reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon R9 Fury TRI-X OC 4G

20.7.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Radeon R9 Fury TRI-X OC 4G
Dlouho očekávaný Radeon Fury, který je založen na grafickém čipu Fiji s integrovanými pamětmi typu HBM, je konečně v naší redakci. Pojďme se tedy podívat zblízka, co nového přináší, jaký je jeho výkon a jaké má provozní vlastnosti.

Syntetické testy


Texture fill rate test


Texture fill rate test je, kromě jiného, závislý na počtu a frekvenci texturovacích jednotek (TMU). Díky nejvyššímu počtu TMU je pak favoritem R9 Fury, který disponuje celkem 224 TMU. Grafické karty jsou v testu výkonnostně seřazeny právě podle počtu TMU. Radeon R9 Fury je v těchto operacích výkonnější o cca 19 % než Titan X a o více jak 38 % než GTX 980. Velkou měrou se do výsledku testu promítly také rychlé HBM paměti.


Color fill rate test


Pixel fill rate test udává schopnost grafické karty v procesu rasterizace vytvářet pixely (resp. jejich barvy) ve frame bufferu pro zobrazení na monitoru počítače. Teoreticky je test závislý na počtu a frekvenci ROP jednotek a propustnosti VRAM, ale svou roli zde také hrají i další faktory, jako je výkon rasterizéru a v neposlední řadě také použití barevné delta komprese. Radeon R9 Fury s kombinací 64 ROP jednotek, HBM pamětí a barevné delta komprese prakticky dorovnal výsledek Titan X, který disponuje 92 ROPs a barevnou kompresí třetí generace. Rozdíl necelých 3 % je opravdu zanedbatelný. Určitě zajímavý je pak více než dvojnásobný výkon Fury proti R9 390X.


Shader math test


Díky vysokému počtu stream procesorů, které jsou umístěné v grafickém čipu Fury, je pak výsledek aritmetického testu takový, jaký je.


VRAM copy test


Výsledek tohoto testu určuje především šířka a frekvence paměťové sběrnice (šířka pásma), pomocí které je VRAM ke GPU připojena. U tohoto testu jdou všechny typy kompresí stranou a podle očekávání zde vyhrává hrubá síla R9 Fury s pamětí typu HBM.

Takto tedy dopadly syntetické testy, které celkově favorizují Radeon R9 Fury dokonce i před Titan X. Nezapomínejte však, že syntetické testy nemohou vyjádřit praxi s reálnými aplikacemi, a proto se pojďme nyní raději podívat na praktické testy.
reklama