reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27B971D: konečně pořádný Samsung?

18.10.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27B971D: konečně pořádný Samsung?
Samsung si pro nás připravil inovovaný profesionální monitor s hardwarovou kalibrací, PLS obrazovkou a hlavně konečně polomatnou povrchovou úpravou. Novinka se na první pohled zdá téměř ideální. Jak si poradí s našimi testy?

Struktura displeje



struktura displeje

PLS struktura pixelu


Pokud bychom hledali rozdíly mezi Samsungem S27B970D a dnešním S27B971D, tak je najdeme hlavně při mikroskopickém pohledu. Rozdíly jsou sice velmi malé, ale přesto tu jsou. Spodní hrana u nového modelu je více zaoblena a horní zub je méně výrazný. To nás utvrzuje ve faktu, že přece jen nějakou obměnou panel prošel. I když jen malou.


Teplota bílého bodu


Teplota barev při změně jasu je v dnešní době docela stabilní. Sem tam se ovšem najdou kousky, které vybočují z řady a mají s teplotou problémy. To se ovšem netýká dnešního kousku.


závislost teploty bílé na jasu


Rozložení barev po ploše monitoru, tedy homogenita barev, je u dnešního monitoru celkem slušná. Rozdíl v nejteplejším a nejstudenějším místě je 266 K. Toho si všimnete pouze po podrobném zkoumání, ale je již viditelné. Je vidět, že DUE u monitorů EIZO má svůj smysl a hodně monitorům pomáhá.


rozložení teploty bílé


Nově si také uvedeme graf s homogenitou barev. Tento graf je vpodstatě "pouze" převedená tabulka. Ovšem má tu výhodu, že je zde pevně daný rozsah 1000 K, a tak si opět můžete pěkně porovnávat monitory mezi sebou.





Odchylka dE a barevný gamut


Gamut dnešního kousku je téměř ideální. Tedy pokud se pohybujeme v oblasti sRGB prostoru. Drobná odchylka se sice u modré barvy najde, ale většině uživatelů to vadit nebude, ba si toho bez sondy ani nevšimne.


gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976

Velké překvapení na nás čekalo při aktivování profilu sRGB. Právě díky tomu si monitor vysloužil náš obdiv. Tedy alespoň v barvách. Je velmi příjemné vidět monitor, který si přinesete v krabici domů, vybalíte, posadíte na stůl a ihned můžete nerušeně pracovat.


dE profil sRGB

Profil sRGB


Profil sRGB dosáhl na odchylku ΔE2000=0,99.
Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=50
G=48
B=46
Kontrast: 100
Jas: 35

Pokud z nějakého důvodu nechcete aktivovat profil sRGB, tak zavítejte do menu a nastavte si hodnoty dle předchozích. Ovšem stejně nedosáhnete tak dobrých výsledků jako u sRGB. Nutno podotknout, že ani jeden z profilů (mimo sRGB a kalibrace) nedosahuje tak dobrých výsledků. A to je také důvod proč je nemá smysl zapínat.


dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Protože monitor má hardwarovou kalibraci, tak jsme se rozhodli ji využít a nechat celý proces na softwaru Nature Color Expert. Nemělo by smysl kalibrovat monitor softwarově aplikací třetí strany, když je zde možnost hardwarové kalibrace.


dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Jakmile provedete kalibraci, tak jste odměněni ještě lepšími barvami s odchylkou ΔE2000=0,39.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.


Regulace jasu


Monitor v sobě nese kombinaci PWM a lineární regulace jasu. K blikání dochází, ale nejde o blikání z černé do bílé. Vždy je blikání v rámci šedých tónů (tedy ne On-Off), a tím je i daleko méně náročné na oči. Ve výsledku je frekvence 176 Hz prakticky neviditelná a ani po delší době vás nebude bolet hlava. Pokud nejste opravdu extrémně náchylní na blikání, tak si můžete u dnešního monitoru dát v hlavě zaškrtávací políčko "bez blikání".


regulace podsvícení



Spotřeba


Vzhledem k velikosti panelu se dá očekávat i vyšší spotřeba. Přesto se oproti předchozímu modelu o kousíček zlepšila. Rozdíl je ovšem pouze minimální.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 26 W.


spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,114 lm/W.


Interpolace


Z testovací metodiky od nynějška zcela vynecháme interpolaci. V poslední době (více než rok) jsou monitory v tomto ohledu prakticky stejné. Pouze v případě, kdy by byl monitor zcela odchýlen od normálu, to do recenze uvedeme.

reklama