reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Scythe Quiet Drive pro klid vašich uší

2.3.2007, Jan Vítek, recenze
Scythe Quiet Drive pro klid vašich uší
S dnešní recenzí si odpočineme od srovnávacích testů či přehledů a podíváme se na jeden zajímavý produkt z nabídky firmy Scythe. Quiet Drive se zaměřuje pevné disky a slibuje především tichý chod. Uvidíme, co je na tom pravdy.
Kapitoly článku:
  1. Scythe Quiet Drive pro klid vašich uší
  2. Instalace
  3. Teplotní testy a závěrečné hodnocení
Scythe však neuvedla Quiet Drive jako svůj první produkt z této oblasti. Již dříve jsme měli možnost vyzkoušet Scythe Hard Disk Stabilizer II, ale na ten raději zapomeneme a podíváme se, jakou koncepci nabízí Quiet Drive. V podstatě jde o stejný princip, jaký již drahnou dobu úspešně používá Silentmaxx se svým HD Silencerem. Ten dnes jen těžko nějaký jiný výrobek překoná co se týče chladicího výkonu skloubeného s tišícími schopnostmi a už by tedy možná bylo na čase se posunout dále. Již při pohledu na Quiet Drive však musím zapochybovat, protože jeho povrch je zcela rovný a oprotu bohatě žebrovanému Silenceru má v tomto velkou nevýhodu.



ProduktScythe Quiet Drive SQD-1000
Rozměry145 x 198 x 36,5 mm
Hmotnost860 g
Materiálvnější obal - ocel 2 mm
vnitřní obal - hliník 1 mm
tlumící pěnový materiál
KompatibilitaSATA 1,5 Gb/s
SATA 3 Gb/s
Paralel ATA
Cenacca 1000,- Kč s DPH

Quiet Drive došel zabalený pouze v této krabici ze silné lepenky, což však musí stačit, neboť box je sám o sobě dost obrněný. Jeho vnější plech má totiž tloušťku 2 mm a podstatnou měrou se podílí na celkové hmotnosti 860 g. K této hodnotě však po instalaci musíme ještě přičíst cca 600 g hmotnosti pevného disku, čímž nám vyjde zhruba 1,5 kg. Čtyři takové boxy pro konfiguraci RAID 0+1 by tak dokázaly hmotnost kdejaké skříně zdvojnásobit. Co s týče rozměrů, pak ty činí 145 x 198 x 36,5 mm, tedy akorát pro zasunutí do jedné z připravených 5,25" šachet. Podívejme se už ale na obsah balení.


- klikněte pro zvětšení -

V prvé řadě jsou zde dvě hlavní části, z nichž se skládá vnější kryt. Označme je jako spodní a vrchní masiv. Spodní masiv již dostanete osazený měkkými bloky pro pohlcování nelibých zvukových projevů disku. Pěnové bloky o šířce cca 1 cm jej vykládají ze všech čtyřech stran a v místě, kde později budou konektory, je částečně vyloženo i dno. U dolního okraje obrázku si také můžete povsimnout vykrojeného místa v kovovém čele, kudy povedou datové a napájecí kabely.


- klikněte pro zvětšení -

Horní masiv má stejně jako spodní tloušťku 2 mm, avšak již jej nedoplňují postranní pěnové bloky. Tento materiál zde najdeme pouze ve spodní části. Po složení celého boxu se totiž přitiskne k dolnímu bloku, obejme dovnitř vedoucí kabely a uzavře tak vnitřek.



Dále si můžete všimnout i čtyřech postranních úchytů, přes něž se zařízení přišroubuje do šachty. Úchyty tvoří gumová podložka pružně přišroubovaná pomocí dvou šroubků s gumovými vložkami k boxu. Ke konečnému kroku instalace pak máme v kovové destičce připraveny čtyři jemné závity. Na obrázku máme ještě vespod zkosený otvor pro jeden ze šesti šroubků, jimiž sešroubujeme oba masivy dohromady.


- klikněte pro zvětšení -

Disk se však neinstaluje do těchto útrob jen tak obnažený. Upotřebíme ještě dva kusy hliníkového plechu, jenž byl výrobcem zohýbán a provrtán tak, aby dohromady tvořil malou ulitu, do níž se vejde akorát tak 3,5" pevný disk. Tyto hliníkové části mají tloušťku jeden milimetr a primárně slouží pro rozvod tepla z povrchu pevného disku.



Při instalaci ještě využijeme dvoje destičky z měkkého teplovodivého materiálu o tloušťce cca 2,5 mm. Po obou stranách mají nalepeny průhledné fólie, které před konečnou instalací samozřejmě sundáme, ale o tom až později.



Nakonec uvnitř krabice objevíme ještě drobné příslušenství v podobě kabelů a šroubků. Jedná se o prodlužovací kabel napájení Peripheral Power a pak jakýsi all-in-one kabel SATA pro napájení i datové spojení. Šroubků jsou zde tři sady, ale pro co je přesně budeme potřebovat, o tom až na příští stránce.

reklama