reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S24C750P: nečekaně odlišný

29.10.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S24C750P: nečekaně odlišný
Jako blesk z čistého nebe do obchodů dorazil na první pohled obyčejný 24" monitor od Samsungu. V sobě nese ovšem na dnešní dobu netradiční matici VA, která je vhodná hlavně pro multimédia a film. Jak si vede ve stínu dnešní IPS tsunami?

Samsung S24C750p: celkové hodnocení


V záplavě všech Full HD monitorů působí dnešní Samsung jako zjevení. Nejen, že má odlišnou technologii od ostatních, ale i jeho koncepce je odlišná. Je to dáno hlavně konstrukcí, která se tváří jako plnohodnotná noha, ovšem bez možnosti nastavit výšku. Spousta uživatelů zatracuje monitory bez zdvihu, ovšem to není tento případ. Po designové stránce je monitor docela zajímavý, akorát se bohužel neobešel bez lesklého klišé.

Obrazové kvality má dnešní model trochu jinde než většina konkurence v podání IPS monitorů. Místo přesných barev přináší hlavně vysoký kontrast a podsvícení zcela bez průsvitů. To je na dnešní dobu hodně nezvyklé a je vidět, že firma AU Optronics (výrobce panelu) si dává více záležet na kvalitě podsvícení než LG. Tedy alespoň u levných panelů.





V procentuálním hodnocení to pro monitor vypadá docela slušně. Pod 50 % spadlo pouze podsvícení, ale to je dáno hlavně tmavšími okraji. Ještě jednou připomínám, že podsvícení nemá průsvity, a tak působí opravdu dobře. Také ergonomie spadla pod půlku, ale jak jsme si v první kapitole řekli, tolik to nevadí. V celkovém součtu jde tedy o vyrovnaný monitor se slušnými parametry. Cenovka monitoru zcela odpovídá a zaslouží si ji.


hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Multimediální použití (pozor však na gamut!)
2) Všeobecné domácí či kancelářské použití

Vzhledem k nasazené technologii se monitor hodí více na multimédia než na grafiku. Ovšem pozor na nepřesný gamut, který může profesionálům způsobit problémy, běžným uživatelům však nikoli.


Plusy


+ Vysoký kontrast
+ Podsvícení bez průsvitů!
+ Polomatná povrchová úprava
+ Vyrovnaná odezva
 
 

Minusy


- Gamut nepřesný k sRGB
- Jen průměrné barevné podání
- Monitor nemá zdvih
 

Cena v době testování: cca 5.600 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Samsung S24C750p děkujeme Samsungu.
Jak hodnotíte monitor Samsung S24C750p?
V anketě šlo hlasovat od 29.10.2013 do 15.10.2014. Počet hlasujících: 16
Výborný25 %
Průměrný69 %
Špatný6 %
reklama