reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD3870/3850 Ultimate

16.9.2008, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD3870/3850 Ultimate
Radeony řady HD3800 nejsou na trhu žádnou novinkou a dnes již existují i nástupci této řady v podobě komerčně úspěšných Radeonů HD4800. V dnešním testu si ovšem ověříme, jak si stojí nejvýkonnější pasivně chlazené řešení mezi grafickými kartami s čipy ATi.
V dnešním článku se podíváme na pasivně chlazené karty, které vám umožní hrát moderní při rozumné úrovni detailů a zároveň vás nebudou obtěžovat hlukem. Pro mnohé uživatele je pasivně chlazená karta jedinou možností, jak si vytvořit relativně výkonný a zároveň tichý stroj. Nesmíme ovšem zapomínat, že pasivní chlazení skrývá určitá úskalí, která se týkají hlavně větrání uvnitř systému.

Pasivně chlazené grafické karty jsou navrženy většinou tak, že počítají s prouděním vzduchu uvnitř počítačové skříně nebo s mírným ofukem z chladiče procesoru. Většinou pro zdárné vyřešení stačí instalovat do systému dva velké nízkootáčkové větráky na přední (vtažný) a zadní (výdušný) stěnu skříně do předpřipravených pozic. Cestu za efektivním chlazením nám často kazí kabelová změť, která zabraňuje bezproblémové cirkulaci vzduchu.



Sapphire Radeon HD38x0 Ultimate si nepořídí uživatel, pro kterého jsou na prvním místě pouze hry a výkon v nich. Tyto karty se nasazují tam, kde je třeba udělat kompromis mezi pasivním chlazením a výkonem. Pro HTPC (Home Theater PC) se vyloženě nehodí, jelikož jejich velký pasivní chladič musí být umístěn tak, aby kolem něj proudil dostatek vzduchu a navíc nejsou příliš malých rozměrů. Ideálním kandidátem je tedy tichý domácí počítač. Samozřejmě nelze zapomínat na to, že podobné řešení mohou kutilové vytvořit pomocí kombinace aktivně chlazené karty a koupě pasivního chladiče některého z renomovaných výrobců, ale to je již jiný příběh.

Dnes se naše pozornost upírá na dvojici grafických karet Sapphire Radeon HD38x0 Ultimate. Řada Radeonů HD38x0 je vybavena jádrem RV670, které je vyráběno 55nm procesem. Jádro má integrováno 64 stream procesorů, kde každý z nich má 5 výpočetních jednotek a výrobce s oblibou udává celkový počet výpočetních jednotek 320. Radeony HD3800 podporují rozhraní DirectX 10.1 a rovněž velmi dobře akcelerují HD video formáty. Pokud někdo spekuluje a vyčkává na pasivně chlazené modely s čipy RV770 nebo G200, tak vás asi zklamu, neboť žádný z výrobců zatím podobné řešení neohlásil.




Sapphire Radeon HD3870/3850 - bližší pohled


Oba testované Radeony z produkce Sapphire se od sebe liší pouze detaily. Sapphire Radeon HD3850 Ultimate je vybaven jádrem RV670 na frekvenci 667 MHz a paměťovými čipy GDDR3 na frekvenci 827 MHz. Karta je vybavena pasivním chladičem s velkým pasivním žebrováním na spodní straně karty.


Sapphire Radeon HD3850 Ultimate

V případě Radeonu HD3850 Ultimate vedou z kontaktní plochy chladiče a jádra jen 3 heat-pipes. Tyto speciální duté trubičky s porézním materiálem jsou naplněny kapalinou s velmi nízkým bodem varu, která přechází velmi snadno z kapalného skupenství do plynného a zpět, a tak se dá velmi dobře použít pro převod tepla.


Sapphire Radeon HD3850 Ultimate

Radeon HD3870 Ultimate je výkonnějším bratříčkem s vyššími takty grafického jádra a pamětí. Takt jádra Sapphire ponechal na 775 MHz a paměti typu GDDR4 tikají na 1125 MHz.


Sapphire Radeon HD3870 Ultimate

Přímé srovnání odhalí některé odlišnosti obou modelů Radeonů Ultimate. Plošné spoje obou karet jsou poněkud odlišné a také lze vysledovat jemné změny v chlazení obou modelů. Jak už bylo řečeno výše, pomalejší model má pouze 3 namísto 4 heat-pipes.


Sapphire Radeon HD3850 Ultimate (vlevo) a 3870 Ultimate (vpravo)

Žebrovaní pasivního chladiče je poměrně vysoké, a tak si je třeba dát pozor u některých základních desek vybavených velkými pasivními chladiči na čipsetu, aby bylo pro umístění karty dostatek místa.


Sapphire Radeon HD3850 Ultimate (vlevo) a 3870 Ultimate (vpravo)
reklama