reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Nitro R9 Fury 4G: konkurence GeForce GTX 980?

28.1.2016, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Nitro R9 Fury 4G: konkurence GeForce GTX 980?
Zvěsti o snížení ceny grafických karet Radeon R9 Fury na úroveň GeForce GTX 980 se na internetu začínají objevovat stále častěji. Jak si tedy vůbec Radeon R9 Fury stojí svým výkonem proti silným konkurenčním Maxwellům?

Přetaktování


Na pokusy s přetaktováním grafické karty Sapphire Nitro R9 Fury jsme tentokrát nemohli použít ovladače Radeon Crimson, protože ty nám bohužel nedovolují zvyšovýní taktu HBM pamětí. Místo samotných ovladačů jsme tedy použily nástroj TriXX přímo od společnosti Sapphire.

Frekvenci jádra jsme na úvod zvýšili na hodnotu 1150 MHz. Tato hranice však stabilní nebyla, o čemž nás přesvědčil test stability v aplikaci Apocalypse When. Postupným snižováním frekvence a testováním stability jsme se nakonec dostali na naprosto stabilní hodnotu frekvence jádra na 1110 MHz.

U taktování pamětí probíhalo vše podobně a námi dosažená výsledná hodnota frekvence byla 550 MHz (efektivně 1100 MHz).


Přetaktování TriXX


S nastavenou frekvencí jádra na 1110 MHz a pamětí na efektivních 1100 MHz jsme pak otestovali některé hry z naší testovací metodiky s následujícími výsledky:


Přetaktování FHD


Přetaktování 2K


Bez zvedání napětí a limitu spotřeby byly výkonnostní zisky z přetaktování v některých hrách poměrně zajímavé i když jsme přeci jen od této grafické karty čekali trochu více. Samozřejmě je nutné poznamenat, že každá grafická karta je jiná a co se povedlo nám, nemusí se povést vám, a to platí i naopak.
reklama