reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilentiumPC Brutus M25: levná, ale vybavená

16.12.2014, Jan Vítek, recenze
SilentiumPC Brutus M25: levná, ale vybavená
Dnes se podíváme na levnou počítačovou skříň Brutus M25 Pure Black, kterou má ve své nabídce společnost SilentiumPC. Tato novinka je k sehnání již za méně než 900 Kč s daní, a přitom nabízí i regulátor otáček ventilátorů nebo čtečku karet SD.
Kapitoly článku:
Společnost SilentiumPC byla založena ve Varšavě v roce 2007 a dnes je jednou z mnoha firem, které nabízí počítačové skříně, chladiče (včetně notebookových), ventilátory, zdroje a různé drobnější příslušenství. My se dnes tedy zaměříme na model Brutus M25 Pure Black, který není problém zakoupit za cenu pod 900 Kč s daní. Ten patří do jedné ze čtyř řad v nabídce SilentiumPC, přičemž mezi ty patří ještě Gladius, Regnum a Pilum (dvě poslední jsou však již minulostí). Výrobce se tedy evidentně inspiroval ve starém Římě.


- klikněte pro zvětšení -

Brutus M25 Pure Black, ačkoliv nese logo SilentiumPC, není skříní, kterou bychom mohli považovat za tichou, a to kupodivu neplatí v podstatě pro žádný v současnosti nabízený model této firmy. Nebudeme ale pátrat po tom, proč se tedy tato společnost tak jmenuje a raději se budeme věnovat samotnému produktu, který přišel v krabici s černým potiskem, z níž se dozvíme hlavní vlastnosti a výhody skříně.



Testovaná skříň tedy nabídne rozhraní USB 3.0, čtečku karet SD, dokovací stanici pro pevný disk či SSD, možnost instalace dlouhých (grafických) karet, pět ventilátorových pozic, integrovaný regulátor otáček ventilátorů, tři 3,5" pozice a čtyři 2,5", bezšroubkovou montáž mechanik, možnost správy kabeláže a černý interiér. Řada z těchto vlastností je přitom dnes už samozřejmostí, ovšem je třeba si uvědomit, že jde o levnou skříň.

Model
SilentiumPC Brutus M25 Pure Black (BT-M25)
Rozměry
462 x 445 x 197 mm (V x H x Š)
Hmotnost
4,2 kg
Materiál
0,5 SECC, plast
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
až 158 mm vysoký CPU chladič
až 320 / 280 mm dlouhé karty (dle pozice)
Šachty
3x 5,25"
3x 3,5"
4x 2,5"
Přední I/O panel
1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 2x audio, čtečka (micro)SDXC, regulátor otáček až 5 ventilátorů
Sloty
7x
Chlazení
Přední: 2x 120mm ventilátory (jeden 1200RPM součástí balení)
Zadní: 1x 120mm 1200RPM ventilátor
Vrchní: 2x 120mm pozice
Verze
pouze černá BT-M25

Brutus M25 Pure Black je velmi lehkou skříní, takže je zřejmé, že se zde nedočkáme ani 0,7 mm tlustých plechů, ale podstatně tenčích. I to mělo svůj podíl na tom, že k nám dorazila s mírně pochroumanou levou bočnicí, ačkoliv obal na sobě nenesl žádné jasné známky poškození. Ovšem to je naštěstí v důsledku jen kosmetická vada, která nezabránila jejímu otestování. Zákazník by ale byl jistě z takového "tuningu" nadšený daleko méně.

Krom přívětivé ceny je výhodou této skříně zmíněná dodatečná výbava, která tedy zahrnuje čtečku karet, dok pro HDD/SSD a regulátor otáček pro až pět ventilátorů, i když jde o prostý přepínač mezi nízkými, vysokými otáčkami a vypnutím. Dále potěší také dva 120mm ventilátory, jež se na celkové ceně produktu značně podílí a výrobce nezapomněl ani dodat informace o tom, jak dlouhé karty a vysoký procesorový chladič můžeme dovnitř nainstalovat.

Co se týče karet, pak ty mohou mít na délku 280 mm nebo až 320 mm, což závisí na tom, do jakého slotu je umístíme. Pro vrchní sloty pochopitelně platí 320 mm, neboť ty mají vedle sebe jen úzkou 2,5" šachtu, zatímco 3,5" je umístěna dole. Omezení 280 mm bude tedy v případě grafických karet hrát roli pouze u systémů, které jich využijí více, tedy alespoň dvě.

O kompatibilitě s vodními chladiči se ale ze specifikací nedozvíme nic. Je zřejmé, že do přední pozice se žádný nevejde, a tak zbývá zadní 120mm pozice a dvě stejně velké vrchní.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena pro uživatele hledající levný základ své sestavy, přičemž se nedá říci, že by šlo o herní nebo nějak specializovaný model. Nabízí především:
  • Nízkou cenu
  • Dodatečnou výbavu (čtečka karet micro SD a SD, dok pro HDD/SSD, regulátor otáček)


Zpracování skříně


SilentiumPC Brutus M25 Pure Black můžeme označit za klasický Middle Tower, který má spíše úzké tělo. To obvykle znamená, že pak nenabídne mnoho prostoru pro vysoké procesorové chladiče, nebo je jeho prostor mezi trayem a pravou bočnicí značně omezen. Uvidíme tedy, jak tomu bude v tomto případě. Skříň je také velmi lehká a dle váhy má necelých 4,2 kg i s ventilátory, takže je jasné, že použitý materiál bude velmi tenký. Dle posuvného měřítka má mezi 0,5 a 0,6 mm, ovšem do toho musíme počítat také lak na obou stranách, takže samotný plech bude mít přinejlepším oněch 0,5 mm. Nicméně vhodným tvarováním a použitím vzpěr se i tak dá dosáhnout slušné pevnosti celé konstukce.



