reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 5570: DirectX 11 low-end pro HTPC

11.2.2010, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 5570: DirectX 11 low-end pro HTPC
Dnes se podíváme na Sapphire Radeon HD 5570, který doplňuje portfolio značky ATI o levnou DirectX 11 kompatibilní grafickou kartu, jež se vyznačuje jednak jádrem Redwood a jednak také low-profile designem. Jak si povede ve srovnání s ostatními?
DirectX 11 je posledních několik měsíců tím, na co kupující slyší a při výběru nové grafiké karty to velmi zohledňují. Samozřejmě zde není mnoho her, které by toto nové rozhraní využívaly, ale na jeho obranu je třeba říci, že výrobci se snaží pro své hry přinášet patche toto napravující. Občas to se povede (Battleforge) a občas zase ne (DiRT 2). V následujících týdnech nás čeká především pecka Aliens vs. Predator 3, na což se jistě všichni velmi těšíme.

Kupovat kartu s podporou DirectX 11 slepě jen kvůli podpoře nového API je ovšem poměrně krátkozraké. Dobrým příkladem byl minule testovaný Radeon HD 5670, který sice v některých médiích posbíral zajímavá ocenění, ale pro mne to byl docela propadák. Vždyť se nemohl rovnat ani GeForce 9800GT nebo Radeonu HD 4730, takže k čemu podpora DirectX 11 pro hraní her.

Radeon HD 5570 bych předem málem odsoudil stejně jako předešlý typ, ale po krátkém přemýšlení jsem se na něj začal dívat spíše jako kandidáta do HTPC a primárně nehráčských počítačů. Radeon je osazen opět čipem Redwood, kterým je protkáno kompletní low-endové portfolio karet Radeon HD 5500/5600 s podporou DirectX 11. Jádro je v případě Radeonu HD 5570 v plné polní, což znamená, že aktivní jsou všechny výpočetní jednotky přítomné v jádru. To je skvělá zpráva, protože se zde dá očekávat alespoň základní grafický výkon. Asi nikoho nepřekvapí, že jsou zde přítomny pouze GDDR3 paměti na nižší frekvenci, jež ovšem ve spolupráci se 128bitovou sběrnici dodávají slušnou propustnost. Radeon HD 5570 byl zasazen níže než minule testovaný Radeon HD 5670, takže dostal do vínku i nižší frekvence jádra.

Celkově po hardwarové stránce nemáme důvod očekávat velkou tragédii ve hrách, ale těžko někdo může očekávat, že by se jednalo primárně o hráčskou kartu.


reklama