reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šest CPU chladičů střední třídy v testu

20.11.2006, Jan Vítek, recenze
Šest CPU chladičů střední třídy v testu
K chlazení procesorů existuje více přístupů. Dnes si ukážeme takový, jenž klade důraz na vyvážený poměr ceny a výkonu. V testu se utká 6 chladičů od 4 známých firem – Asus, Cooler Master, Scythe a Titan. Zdatným protivníkem jim bude Athlon 64 FX-55.
Testy probíhaly na obvyklé sestavě založené na procesoru AMD Athlon 64 FX-55, jenž běžel na svém základním taktu 2,6GHz. Ostatní komponenty uvedu v bodech:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W

Aby byla nějaká reference na známý chladič, vybral jsem do testu ještě starý známý Arctic Cooling Freezer 64 Pro, který zná asi každý. Jedná se také o věžovitý chladič se třemi heatpipe (efektivně šesti), 92mm ventilátorem s volným rámečkem, který se dokáže točit na maximálních 2200RPM. Oproti ostatním má jednu nespornou výhodu, a sice že dokáže natáčet svou sponu po 90°, takže nejste limitování orientací socketu na základní desce.


Arctic Cooling Freezer 64 Pro

Testy probíhaly pomocí softwaru Prime95 po tak dlouhou dobu, po kterou se teplota zvyšovala. A když dosáhla svého stropu, test skončil. Teplota okolního prostředí pak kolísala od 20,5 - 21°C. Rozhodl jsem se zkusit postupně čtyři nastavení otáček v rozestupech po 300RPM - 1300RPM, 1600RPM, 1900RPM a pokud to ventilátor daného chladiče umožnil, pak i 2200RPM. Malou nepříjemností je, že Cooler Master Susurro takto vyzkoušen být nemohl, ale testy jsem samozřejmě provedl i na něm.

CM Susurro dokázal v klidu uchladit procesor na 38°C při 1300RPM a v zátěži, kdy jeho otáčky vzrostly na 2100RPM, byl procesor chlazen na 55,5°C. Nyní již ale k ostatním výsledkům.



Nejnižší hodnota 1300RPM ukázala, že Asus Chilly Vent Lux zcela nestíhá. Vydržel jsem jeho teplotu sledovat, jak se šplhala na 70°C a při této hodnotě jsem test raději ukončil. Druhým nejhorším se stal AC Freezer 64 Pro, jemuž nízké otáčky také nesvědčí. Pak následoval Titan a u ostatních třech chladičů již byl výsledek velmi vyrovnaný. CM Hyper TX se zde popral o první místo s měděnou Katanou.



Zvýšení otáček o 300RPM přineslo konečně měřitelný výsledek pro Asus, ale rozdíl téměř 30°C mezi režimem IDLE a LOAD ve prospěch tohoto chladiče rozhodně nesvědčí. Respektive to svědčí o tom, že bariéra kladená proudícímu vzduchu je pro tyto otáčky příliš velká. Druhý byl opět Freezer 64 Pro a zde také Titan dotáhl hliníkovou Katanu. To je ale vzhledem k jeho rozměrům a velikosti aktivní plochy slabý výsledek. I zde se o první místo rozdělily modely Hyper TX a Katana Cu.



Další měření a dalších 300RPM navíc. Chilly Vent Lux je dokázal zužitkovat více než 8°C poklesem a stejně tak Freezer64 si viditelně liboval. Zbytek chladičů podával výkony v rozmezí 1,5°C, ale zde o fous vyšel jako nejlepší CM Hyper TX. Stále se ale potvrzuje, že zvýšený proud vzduchu Titanu svědčí, čemuž se nemůžeme divit, pokud vezmeme v potaz jeho obrovskou aktivní plochu, ale malé odstupy žeber.



Posledního testu na 2200RPM se již nemohly účastnit chladiče Hyper TX a hliníková Katana. Chilly Vent Lux byl stále bezpečně nejslabší, ale Freezer 64 Pro se již dostal téměř na úroveň zbylých dvou modelů. Zde také můžeme vidět, že Titan již předhonil i Katanu Cu a dostal se tak do čela testu. Jenomže to až při 2200RPM, při kterých byl jeho hluk na dnešní poměry téměř neúnosný.


Hlučnost chladičů

Pokud mám popsat hlučnost ventilátorů, pak na suverénně nejhorším místo musím jednoznačně umístit Titan TTC-NK32TZ. Ten se i při nižších otáčkách projevoval nepříjemným vysokým hučením, jak se vzduch rozbíjel o množství žeber. A když vezmu v potaz i fakt, že tento chladič dosahuje nejlepšího výkonu právě při takto vysokých otáčkách, není se již o čem bavit.

Dalším v pořadí by byl Cooler Master Hyper TX. Ten se projevuje podobným hučením, ale až při vyšších otáčkách. Do karet mu také hraje fakt, že jeho výkon zůstává i se snižujícími se otáčkami velmi vyrovnaný a není nutné jej provozovat na maximu.

Scythe Katana a Katana Cu se umístily lépe. Jim už pokles otáček vadí ze všeho nejméně, avšak hučivý zvuk je při vyšších otáčkách stále patrný - například takový Freezer 64 se při stejném nastavení díky kulatým lopatkám projevuje citelně kultivovaněji.

Pak již jsou dva speciální případy. Asus Chilly Vent Lux zní sice velice tiše, avšak na druhou stranu je jeho výkon oproti ostatním ubohý. Podobně se však umisťuje i Cooler Master Susurro, jehož výkon při 2100RPM byl 55,5°C. To jej staví v podstatě na stejnou úroveň jako Asus, avšak Susuroo se projevoval při srovnatelných otáčkách daleko hlasitěji a ztišení přineslo až podstatné snížení otáček. A právě tady se mimochodem ukazuje síla heatpipe oproti starému a těžkopádnému celoměděnému řešení.
reklama