Přední panel má běžné zpracování, čili je plastový a vyložený panely z perforovaného plechu, které nahoře tvoří tři záslepky 5,25" pozic. Vedle nich tu máme dole logo výrobce a nahoře zase jasně modrý pruh. Veškerá tlačítka, konektory a ostatní jsou na vrchním panelu.


- klikněte pro zvětšení -

Z tohoto pohledu můžete vidět menší poškození levého panelu, jež ale nemělo na správnou funkci skříně žádný vliv. Bočnice je v podstatě holá, pouze je uprostřed vypoulená směrem ven, což platí i pro tu druhou na pravé straně. Díky tomu získáme nalevo více místa pro procesorový chladič a nalevo zase pro kabely vedené za trayem. Druhá výhoda spočívá v tom, že takto tvarované bočnice lépe drží svůj tvar a nijak se nekroutí, takže je daleko snažší je umístit na stojící skříň.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice je tedy stejná a i ona je tedy držena na místě pomocí šroubků s velkými plastovými hlavičkami. Do skříně se zasunuje klasicky pomocí vyražených pacek. Z tohoto pohledu také můžete lépe vidět nožky skříně, díky nimž bude moci zdroj nasávat vzduch zespoda. Tyto nožky jsou plastové mají na sobě nalepeny pouze titěrné měkké podložky, o něž asi časem přijdeme, protože se odlepovaly už od nové skříně.



Zadní část dobře ilustruje štíhlý profil skříně, do níž bychom bez vypoulených panelů asi nenainstalovali vysoký procesorový chladič a za trayem by také nebylo místo pro kabely. Však pouze napájecí zdroj zabere téměř celou její šířku a 120mm ventilátor se tak tak vejde vedle otvoru pro štítek zadních I/O konektorů základní desky, ale nad ním se ještě našlo místo pro dva vylomitelné otvory pro hadičky vodního chlazení či něco jiného.

Dále je vidět, že záslepky nejsou do skříně jako obvykle vnořeny, aby mohly být přišroubovány zevnitř. Naopak, zde jsou jako u jiných levných skříní na stejné úrovni s okolním panelem, takže jejich packy budou koukat ven a zajistí se také zvenčí pomocí jednoho šroubku. Záslepky jsou také vylamovací, přičemž u první už to výrobce vyřídil za nás, ale u té spodní je to opačný případ. Ta totiž z nějakého důvodu není naříznuta, takže ji nepůjde snadno vylomit. Pokud ji tedy budete potřebovat pro instalaci karty, budete si muset nějak poradit.


- klikněte pro zvětšení -

Speciální nabídka této skříně se nachází nahoře, ale tou rozhodně nemám na mysli vypínač, tlačítko Reset, jeden USB 3.0, dva USB 2.0 a dva audio konektory. Toto je víceméně klasická nabídka předního panelu skříní. Zde ale máme navíc ještě šikmý dok pro připojení 3,5" či 2,5" zařízení s rozhraním Serial ATA, dále tu je čtečka se dvěma otvory, jedním pro microSD a druhým pro klasické SD karty (včetně moderních SDXC). Čtečka je ale velmi mělká, takže se do ní nevejde ani celá karta microSD a karta SD se do ní vnoří jen po své kontakty. Na karty tedy je třeba dávat pozor, abychom si je nějakým neopatrným pohybem neurazili.

Poslední specialitkou je třípolohový regulátor otáček, jenž nabízí vysoké a nízké otáčky a možnost vypnutí až pěti připojených ventilátorů. Využívá k tomu průchozí konektor Periheral Power, takže je zřejmé, že pouze přepíná mezi napětími, ale nereguluje je.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se ještě podívejme na Brutus M25 zespodu. Vidět můžete plastové nožky s odlepujícími se měkkými podložkami a především plastový prachový filtr. Ten byl vytvořen z magnetické lepicí pásky, na niž byla umístěna perforovaná fólie. Filtr je tak na svých okrajích stále lepivý, takže na sebe nabaluje všechny možné nečistoty a především drobné kuličky z polystyrenu v balení. Do dna skříně pod 3,5" šachtu bychom pak ještě měli mít možnost přišroubovat jedno 2,5" zařízení, pokud by snad tři vyhrazené pozice nestačily.

Už jsem také zmiňoval eventuální možnost instalace 240mm radiátoru vodního chlazení do vrchní pozice, ale po prozkoumání tohoto místa je třeba říci, že to nebude možné, tedy alespoň bez potřebných úprav skříně. Radiátor by se jednak celkově nemusel na toto místo vejít a pokud ano, bylo by třeba uříznout plastové packy, s jejichž pomocí drží horní plastový panel na svém místě.
reklama