reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone Raven RV03: originál každým coulem

15.11.2012, Jan Vítek, recenze
SilverStone Raven RV03: originál každým coulem
Dnes se zaměříme na nabídku firmy SilverStone, jejíž skříně s otočeným trayem pro základní desky jsou dobře známy. Byla by tedy škoda si jednu z nich nevyzkoušet v recenzi, a tak přichází na řadu model Raven RV03. K dispozici bude černá verze s bočním oknem.
Kapitoly článku:
  1. SilverStone Raven RV03: originál každým coulem
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Skříně SilverStone Raven známe především pro design jejich interiéru, kde je základní deska umístěna tak, aby rozšiřující karty mířily svými konektory na záslepkách vzhůru. Toto usazení je ostatně celkem logické vzhledem k tomu, že teplý vzduch má přirozenou tendenci stoupat vzhůru, což by mělo být výhodné jak u grafických karet využívajících chladič s přímým odsáváním vzduchu mimo skříň, tak u hlavního ventilátoru pro odvod teplého vzduchu od procesoru.



- klikněte pro zvětšení -


Raven RV03 nám ale samozřejmě nenabídne pouze to. Mezi jeho schopnosti patří také možnost usazení velké základní desky Extended ATX a celé řady dalších formátů (pochopitelně včetně klasických ATX), možnost vedení kabelů za trayem základní desky včetně napájení disků, nekonvenční umístění zdroje dole v přední části skříně a tato skříň má být také potěchou pro oko díky kombinaci černé barvy a zlatých proužků táhnoucích se přes celé čelo a vrchní panel.





Tento SilverStone přišel v klasickém balení - lepenkové krabici - chráněn pomocí opravdu tlustých pěnových bloků a igelitového vaku. Zde jsou jeho specifikace:

Model
SilverStone Raven RV03 (SST-RV03B-W)
Rozměry
235 x 522 x 570 mm (Š x V x H)
Hmotnost
11,4 kg
Materiál
0,8mm SECC, plast
Kompatibilita
SSI-EEB, SSI-CEB, Extended ATX, ATX, Micro-ATX
Šachty
7x 5,25"
10x 3,5" (z toho 6 v 5,25" adaptérech)
2x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0 (kompatibilní s USB 2.0), HD Audio (AC'97)
Sloty
8x
Chlazení
Přední: 4x 120mm pozice
Zadní: 1x 120mm pozice
Boční: 1x 120mm pozice
Vrchní: 1x 120mm ventilátor, 900 RPM, 18 dBA
Spodní: 2x 180mm ventilátor AP181, 700/1200 RPM, 18/34 dBA (nebo 3x 120mm ventilátor)
Verze
SST-RV03B (černá, zlaté lišty)
SST-RV03B-W (černá, zlaté lišty + okno)
SST-RV03B-WA (černá, šedé lišty + okno)

Dle hlavních specifikací je tato skříň vhodná i pro obsáhlé sestavy čítající mnoho pevných disků nebo mechanik, přičemž poměr mezi nimi si můžeme téměř libovolně namíchat díky dvouúčelovým šachtám. Místo této skříně však bude nejlépe neměnné, protože už hmotnost 11,4 kg prázdné skořápky není dobrým předpokladem pro časté přenášení a RV03 také není žádný malý drobek.

Moderní model také nesmí zapomenout na rozhraní USB 3.0, které je zde kompatibilní s USB 2.0, což se obvykle řeší malou redukcí interního konektoru pro základní desku. Výkonné chlazení pak v základní podobě slibuje dvojice ventilátorů Air Penetrator se vzduch usměrňujícími lamelami. Ty jsou ve spodní pozici a nahoře pak bude vzduch odsávat malý 120mm ventilátor, u nějž však očekávám, že jeho role bude velmi podružná. Pak tu jsou i další připravené pozice pro 120mm modely, ale ty už si musíte obstarat sami.

Nakonec nám SilverStone dá na výběr mezi třemi verzemi, s nichž my jsme si vybrali tu prostřední se zlatými lištami a oknem.


Zpracování skříně


SilverStone Raven RV03 je tedy cokoliv, jen ne tradičně zpracovaná skříň, ovšem tuto skutečnost neukazuje hned na první pohled, pokud se tedy na ni díváte zepředu. Vyrobena je z kombinace 0,8mm plechu SECC a plastu. Nenajdeme zde žádné jinak často využívané jemně perforované panely, ovšem plastové nástavby jsou opravdu masivní. To bylo vzhledem k nutnosti zakrytí předního panelu a vršku skříně nutné.





