reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Nitro R9 380X 4G: vlk v rouše beránka

29.12.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Nitro R9 380X 4G: vlk v rouše beránka
V minulé recenzi jsme si představili grafickou kartu Sapphire Radeon R9 380X 4G jako výkonného, ale tak trochu "nenažraného" vlka. Dnes vám ukážeme, že i z takovéhoto hladového vlka se dá udělat celkem roztomilý beránek.

Snižujeme spotřebu



Elektrárna


Možností na snížení spotřeby grafických karet je celá řada a my si je nyní postupně představíme.

Napětí čipu
Snížení napětí čipu bylo samozřejmě to první, co nás hned napadlo, protože závislost spotřeby na napětí klesá kvadraticky. Ono to samozřejmě v našem případě grafických karet až tak úplně neplatí, protože ani napětí ani proudy nezůstávají konstantní. Ale i tak bychom se k nižší spotřebě jistě dostali. Nakonec jsme se ale rozhodli, že touto cestou, tedy snižováním napětí čipu, nepůjdeme. Rádi bychom totiž, aby naše postupy při snižování spotřeby byly co nejjednodušší, aby je zvládl i naprostý laik a abychom k tomu nepotřebovali žádné nástroje třetích stran. Pokud by ale někdo jiný chtěl experimentovat s napětím čipu, pak v případě Sapphire Nitro R9 380X by tím správným nástrojem mohl být Sapphire TriXX.

Frekvence čipu
Ano, snižování frekvence čipu, to bude pro nás dnes ten správný nástroj pro snížení spotřeby. S frekvencí by měla spotřeba klesat lineárně. Protože na frekvenci čipu je vázáno také jeho napětí, bude snižování frekvence čipu naším hlavním nástrojem na úsporu energie. Samozřejmě, že s frekvencí půjde dolů také výkon grafické karty, s tím musíme počítat, ale to nás dnes trápit příliš nemusí. My máme výkonu na rozdávání, tedy máme navíc těch 15 %.

Frekvence pamětí
To, co platí u frekvence čipu, platí podobně také u taktu grafických pamětí (VRAM). Opět zde budeme samozřejmě přicházet i o výkon.

Limit spotřeby (Power limit)
Nastavení omezení limitu spotřeby je pro většinu lidí asi tím nejčastějším nástrojem pro snížení spotřeby grafické karty. Pozor však na to, nastavení příliš nízkého limitu spotřeby může způsobit throttling frekvence grafické karty, což by se mohlo negativně projevit na plynulosti pohybu ve hře. Protože my dnes budeme pracovat s opravdu hodně sníženou frekvencí čipu, nastavení limitu spotřeby nás věru trápit nebude a tento limit spotřeby bude vždy nastaven na tu nejnižší možnou hodnotu.

Frame Rate Target
Omezením maximální snímkové frekvence se samozřejmě k nižší spotřebě dostaneme také. Pokud grafická karta v některém místě testu narazí na nastavený limit snímkové frekvence, nepracuje pak na plný výkon, a tudíž nespotřebovává ani tolik energie. V našem případě si nebudeme moci dovolit limit FPS nastavovat příliš nízko, protože by se to do značné míry projevilo ve výsledné hodnotě průměrné snímkové frekvence. Dnes budeme potřebovat pouze „ořezat“ ty zbytečné místní výkyvy do vysokých FPS, kde grafická karta pracuje naplno (zbytečně). Na hratelnost toto nastavení přímý vliv mít nebude, protože jsou osekávána pouze maxima FPS, ty minimální FPS, které nás při hraní trápí více, zůstávají stejná (bohužel).

Teplota čipu
Udržení teploty GPU na co nejnižší úrovni snižuje výslednou spotřebu také. U polovodičů jako je GPU totiž se vzrůstající teplotou klesá elektrický odpor a protéká proto větší proud. To má jednak za následek vyšší spotřebu, ale horší je, že tyto vyšší proudy opětovně zahřívají čip a může dojít k jeho poškození. Aby toho nebylo málo, tak při vyšší teplotě polovodiče se zvyšuje leakage (statický a nechtěný proud), který opětovně zvyšuje spotřebu, a to i v době, kdy GPU nemusí vůbec nic dělat (statický výkon). My bohužel chlazení na nám zapůjčené grafické kartě Sapphire Nitro R9 380X 4G vyměnit nemůžeme a pokud bychom jednoduše zvýšili otáčky ventilátoru chladiče, zase bychom se dostali na vyšší úroveň hluku, což samozřejmě nechceme. Této možnosti snižování spotřeby se tedy budeme muset vzdát, ale jak sami uvidíte, potřeba to ani nebude.

Pokud bychom mohli tedy vše zrekapitulovat, pak pro snížení spotřeby grafické karty Sapphire Nitro R9 380X v dnešních testech použijeme následující metody:
  • Snížení frekvence čipu
  • Snížení frekvence VRAM
  • Snížení limitu spotřeby
  • Nastavení limitu snímkové frekvence (FRT)

Pokud tedy nebudeme snižovat napětí čipu, pak všechny ostatní parametry můžeme pro naše dnešní testy jednoduše nastavovat v ovladačích. Díky novým ovladačům Radeon Crimson pak můžeme využít profilů her, které jsou spojené s Overdrive, a pro každou hru tak můžeme nastavit jedinečnou frekvenci čipu, VRAM, limit spotřeby a limit snímkové frekvence (FRT).


Crimson


Vše tedy budeme mít hezky přehledně nastavené na jednom místě v ovladačích, žádný další nástroj k přetaktování už potřebovat nebudeme a samotné testování už pak bude jen procházka růžovou zahradou (snad).
reklama