reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Nitro R9 380X 4G: vlk v rouše beránka

29.12.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Nitro R9 380X 4G: vlk v rouše beránka
V minulé recenzi jsme si představili grafickou kartu Sapphire Radeon R9 380X 4G jako výkonného, ale tak trochu "nenažraného" vlka. Dnes vám ukážeme, že i z takovéhoto hladového vlka se dá udělat celkem roztomilý beránek.

Závěr


Dle našich měření podává Radeon R9 380X na snížené frekvenci jádra 880 MHz a pamětí 5300 MHz stejný či podobný výkon jako GTX 960 na frekvenci 1350/7000 MHz. Oproti výchozímu nastavení Radeonu jsme sice našimi „úspornými opatřeními“ ztratili oněch cca 15 % výkonu, který mu komfortně zajišťoval korunu nejvýkonnější grafické karty mainstreamu, nicméně ruku v ruce se sníženou frekvencí šla dolů výrazně také spotřeba. Dokonce až tak výrazně, že náš dříve energeticky nenasytný Radeon R9 380X může nyní směle soutěžit s GeForce GTX 960 o titul nejefektivnější grafické karty poměru výkon na Watt.

Samozřejmě ale musíte počítat s tím, že ne úplně vždy se s takto úsporně nastaveným Radeonem R9 380X dostanete na úroveň spotřeby GeForce GTX 960. Nám se to třeba nepovedlo v případě Battlefield 4, kde stále zůstal rozdíl nějakých 27 W a dá se tedy předpokládat, že takovýchto her bude jistě více. I v případě neúspěchu však bude finální spotřeba Radeonu R9 380X vždy mnohem nižší, než ta, kterou nám nabízí ve svém výchozím nastavení.


Crimson profil


Netvrdíme také, že všechna ta naše úsporná nastavení v dnešních testech byla ta nejoptimálnější. Můžete sami experimentovat a zkoušet i jiné, pro poměr výkon/watt, výhodnější kombinace frekvencí a limitu snímkové frekvence než jsme použili my. Ti zkušenější pak mohou dále experimentovat s napětím čipu. Invenci se zde meze nekladou a až vás hrátky na nízkou spotřebu přestanou časem bavit a budete zase chtít dát přednost surovému výkonu, jednoduše daný profil hry v ovladačích vypnete. Pracné nastavení profilu tak neztratíte, jen profil deaktivujete.


Beránek a vlk


S trochou nadsázky by se dalo říci, že majitelé grafické karty Radeon R9 380X si vlastně za jedny peníze koupili karty hned dvě. Jednoho vlka, který je výkonný avšak malinko „nenažraný“, budou-li ale chtít, pak také mírného beránka, který se svým výkonem i spotřebou vyrovná konkurenci v podání GeForce GTX 960. Je tedy na každém, kterému z těchto dvou zvířátek dá přednost a jak si Radeon R9 380X ve svém počítači nastaví.


Trefa


A protože díky novým ovladačům Radeon Crimson a jejich šikovným herním profilům spojeným s Overdrive nebylo nastavování grafických karet nikdy tak snadné, odnáší si dnes Sapphire Nitro R9 380X 4G společně s ovladači Crimson také naše ocenění TREFA Světa hardware (logo ocenění je ke stažení zde).

Tak, to by bylo pro letošní rok z testování grafických karet vše. Děkujeme vám proto za vaši přízeň a přejeme vám krásné prožití svátků vánočních a mnoho štěstí a zdraví do nového roku 2016.



Za zapůjčení karty Sapphire Nitro R9 380X 4G děkujeme Sapphire.



Za zapůjčení karty MSI GeForce GTX 960 4GB děkujeme T.S.Bohemia.

reklama