ms), avšak ani to 6ms panelu neodpovídá.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

O něco lépe je na tom odezva typu šedá-šedá. Hodnoty rise=11,6ms a fall=10,8ms jsou vcelku přijatelné a budou postačovat pro běžné hraní.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)


Sledování videa





Díky tomu, že jde o S-PVA panel, je hloubka obrazu perfektní. Barvy jsou také dobré, ale pokud dojde na tmavé scény, je obraz výrazně degradován odezvou. Ptáte se jak mohou být barvy změněny vlivem odezvy? Inu je to jednoduché, pokud se pixel nestihne dostat do požadované polohy za dostatečně krátkou dobu (film má obvykle max 30fps) není zkrátka při dalším snímku pixel v poloze, jaké by měl být (obvykle je to tmavší barva). Horory se tedy stávají opravdu temné a výrazně rozmazané. Naopak u běžných filmů, kde svítí slunce a jsou dostatečně kontrastní, je vše v pořádku. Černých barev je kvůli pomalé odezvě v těchto tónech až příliš, a tak obraz působí více kontrastní, než by měl být.


Hraní her





Začneme pozitivně. Hra Half-Life 2 se projevila jako příznivá pro tento panel. Světlé šedé plochy nejsou pro něj sebemenší problém. Pokud se však dostanete do tmavších koutů, zde je již znatelné rozmazání obrazu. Hru si však užijete v plné kráse. Přesuňme se ke hře Doom 3. Jistě již tušíte, že hra díky své ponuré a temné atmosféře nebude pro panel zrovna příznivá. A je tomu skutečně tak, pokud se rozhlížíte po temné místnosti prakticky nic nevidíte, světla doslova pohasínají a obraz celkově tmavne. Pokud se zastavíte, uvidíte znatelné postupné rozvícení pixelů a projasnění místnosti. Doom 3 si tedy na tomto panelu moc neužijete. U hry Unreal Tournament a Earth 2160 je vše celkem v pořádku, u strategie je sice znatelné rozmazání povrchu, ale není to nic tragického.


Stabilita kontrastu



Bohužel kvůli tomu, že monitor neumí regulovat jas (hardwarově), stabilitu kontrastu nelze změřit, resp. pokud bychom měřili kontrast při snižování jasu v ovladačích grafické karty, dojdeme k lineární závislosti, a to je celkem zbytečné ověřovat.
reklama