Přes celou výšku předního panelu, stejně jako přes vrchní panel, probíhají dva pruhy. Mají světlou barvu Champagne a jsou trošku reflexivní. Slouží pochopitelně pouze jako doplňky podtrhující celkový vzhled skříně. Ten je ještě decentní, i když bohatý na detaily. Přední panel samotný má v sobě pouze sedm záslepek 5,25" pozic a pak tu jsou jen na samotné vrchní hraně tlačítka Power, Reset a mezi nimi průsvitný plast s kontrolkami.




- klikněte pro zvětšení -


Pohled z boku ukazuje vysoké nohy a také vysokou plastovou nástavbu na vrchu. Vysoké nohy jsou nutné, protože právě zespoda bude skříň nabírat nejvíce vzduchu a nahoře zase musel vzniknout dostatečný prostor pro konektory a kabely, neboť právě tam budou záslepky karet a I/O základní desky. Samotný levý panel je ještě vybaven plastovými nýty připevněným plexisklem (nebude těžké ho vyjmout, kdybyste si chtěli třeba zagravírovat) a pak tu je zajímavě pojatý průduch v dolní pravé části. Zde bude totiž pozice napájecího zdroje a jak se brzy ukáže, toto umístění je velmi vhodné a logické.




- klikněte pro zvětšení -


Stejný průduch najdeme i na pravé bočnici, protože některé zdroje mohou skrz svou zadní část nasávat čerstvý vzduch, i když spíše budeme instalovat model s velkým ventilátorem pro nasávání zespodu. To u Raven RV03 samozřejmě také nebude problém.

Ve specifikacích najdeme také boční 120mm pozici pro ventilátor, což ovšem výjimečně neplatí pro levou bočnici, ale pravou. Tento ventilátor bychom tak využili jen pro ofukování základní desky, přesněji oblast socketu, z druhé strany. To ale těžko přinese nějaké zlepšení chlazení a potom nám vzduch za trayem dokáže rozhýbat i jeden ze spodních ventilátorů, jak uvidíme již v další kapitole.





Zadní část skříně Raven RV03 vypadá spíše jako spodek u jiných a také jím ve své podstatě je. Onen jeden průduch je totiž umístěn přímo naproti kartám a u jiné skříně by nad ním byla pozice zdroje.




- klikněte pro zvětšení -


Daleko zajímavější je vrchní část, kterou můžeme snadno odhalit, protože krycí panel drží pouze na plastových trnech, jež můžeme ze svěrek snadno vytrhnout. Otázkou je, jak dlouho toto namáhání vydrží. Odhalíme tak jednak záslepky karet a místo pro I/O konektory základní desky, které jsou hluboko utopené, aby nevadily koukající kabely. Ty ostatně budeme moci směrovat ven buď dopředu přes kryté přední konektory ve složení 2x USB 3.0 a 2x 3,5mm audio a nebo dozadu skrz silné plastové madlo, za nějž můžeme skříň poponášet.

Dále tu je jedna velmi dobře zpracovaná pozice 120mm ventilátoru opatřená o kulatou mřížku, která se bohužel často nevidí. Tu si navíc budete moci prostě a jednoduše odšroubovat, pokud si tedy věříte, že vám do lopatek nevnikne nějaký zatoulaný kabel. Třeba ten vedoucí od předních konektorů USB 3.0. Raven RV03 je totiž už malinko starší model a v době jejího vzniku bylo běžné, že výrobci v rámci zachování kompatibility a vzhledem k nedostupnosti interních konektorů pro USB 3.0 využívali externí konektory. Nicméně to už ale mohl SilverStone reflektovat a nově vyrobené skříně upravit, nebo k nim alespoň dodat redukci pro interní headery. Tu si tak musíme případně dokoupit v podobě produktu CP09.

Nakonec nám vršek nabídne dva kryté výstupy pro hadičky vodního chlazení a hned nalevo od nich jsou téměř neviditelné malé přepínače. S jejich pomocí si zvolíme otáčky spodních ventilátorů Air Penetrator, a to buď 700 nebo 1200 RPM.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme na spodní část skříně, kudy bude dovnitř proudit čerstvý vzduch, a to téměř veškerý. Bylo by trestuhodné, kdybychom zde nenašli prachové filtry. Ty zde samozřejmě nechybí a navíc se můžeme těšit z jejich provedení. Jsou dva a oba přidržované pouze magnety a vybavené úchyty. Není tedy vůbec těžké je i bez naklápění skříně vyjmout, v rychlosti očistit a vrátit na místo, což už ale bude těžší, ale díky vodicím packám se to dá zvládnout i poslepu. Zde tedy nemám námitek.

Spodní panel však má ještě jeden důležitý prvek, bez nějž by skříň nemohla fungovat - napájecí konektor pro zdroj. Ten je totiž skrytý za bočnicemi, takže elektrický proud se k němu musí dostat jinak, a to skrz prodlužku ukrytou v otvoru mezi předníma nohama skříně. Nyní už to máme komplet, takže vzhůru do hlubin Raven RV03.
reklama