reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SC-103PC - Patrně nejlepší volně šiřitelná kalkulačka

4.9.2002, Petr Hájek, recenze
SC-103PC - Patrně nejlepší volně šiřitelná kalkulačka
Co si budem povídat, pokud se něco na Palm OS opravdu nepovedlo, tak je to vestavěná kalkulačka. Pokud člověk totiž zrovna nechodí do 5.třídy základní školy, případně neprodává na stánku zeleninu, patrně mu přístroj, kde je vrcholem matematické vědy odmocnina, nebude stačit...
Jak již bylo naznačeno v nadpisu, přístup vývojářů opravdu nechápu, lepší kalkulačku udělá student druhého ročníku gymnázia v Pascalu (po funkční stránce pochopitelně), přes obrovský číselný rozsah je vestavěná kalkulačka pro jakékoliv hlubší výpočty téměř nepoužitelná (řekněme, že je nutné např. při počítání faktoriálu čísla 14 stisknout 13x "krát"), posuďte sami:



Dovolím si nadále používat označení "program" namísto "SC-103PC", což jistě omluvíte, děkuji.

Před samotným spuštěním programu je třeba ještě nainstalovat (pod licencí GNU volně dostupnou) PRC knihovnu "MathLib", která je vzdálená jeden klik z homepage. Co se stručné charakteristiky týče, dovolím si citovat z manuálu: "MathLib je sdílená knihovna pro PalmOS obsahující kompletní sadu IEEE-754 matematických funkcí s přesností "double" (chybí pouze několik exotických funkcí o kterých normální smrtelník stejně v životě neslyšel). Nespornou výhodou je fakt, že tuto knihovnu můžou využívat i další vývojáři a nemusí tak opětně definovat stále stejné funkce." Text u knihovny je samozřejmě mnohem delší, jen jsem z něj vytáhnul to nejdůležitější.

Program obsahuje tři módy mezi kterými si můžete zálaožovým systémem libovolně přepínat.

První z dostupných módů je samozřejmě vědecká kalkulačka:



Jak lze prostým okem okamžitě zjistit, nechybí téměř žádná ze základních operací, na které jsou uživatelé pokročilých funkcí zvyklí. Od třetí odmocniny, přes trigonometrii až po faktoriál a logaritmy s různým základem.

Druhým módem je logická nebo-li programátorská kalkulačka:



I zde najdeme standardní škálu logických funkcí. Kromě obligátní dekadické soustavy nechybí samozřejmě ani oktagonální, hexadecimální a oblíbená binární. Mimochodem, např. u binárního vyjádření čísla program zobrazuje na horní straně displeje diskrétní tečky s delšími čárkami po 4, resp. 8mi bitech, takže z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se zde binární čísla odečítají jedna radost. Programátoři, kteří tuto funkci občas používají určitě ocení, že se ve změti 0 a 1 dá poměrně slušně orientovat. Pokud vyberete nějakou číselnou soustavu s nižším číselným základem než 16, program odstraní nepoužívané ťuflíky, takže např. aktivováním binární soustavy zmizí téměř celá levá dolní část displeje a zůstanou pouze čísla "0" a "1".

Třetím a posledním módem je měnová kalkulačka:



Standardní funkcí je (celkem pochopitelně) převádět mezi jednotlivými měnami + nechybí další vymoženosti typu paměť atd.

Převodní poměry jsou k dispozici pro tyto měny:
- Euro
- Rakouský šilink ATS
- Belgický frank BEF
- Německá marka DEM
- Španělská peseta ESP
- Finská marka FIM
- Francouzský frank FRF
- Řecká drachma GRD
- Irský punt IEP
- Italská lira ITL
- Lucemburský frank LUF
- Holandský gulden NLG
- Portugalské escudos PTE

Není samozřejmě problém jakoukoliv měnu předefinovat na svoji vlastní, používanou. Pokud Vás tedy třeba nezajímají drachmy, prostě si je s pomocí menu přepíšete na Japonské jeny, doplníte převodní poměr a je to.

Vítaným doplňkem je i možnost zatrhnout v nastavení tzv. lokalizovaný číselný výstup, kdy Palmáč formátuje čísla na displeji tak, jak jsme zvyklí ze školy. Při počítání s opravdu velkými čísli není tedy problém si nastavit čísla s číslicemi pěkně dělenými ve skupinkách po třech.

Pokud máte v programu (obecně) na displeji jakékoliv číslo a změníte mód, tak číslo se automaticky převede do příslušné podoby aktivované v tomto jiném módu, např. pokud máte v logické kalkulačce oktagonální číslo 20217, tak prosté ťuknutí na záložku "scientific" je patřičně převede a přeformátuje do desítkové soustavy. Platí to samozřejmě pro všechny tři módy, takže na své si přijdou i šílení, digitálně uvažující programátoři, počítající si výplatu v binární soustavě.

Program je v běžných číslech (tím nemyslím nějaké imaginární úchylky atd. v kterých si libují poděsové tvrdící že "…z matematického hlediska 0 != 0", což si před spaním dokážou sporem a spokojeně usnou na sbírce "Eulerovy substituce v integrálech") schopen počítat v níže uvedeném rozsahu, x je samozřejmě číslo, které nás zajímá:

-1.7976931348624×10308 < x<= -2.23×10-308
2.23×10-308 <= x < 1.7976931348624×10308

Jistě uznáte, že tento interval je pro běžného smrtelníka víc než dostačující.

Pokud toužíte po funkcích statistických a pokročilých ekonomických vzorcích vůbec, tak se obávám, že zde Vám program nemůže vyhovět a budete muset sáhnout jinam.

Nepochybuji o tom, že existují kalkulátory osahující ještě více funkcí, ovšem, tento program má jak jednoduché ovládání, tak příjemnou cenu (0,-) a celkově tvoří pro všechny dobře přijatelný kompromis mezi délkou, kvalitou a funkcemi.

Program lze stáhnout v jedné z těchto verzí: Deutsch, English a nechybí zde ani exotické a univerzální Esperanto.

Přes některé drobnosti je program velmi praktický, není sice z nejkratších (50 kB knihovna a 74kB program), ovšem to co dělá, dělá skvěle a hodně bych se divil kdyby někdo ještě po zkušenostech s ním používal vestavěnou systémovou kalkulačku, takže, nezapomeňte si pod pravou horní ikonu nalinkovat tento program, nebudete litovat…
reklama