reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 4890 2GB Vapor-X - nejlepší z nejlepších?

30.7.2009, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 4890 2GB Vapor-X - nejlepší z nejlepších?
Radeon HD 4890 jsme již měli v testu několikrát, ale jeho extrémní verze s 2GB paměti má úplnou premiéru. Dnes testovaný Sapphire Radeon se rovněž vyznačuje nadstandardním chlazením označovaným jako Vapor-X. Vyplatí se připlácet za větši paměť a lepší chlazení?
Radeon HD 4890 bojuje velmi úspěšně na českém trhu již mnoho týdnů a za běhu také docela podstatně zlevňuje, aby mohl konkurovat svému největšími rivalovi v podobě GeForce GTX 275, která se ukázala být velmi schopnou kartou. Radeon HD 4890 byl rovněž první kartou, která dokázala bez zvláštních nároků na chlazení pokořit frekvenci 1GHz při přetaktování grafického jádra.

RV790 je notně vylepšeným a notorický známým jádrem RV770, což znamená podporu DirectX 10.1 a 160 superskalárních výpočetních jednotek na frekvenci 850MHz. RV790 je sice skoro 450 mil. tranzistorů lehčí než vlajkové jádro Nvidie G200, nicméně si v porovnání vede poměrně dobře. Teoretické hodnoty má sice díky nižšímu počtu renderovacích a texturovacích jednotek mnohem menší, ale jak testy ukazují, tak tato úměra tranzistorů ku výkonu neplatí.


Radeon HD 4890 nyní najdeme v cenové relaci od 4500 do 5500 za OC edice jednotlivých značek, ale nutno podotknout, že konkurenční GeForce GTX 275 se pohybuje zhruba na stejné úrovni, a tak bude rozhodovat především výkon. Zapomeňte na sympatie k jednotlivým značkám, zde jen a jen o výsledné body. GeForce GTX 275 sice nenabízí podporu DirectX 10.1, ale zase zde máme podporu platformy CUDA a PhysX. Pokud bude upřímní, tak tyto "benefity" jsou v naprosté většině nepodstatné. Ani jeden z nich nedává žádnou podstatnou výhodu té které straně. DirectX 11 klepe na dveře, a tak lze předpokládat, že podstatné změny ve výkonu přinese až následující generace hardware.

reklama