reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Silný soupeř v ringu - Radeon 8500

8.1.2002, Pavel Švéda, recenze
Silný soupeř v ringu - Radeon 8500
Slíbili jsme vám recenzi a protože sliby se mají plnit (hlavně o Vánocích, ale také mimo ně) je právě zde. Radeon si v testech nevedl vůbec špatně, ba přímo naopak. Otestovali jsme všechny jeho přednosti, které nabízí (Smoothvision, Truform) a vše pečlivě zdokumentovali. Nyní vás od výsledných grafů a hezkých screenshotů dělí už jen pouhý jeden click…
Truform v akci

Nešlo odolat a tuto novinku jsme prostě museli vyzkoušet tím více, když k testování posloužila námi velmi oblíbená hra Counter Strike. Na obrázcích si můžete prohlédnout výsledky:


1.JPG
11.JPG
2.JPG
22.JPG
3.JPG
33.JPG
4.JPG
44.JPG
5.JPG
55.JPG
Tab. 1 - Obrázky s Truform technologií (vpravo) a bez ní (vlevo)

Pozn.: Vzhledem k velikosti obrázků je není možné přímo vložit.

Ukázková dema

Jako desert je zde na závěr několik ukázek z firemních dem od ATI, které je možno stáhnout z webu. Programátoři si opravdu dali záležet, vše běží plynule a bez chybičky dokonce i na pomalejším z testovaných procesorů - Celeronu 800. Však posuďte sami:


Island1.JPG
Island2.JPG
Island3.JPG
Nature1.JPG
Nature2.JPG
Nature3.JPG
Rachel1.JPG
Rachel2.JPG
Rachel3.JPG
Treasure Chest1.JPG
Treasure Chest2.JPG
Treasure Chest3.JPG
Tab. 2 - Tabulka screenshotů s ukázkových demo souborů

Závěr

A co říci závěrem? Každý kdo dospěl až k tomuto místu článku se mnou určitě bude souhlasit, když řeknu, že porovnáme-li Radeon 8500 s GeForce3 Ti 500 splňuje beze zbytku rčení: za málo peněz, hodně muziky. V současnosti se dá Radeon sehnat za cenu menší než 11 000,- s DPH. Naproti tomu GeForce3 stojí přibližně např. od Herculesu 14 000,- a od MSI okolo 17 000,- s daní. Cenový rozdíl je obrovský, výkonově si však karty mohou "tykat" (Radeon má možná i o něco navrch). Nové technologie jako Smoothvision, Truform jsou jistě přínosem. Dalším plusem je možnost připojení dvou monitorů (HydraVision), skvělý videovýstup na TV (VideoImmersion II) a velmi dobrá kvalita obrazu standardního výstupu vůbec jež téměř dosahuje až na piedestal, na kterém už dlouho neohroženě kraluje Matrox. Vypadá to, že časy nedodělaných a polofunkčních ovladačů od ATI už jsou pryč, alespoň si to troufám tvrdit v případě nového Radeonu. Námi užité drivery sice ještě neměly certifikaci Microsoftu, ale i tak předvedly slušný výkon bez chyb v zobrazení a s maximální stabilitou. Máte-li v úmyslu povýšit graficky svůj počítač na současnou špičku, můžu vám Radeon 8500 jak cenově, tak po stránce výkonu jedině doporučit.

Cena: 11 720 Kč doporučená koncová cena vč. DPH
Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení grafické karty Radeon 8500 k recenzi děkujeme firmě 100 Mega Distribution
reklama