reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon R9 Fury TRI-X OC 4G

20.7.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Radeon R9 Fury TRI-X OC 4G
Dlouho očekávaný Radeon Fury, který je založen na grafickém čipu Fiji s integrovanými pamětmi typu HBM, je konečně v naší redakci. Pojďme se tedy podívat zblízka, co nového přináší, jaký je jeho výkon a jaké má provozní vlastnosti.
reklama

Sapphire Radeon R9 Fury TRI-X OC 4G


Společnost Sapphire je výsostným výrobcem grafických karet s čipy od AMD. S grafickým čipem Fiji tomu není jinak a grafické karty Fury (ne X), které jsou na tomto čipu založeny, představila společnost Sapphire jako jedna z prvních. Jde o grafickou kartu Sapphire Radeon R9 Fury Tri-X OC 4G.


Sapphire R9 Fury box


Obsahem balení je kromě grafické karty také příručka, ovladače na DVD, prodlužovací kabel HDMI a aktivní redukce DP/DVI.


Sapphire R9 Fury


Samotná grafická karta má délku 305 mm a o chlazení se stará velmi zajímavá konstrukce chladiče s ventilátory TRI-X.


Sapphire R9 Fury back


Ze zadní strany grafické karty je pěkně vidět konstrukci chladiče, který o necelých 120 mm přesahuje vlastní plošný spoj grafické karty. Vzduch tak proudí skrz tento chladič přímo bez toho, že by ho PCB nějak omezoval. PCB grafické karty má délku 190 mm, tedy stejnou jako u grafických karet Fury X s vodním chlazením, a na zadní straně je překryto backplate. Devět diod, které jsou umístěny ve středu horní části, slouží k signalizaci vytížení grafického čipu.


Sapphire R9 Fury top


O napájení grafické karty se starají dva 8pinové konektory. Grafická karta disponuje dvěma BIOSy. které se dají přepínat pomocí přepínače. "Úsporný" BIOS nastavuje power limit na 300 W a teplotní limit 75 °C, druhý BIOS pak nastavuje power limit na 350 W a teplotní na 80 °C.


Konektivita
Sapphire R9 Fury head
Monitor1 x HDMI (1.4)
3 x DP (Display Port)
Napájení2 x 8pinový
XDMAAno


Frekvence čipu a PowerTune



GPU-Z


Grafická karta pracuje na frekvenci 1040 MHz a frekvence HBM pamětí je nastavena na 500 MHz (efektivně 1000 MHz).

Na rozdíl od grafických karet Nvidia vybavených technologií Boost, které v případě rezervy teploty a spotřeby svou frekvenci navyšují nad rámec uvedených specifikací, AMD PowerTune má maximální frekvenci pevně stanovenu. Samozřejmě, že podobně jako u technologie Boost, pokud je teplota nebo spotřeba čipu překročena, PowerTune napětí a frekvenci čipu omezí také.


Otáčky a hlučnost



Graf hlučnosti


Na rozdíl od řady R200 jsou při nízkém vytížení grafické karty ventilátory chladiče zastaveny. Otáčky ventilátorů se v testovaných hrách pohybovaly dle vytížení v rozmezí 850 - 1280 ot/min. Hluk generovaný větráky chladiče se pohyboval v rozmezí 33,4 - 35,0 dBA.

Už dopředu lze prozradit, že tento chladič se společnosti Sapphire opravdu velmi vydařil, dobře chladí a je prakticky neslyšný.
reklama