reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ML-2851ND: Duplexní rychlík

3.6.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Samsung ML-2851ND: Duplexní rychlík
Na trhu laserových tiskáren je velká konkurence a výrobci se musejí předhánět, aby uspěli. Dnes recenzovaný model přináší do klidnějších vod střední třídy bezmála zemětřesení. Za překvapující cenu jde o velmi rychlé zařízení s automatickým oboustranným tiskem.
Kapitoly článku:
  1. Samsung ML-2851ND: Duplexní rychlík
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
V posledních měsících o sobě výrobci laserovek dávají vědět obnovením svých "vozových parků" pro další sezónu, a tak se po návratu k low-endu v minulé recenzi opět budeme věnovat střední třídě. Tentokrát půjde o solidně vyzbrojenou a rychlou tiskárnu, která nabízí oproti základu i něco navíc.


Nízká výška a velký půdorys - tak by se daly označit rozměry testované tiskárny Samsung

Tiskárna Samsung ML-2851 totiž kromě dnes již vcelku obvyklého síťového tisku nabízí i funkci duplexu, tedy automatického oboustranného tisku. Před nedávnem jsme tu již jednu takovou tiskárnu měli - šlo o model Canon LBP-3370 - oproti němu však Samsung představil tiskárnu s podstatně zajímavější cenou.


Jak je u větších tiskáren zvykem, zásobník je "šuplíkového" typu, díky čemuž jsou papíry uschovány v útrobách tiskárny

Vzhled tiskárny není nijak extravagantní, spíše by se dal označit za umírněný až fádní. Zvykli jsme si na kombinaci světle a tmavě šedé (zde téměř černé), kterou se "honosí" snad každá druhá laserovka poslední doby. Samsung se zřejmě co do nápaditosti vyčerpal při návrhu modelu 1630, na druhou stranu od stránkové kancelářské tiskárny pro větší zatížení se nedají očekávat designérské hody.


Ovládací panel tiskárny příliš mnoho ovládacích prvků nenabízí

Horní straně vévodí výstupní zásobník s kapacitou 150 listů, po pravé straně doplňovaný ovládacím panelem podloženým lesklým plastem. Na něm najdeme jen dvě kontrolky a jedno tlačítko pro zrušení tisku, což je řešení spíše minimalistické, zřejmě způsobené snahou o minimalizaci výrobních nákladů. Přední strana ukrývá vstupní zásobník s kapacitou 250 listů, na kterém najdete i indikátor naplnění, a manuální podavač na jednotlivá média (např. obálky).


Pohled na zadní stranu tiskárny

Vzadu pak najdeme konektory pro připojení k síti nebo k počítači prostřednictvím rozhraní USB, dále konektor pro připojení dalšího volitelného zásobníku (se stejnou kapacitou, jako má základní) a mechanismus duplexní jednotky. Hlavní vypínač se nachází na levém boku, vpravo pak najdete kryt slotu pro přídavný paměťový modul, s jehož pomocí lze paměť tiskárny rozšířit o 128 MB.


To je ona, duplexní jednotka v celé své kráse

Kromě samotné tiskárny najdete v krabici samozřejmě tonerovou kazetu s kapacitou 2000 stran (naštěstí tedy výrobce nedodává tiskárnu s tzv. "starter" kazetou), instalační CD a příručku pro rychlou instalaci ve formě plakátu. Kabely, ať již síťový nebo USB, jako obvykle chybí a je třeba na to při nákupu pamatovat. Výrobci tento nedostatek omlouvají tím, že zákazník si alespoň může sám vybrat kabel takové délky, jaká mu vyhovuje.

Jako volitelné příslušenství je možno dokoupit zásobník na 250 listů a 128 MB paměti. Než se podíváme na prostředí ovladačů, shrňme si ještě vlastnosti tiskárny v tabulce.

VlastnostParametr
Rychlost tisku28 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení? / 50 000 stran*
Rozlišení tisku1200 x 1200 dpi
Procesor400 MHz Samsung
Tiskové jazykyPCL6, IBM ProPrinter, EPSON, PostScript 3, SPL
Gramáž médií60 - 163 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku250/150 listů
Datová rozhraníUSB 2.0 High-speed, Ethernet 10/100 Base-TX (RJ-45)
Instalovaná paměť/možnost rozšíření32 MB / 160 MB
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim)? W / 400 W / ? W / >8 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu)< 50 dBA / < 26 sBA
Rozměry (š x v x h)364 x 210 x 369 mm
Hmotnost s tonerem a válcem11,9 kg
* Doporučené zatížení výrobce neuvádí
reklama