reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S24C750P: nečekaně odlišný

29.10.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S24C750P: nečekaně odlišný
Jako blesk z čistého nebe do obchodů dorazil na první pohled obyčejný 24" monitor od Samsungu. V sobě nese ovšem na dnešní dobu netradiční matici VA, která je vhodná hlavně pro multimédia a film. Jak si vede ve stínu dnešní IPS tsunami?

Struktura displeje

V 2. kapitole jsme trochu filozofovali nad tím, jaký je osazen panel. Nyní se díky makroobjektivu podíváme na strukturu pixelů, resp. subpixelů.


struktura displeje

A-MVA3 struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


První pohled vás asi zaujme. Nejde totiž o zcela běžně známou technologii jako je PVA, MVA či A-MVA, ale jde o variantu A-MVA3. Princip je však stejný jako u většiny VA monitorů. K regulaci jasu jednotlivých subpixelů dochází ve dvou fázích. Nejprve začne pohasínat/zavírat horní část subpixelu (ony 4 menší části), až při nastavení 50% šedé dojde ke zhasínání i dolní části.


Teplota bílého bodu


Pokud si začnete regulovat jas, připravte se na změnu cca 150 K. V běžném provozu tedy změnu vůbec nepoznáte, a pokud nebudete na monitor koukat stále přes oko sondy, bude vše v pořádku.


závislost teploty bílé na jasu


Docela překvapila i homogenita barev, která je na takto levný monitor nadprůměrná. Maximální odchylka je 355 K, což je sice okem viditelné, ale u monitoru s takovouto cenou to až tolik nevadí.


rozložení teploty bílé





Odchylka dE a barevný gamut


Při pohledu na gamut monitoru je jasné, s jakým monitorem máme tu čest: sRGB.


gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Je škoda, že Samsung nedokázal zkrotit gamut na úroveň sRGB/Rec. 709. Bohužel to je slabina velké části monitorů v této cenové relaci. Sem tam se objeví nějaký, co má gamut téměř přesný k sRGB, ale je jich málo, nebo jsou drahé.


dE profil sRGB

Profil výchozího nastavení monitoru


Ve výchozím nastavení monitoru jsou barvy hodně zkreslené a pokud patříte mezi grafiky, s monitorem moc spokojeni nebudete. Průměrná odchylka ΔE2000=4,27.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=50
G=40
B=34
Kontrast: 75
Jas: 35

Pokud se pokusíme seřídit teplotu barev na 6500 K v OSD menu, moc úspěšní nebudeme. Sice dosáhneme teploty cca 6580 K, ale barvy táhnou stále výrazně do zelena. Je vidět, že nejde o grafický monitor a je to škoda. Průměrná odchylka činí ΔE2000=4,43


dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Pokud nasadíme kalibraci přes ICC/ICM profil, dosáhneme výrazně lepších výsledků než přes OSD menu. Je to dáno tím, že gamut sice přesahuje sRGB, ale s tím si již poradí právě profil. Musíme však nasadit software, co profil zohlední a gamut adekvátně ořízne. Průměrná odchylka ΔE2000= 0,89.


dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Z LUT křivky a barevného posunu je zřejmé, že ke korekcím v ICC profilu dochází u všech barev. Přičemž problém je v gamě hlavně u tmavých odstínů, kde dochází k razantním změnám.


barevná změna


LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkově jsou barvy na průměrné úrovni, a to je asi největší škoda. Pokud by výrobce dokázal zkrotit gamut na sRGB, jednalo by se o perfektní variantu pro multimediální monitor. Bohužel takto jde spíše o domácí monitor s vysokým kontrastem. Pokud tedy hodláte sledovat filmy a nevadí vám o něco horší barvy, poslouží vám velmi dobře. Pokud však chcete editovat videa, volte raději nějaký, co má sRGB gamut a přesnější barvy i za cenu nižšího kontrastu.


Regulace jasu


Je velmi příjemné vidět monitor, co nebliká při jakémkoli nastavení jasu. A to ani v řádech kHz, natož pak v Hz. Zkušenější čtenáři již tedy nyní vědí, že v monitoru je použit nejnovější systém regulace podsvícení známý jako lineární regulace.


Spotřeba


U monitorů s úhlopříčkou 24" většina uživatelů očekává nízkou spotřebu a vysokou účinnost. To se vesměs u Samsungu S24C750p potvrdilo, a pokud jej budete provozovat běžnou pracovní dobu, přijde vás na cca 150 Kč ročně. Také světelný výkon tomu odpovídá. Sice nejde o energeticky nejlepší monitor, který jsme v testech měli, ale špatně na tom rozhodně není.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 16,3 W.


spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,580 lm/W.

reklama