reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle DS57U: barebone s Broadwell pro kutily

20.3.2015, Jan Vítek, recenze
Shuttle DS57U: barebone s Broadwell pro kutily
Do rukou se nám dostal počítač Shuttle DS57U, který patří mezi malé barebone, čili nehotové modely bez úložiště a RAM. Vybaven je ale procesorem Broadwell, který si vyzkoušíme vůbec poprvé, a také pasivním chlazením.
Kapitoly článku:

Teploty, hlučnost a spotřeba


Nakonec se před závěrečným hodnocením zaměříme na teploty a spotřebu počítače. Spotřeba byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, takže se ukáže spotřeba celého PC s periferiemi (klávesnice, myš), ztrátami napájecího zdroje, ale pochopitelně bez monitoru.

Spotřeba (W)
Pohotovostní režim (stand-by)
0 W
V klidu
12 W
Zátěž (1 jádro)
14,5 W
Zátěž (2 jádra)
16,7 W
Zátěž (OpenGL)
18,2 W

Spotřeba počítače je velmi umírněná, a to i v klidu, kdy počítač díky podtaktovanému procesoru žádá jen 12 W. V zátěži si přitom vezme přinejhorším jen o nějakých 6 W více či případně i jen o 2,5 W při zatížení jen jednoho jádra, takže provoz tohoto PC nebude vůbec nákladný. K udávaným 15 W TDP se tak přidává ještě spotřeba SSD, pamětí, desky, periferií a ztrát napájecího zdroje, ovšem je poněkud podivné, že by si měl procesor z 18 W skutečně vzít celých 15. Spíše to bude výrazně méně, jak můžeme soudit i dle spotřeby v klidu.

S hlučností je to velmi jednoduché. V našem případě jsme použili SSD, přičemž procesor je chlazen pasivně. Počítač tak neobsahuje žádnou část, která by se točila, tedy ani ventilátor a ani pevný disk, uvnitř nic nepíská, takže je jeho hlučnost nulová.

Teploty (°C)
V klidu
37 °C
Zátěž
52 °C

Teplota procesoru může dle specifikací dosáhnout až 105 °C, k čemuž jsme se v našem případě ani nepřiblížili. Teplota v zátěži je pouze 52 °C, což je naprosto v pořádku a zvláště když je chlazení naprosto pasivní. Bočnice starající se o chlazení procesoru měla dle infračerveného teploměru maximálně 38 °C.


Závěrečné hodnocení


Dnes jsme si vyzkoušeli barebone Shuttle DS57U, v jehož výbavě je moderní, ale poměrně slabý procesor Intel Celeron 3205U z nejnovější generace Broadwell, přesněji tedy Broadwell-U. Samotné PC se bude hodit pro všemožné účely, třeba jako základ vašeho projektu na motivy PoI, jako PC do dílny, do obchodu nebo prostě jako malý domácí počítač, který můžeme připevnit na zadní stranu monitoru.


- klikněte pro zvětšení -

Jeho tělo je pevné a má jednoduché, ale účelné zpracování a lze jej velmi snadno rozmontovat do posledního šroubku. Po jeho rozmontování jsme se mohli sami přesvědčit, že DS57U neobsahuje žádné aktivní chlazení a procesor se tedy spoléhá na odvod tepla do těla samotné skříně. Pokud si tedy dokoupíte SSD (buď mSATA nebo 2,5" SATA), získáte počítač, který bude naprosto bezhlučný. Jeho výkon přitom bude dostatečný pro kancelářské aplikace, využití Internetu, přehrávání multimédií a podobné nenáročné využití. Na hry se procesor se základní Intel HD Graphics opravdu nehodí.

Shuttle DS57U je základ pro úsporný počítač, který můžeme dále upravovat a využít různými způsoby, na čemž se podepisuje i slušná nabídka rozhraní včetně dvou sériových portů, integrované Wi-Fi, speciálního konektoru pro vyvedení vypínače, resetování CMOS a 5V napětí, čtečka karet SD až SDXC vhodná i pro bootování nebo interní konektor Embedded DisplayPort. A pokud vám snad nebude vyhovovat tento model, Shuttle má na našem trhu mnoho dalších podobných počítačů.


Plusy


+ Účelné provedení s jednoduchou demontáží
+ Pasivní, a tedy bezhlučné chlazení procesoru
+ Dobrá nabídka rozhraní
+ Široké možnosti dalšího kutilského využití


Minusy


- Wi-Fi modul nenese Bluetooth
 
 
Za zapůjčení počítače Shuttle DS57U děkujeme Shuttle.
 
 
Cena v době testování: cca 6 300 Kč s DPH


Jak hodnotíte barebone Shuttle DS57U?
V anketě šlo hlasovat od 20.3.2015 do 13.3.2016. Počet hlasujících: 4
Výborný25 %
Průměrný50 %
Špatný25 %
reklama