reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S24C750P: nečekaně odlišný

29.10.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S24C750P: nečekaně odlišný
Jako blesk z čistého nebe do obchodů dorazil na první pohled obyčejný 24" monitor od Samsungu. V sobě nese ovšem na dnešní dobu netradiční matici VA, která je vhodná hlavně pro multimédia a film. Jak si vede ve stínu dnešní IPS tsunami?

Pozorovací úhly


Povrchová úprava panelu patří do kategorie "polomatná". Díky tomu je podání bílé barvy výrazně lepší než u matných panelů. Bohužel VA obrazovky trpí jiným neduhem. Tím je tzv. "color shift", neboli změna barvy při pohledu ze strany. Nejvíce to je vidět na pleťové barvě a tedy u filmů. Oproti IPS naopak nemá problém s IPS glow. Co preferujete vy, je sice na vás, ale z profesionálního pohledu jsou u IPS pozorovací úhly lepší. Navíc se v poslední době rojí jak houby po dešti IPS s polomatnou povrchovou úpravou.


pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Přichází asi největší plus celého monitoru. Je jím vysoký kontrast i přes 3000:1. Výrobce udává právě 3000:1, ovšem panel dosáhl téměř na 4000:1. To je i 4× vyšší hodnota než u IPS monitorů, a tak se hodí na filmy a multimédia, kde je kontrast hodně důležitý. U grafiky kontrast takovou roli nehraje.


kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu u změny jasu je vcelku dobrá. Na první pohled se může zdát, že je graf hodně zvlněný, ale je to také trochu dáno tím, že je jas černé tak nízký, že sonda už lehce ztrácí na přesnosti.

stabilita kontrastu


Průběh jasu


Pracujete rádi v noci? S tímto monitorem máte možnost i nadále v této činnosti pokračovat. Jeho nejnižší jas 33 cd/m2 patří mezi to nejlepší. Navíc má jednu velkou výhodu v regulaci bez PWM.


průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení je pro filmy hodně důležitá. Stejně tak důležitá je i absence průsvitů. V prvním případě monitor až tak dobré výsledky nepodává, spíše průměrné. V druhém (průsvity) naopak exceluje, a tak si dovolím tvrdit, že jde v tomto ohledu o jeden z nejlepších monitorů za poslední rok.


podsvícení 3D graf


podsvícení 2D graf


rozložení jasu při 120cd/m2


rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Po převedení podsvícení do gamy 2,2 už tak špatně nevypadá. Bohužel stejně jak je zvlněn graf, tak vidíte i bílou plochu. Kraje jsou tedy trochu tmavší, ale bez průsvitů.


podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama