reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 850 EVO: nová generace oblíbených SSD

12.3.2015, Jan Vítek, recenze
Samsung SSD 850 EVO: nová generace oblíbených SSD
Na konci minulého roku Samsung ohlásil příchod nových SSD 850 EVO, které mají za úkol nahradit starší a velmi oblíbené SSD 840 EVO. Určeny jsou pro širokou veřejnost, a tedy běžné PC sestavy a my si vyzkoušíme 250GB model.
Samsung SSD 850 EVO je tedy nástupce populární řady SSD 840 EVO, kterou jsme si v recenzi vyzkoušeli již v září roku 2013. Po více než dvou letech je tu tedy nová generace, která je však stále určena pro rozhraní SATA 6 Gbps, takže je zřejmé, že se nemůžeme dočkat výkonnostního nárůstu týkajícího se nejvyšších přenosových rychlostí. Zde už je léta daný strop, který teprve nedávno prolomily první modely SSD pro rozhraní M.2, pokud tedy nepočítáme různá drahá řešení v podobě SSD na kartách pro PCI Express. M.2 tedy také využívá propustnost rozhraní PCI Express, ale už jde o rozhraní, které je určené výhradně pro tato úložná zařízení a dnes již je schopné dosáhnout propustnosti 2 GB/s.



Ovšem SSD pro SATA 6 Gbps tu s námi ještě nějakou dobu určitě zůstanou. Jednak existuje ještě velká skupina uživatelů, kteří SSD dosud ignorují, takže se spoléhají na mnohem pomalejší pevné disky. Pro ně bude přechod na výkonné SSD pro SATA 6 Gbps dostatečně významným výkonnostním skokem. Druhým důvodem tedy je, že SATA 6 Gbps běžným uživatelům stále stačí a pro ně už nehraje velkou roli, zda jejich SSD dokáže číst a zapisovat data rychlostí 500 nebo 1500 MB/s. Důležité je, aby operační systém pracoval svižně, a to dokáže i s běžným SSD.

Zákazníky zajímá především to, zda jejich SSD vydrží dostatečně dlouho, což nyní zkoumáme v testu výdrže OCZ Vector 150. Ten vypadá zatím dobře a můžeme očekávat, že se nakonec dostaneme daleko za hranici výdrže udávané výrobcem a podobné by to mělo být i v případě SSD jiných firem. Ve skutečnosti se tak můžeme spolehnout spíše na to, že moderní SSD v běžné sestavě vydrží i desítky let, což je daleko za hranicí jeho morální životnosti.


Řada Samsung SSD 850 Pro

Další otázka se týká toho, jak se bude vyvíjet výkon SSD poté, co bude už nějaký čas v provozu. Na to se zkusíme podívat i v tomto testu, kdy provedeme příslušné testy.
reklama