reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 850 EVO: nová generace oblíbených SSD

12.3.2015, Jan Vítek, recenze
Samsung SSD 850 EVO: nová generace oblíbených SSD
Na konci minulého roku Samsung ohlásil příchod nových SSD 850 EVO, které mají za úkol nahradit starší a velmi oblíbené SSD 840 EVO. Určeny jsou pro širokou veřejnost, a tedy běžné PC sestavy a my si vyzkoušíme 250GB model.

PCMark Vantage


Nyní následují dva testy PCMark, které sledují aplikační výkon. Nejdříve přijde na řadu klasický PCMark Vantage, jehož výsledky můžeme porovnat s mnoha staršími modely a pak se podíváme na nejnovější PCMark 8.

















Téměř ve všech testech kraluje dnes testovaný Samsung SSD 850 EVO, takže můžeme očekávat velmi dobré finální skóre.



Toho se skutečně dočkáme, ovšem je třeba podotknout, že SSD 850 EVO netestujeme proti výkvětu nejnovějších modelů. Na druhou stranu je v tomto testu určitě rychlejší než starý Samsung SSD 840 EVO, jejž jsme však testovali jako 1TB model, takže do tohoto srovnání nepatří. Ani jeho výkon nebyl vůbec špatný, ale je dobré vidět, že nová generace je lepší.

Nyní se opět podíváme na rozdíl ve výkonu čerstvého a použitého disku, na nějž byl zapsán již 1 TB dat:


Čerstvé SSD - 84 160 bodů


SSD po zápisu 1 TB - 83 381 bodů

U starších testů výkon v aplikačních benchmarcích, jako jsou ty v PCMarku, postupně klesal, jak bylo SSD používáno. Jenomže zde je pokles výkonu velmi malý, pokud se dá vůbec mluvit o poklesu. Výsledky jsou velmi podobné a když je zprůměrujeme, liší se jen o pár procent. A co na to PCMark 8?


PCMark 8


V jeho případě se rovnou zaměříme na celkové výsledky a to, jak se změnily u použitého disku. Tento test je velmi podobný jako v předchozím případě. Simuluje hry a aplikace, přičemž z nasbíraných výsledků nabídne jakousi průměrnou propustnost úložiště a celkové skóre.


Čerstvé SSD - klikněte pro zvětšení -


SSD po zápisu 1 TB - klikněte pro zvětšení -

A jak je vidět, toto výsledné skóre se změnilo pouze o jeden bod, čili opět můžeme mluvit o tom, že výkon se nezměnil. A to je jen dobře.

reklama