reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire R9 380 2G D5 ITX: výkon v kompaktním provedení

21.9.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire R9 380 2G D5 ITX: výkon v kompaktním provedení
Sapphire R9 380 2G D5 ITX je velmi zajímavou grafickou kartou, zvláště pro ty, kteří se zajímají o stavbu mini-počítačů formátu ITX. Grafických karet formátu ITX je na trhu jako šafránu, a proto by vás mohla tato grafická karta zaujmout.

Závěr


Předně je třeba říci, že stejně jako grafické karty Nvidia také grafické karty AMD těží podobným či stejným způsobem z nové správy paměti, kterou s sebou přináší WDDM 2.0 ve Windows 10. Dá se předpokládat, že AMD i Nvidia budou své ovladače grafických karet ještě na tento nový model dále ladit a mohli bychom se tak v blízkém horizontu dočkat i nějakého toho dalšího zlepšení. Grafické karty osazené menší kapacitou VRAM by proto nemusely být až tak špatnou a nevýhodnou volbou tak, jak tomu bylo u předchozích verzí Windows. Počítačové hry si ukrajují stále větší a větší koláč z kapacity VRAM a uživatelé na to dříve při pořizování nové grafické karty museli brát ohled. Ne, že by nyní na kapacitu VRAM brát ohled už nemuseli, jen se jim celá situace částečně zjednodušila a při výběru grafické karty tak velkou prioritu kapacitě VRAM už dávat nemusejí.


Porovnání grafických karet


Sapphire R9 380 2G D5 ITX nabízí poměrně slušný výkon. Svého rivala v podobě GTX 960 ve vícero hrách nechává za sebou, ale v některých dalších hrách za ním naopak zaostává. Sečteno a podtrženo, pokud se budete rozhodovat mezi GTX 960 a R9 380, pak obě tyto grafické karty nabízejí výkon srovnatelný a vy si budete muset vybírat podle jiných kritérií. Spotřeba, hlučnost, teplota, velikost, připravenost na DirectX 12 ... to jsou ta kritéria, která by vás měla bezpečně navést na tu správnou cestu při vašem rozhodování.


Mini-ITX case


Pokud přemýšlíte, že byste si dnes testovanou grafickou kartu Sapphire R9 380 2G D5 ITX pořídili do vašeho Mini-ITX počítače, jistě chybu neuděláte. Musíte však počítat s dostatečně výkonným zdrojem a být připraveni na to, že při příležitostném hraní počítačových her to nebude to nejtišší PC na světě. Při běžném provozu je však tato grafická karta tichá dostatečně. No a možná se vám Sapphire R9 380 2G D5 ITX po příchodu nových her pod DirextX 12 a virtuální reality vyplatí ještě mnohem více, než jste původně čekali. Kdo ví?


Za zapůjčení karty Sapphire R9 380 2G D5 ITX děkujeme Sapphire.

reklama