reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj vodních chladičů Cooler Master a Corsair

13.5.2013, Jan Vítek, recenze
Souboj vodních chladičů Cooler Master a Corsair
V dnešním souboji se utkají integrované procesorové vodní chladiče Cooler Master a Corsair. Jedná se o produkty, kterých se v poslední době objevuje na trhu stále více, a tak je třeba se podívat na to, zda nám mají co nabídnout. Vyzkoušíme si jich celkem pět.

Cooler Master Seidon 120XL


Model Cooler Master Seidon 120XL je oproti předchozímu Seidon 120M lepší hned v několika věcech. Jednak nám nabídne výkonnější, tedy silnější radiátor pro dva ventilátory, přepracovaný vodní blok a na něm nasazená pumpa by také měla být výkonnější. To je ostatně logické, protože bude muset médium tlačit skrz masivnější radiátor.






Seidon 120XL přišel ve stejně zpracovaném obalu jako předchozí model. Jednotlivé části jsou tedy pečlivě zabaleny v igelitových sáčcích a uloženy ve výlisku z recyklovaného papíru.

Model
Cooler Master Seidon 120XL (RL-S12X-24PK-R1)
Celková hmotnost
640 gramů
Vodní blok
celoměděný s mikrokanálky (Ultra-Fine)
70 x 27 mm (průměr x výška)
Vodní pumpa
integrovaná v bloku
12 V (2,4 W)
< 25 dBA
životnost 70 000 hodin
Ventilátory
dva 120 x 120 x 25 mm
600 - 2400 RPM (PWM) +/- 10 %
19,17 - 86,15 CFM +/- 10 %
0,31 - 4,16 mm vodního sloupce +-/ 10 %
19 - 40 dBA
Rifle Bearing
životnost 40 000 hodin
Radiátor
150 x 120 x 38 mm
hliníkový
Hadičky
materiál FEP
délka 32 cm
Kompatibilita - sockety
Intel LGA 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1150 / 775
AMD Socket FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2

Seidon 120XL má tedy ve výbavě vodní blok s tzv. Ultra-Fine Micro Channels. Jedná se v podstatě jen o velmi jemné měděné žebroví orientované jedním směrem, skrz které bude proudit chladicí médium. Oproti Seidon 120M by kanálky měly být jemnější, čili jich bude víc, což automaticky znamená větší aktivní plochu. Na druhou stranu ale nemůžeme automaticky předpokládat, že se výrazně zvýší také výkon, neboť tenčí žebroví vede tepelnou energii hůře než tlusté žebroví (nehledě na heatpipe). Na tom ostatně skončily původní chladiče Zalman CNPS složené z velkého množství tenkých žeber, jejichž aktivní plocha je sice obrovská, ale ve výsledku je zadupal do země i běžný chladič s hliníkovými žebry, který využil služeb teplovodivých trubic rychle rozvádějících teplo i do jeho nejzazších částí.


Provedení vodního chlazení


Cooler Master Seidon 120XL vypadá tedy stejně jako předchozí model, pouze jeho radiátor poněkud ztloustnul. Stále ho ale bude možné přimontovat na pozici zadního skříňového ventilátoru, takže bychom tak měli v této pozici radiátor uzavřený mezi dvěma 120mm ventilátory. Celá sestava sice bude značně zasahovat do prostoru základní desky, ale v oblasti procesoru, což nebude vadit, protože tam bude pouze nízký vodní blok s pumpou.




- klikněte pro zvětšení -


I tento model má na jednom místě v radiátoru ventil, ovšem ten měl posloužit pouze pro prvotní naplnění okruhu médiem a uživatel na něj pod hrozbou ztráty záruky nesmí sahat. Vodní blok vypadá naprosto stejně jako u Seidon 120M, takže se podíváme spíše na samotný radiátor.




- klikněte pro zvětšení -


Ten je na obou stranách vybaven závity pro montáž dvou ventilátorů, přičemž v tomto případě společně s nimi dostaneme také gumové rámečky kopírující jejich tvar. Díky nim by se měly alespoň trošku utlumit vibrace.





Samotný radiátor má klasické provedení. Složen je ze zploštělých kanálků, skrz něž proudí médium a mezi nimi máme poskládané velmi tenké kovové lamely. Na ně je nejlepší nesahat a při čištění od prachu nepoužívat mechanické postupy, protože ohnout je není vůbec žádný problém. Stačí jen trochu nepozornosti. Médium nám kvůli tomu samozřejmě nevyteče, ale takto poškozený chladič bude pochopitelně i méně výkonný.


Příslušenství


Základní příslušenství v podobě rámečků a šroubků je stejné jako v předchozím případě, takže si nebudeme ukazovat to samé. Máme tu ale jiný manuál, jenž je dle svého označení určen i pro následující model chladiče Seidon a vzhledem k přítomnosti dvou ventilátorů tu je také rozdvojka, aby bylo možné z jednoho PWM konektoru na desce napájet oba. Nepřijdeme tím o možnost sledování a regulaci otáček, neboť vodič mající toto na starost je přiveden pouze k červenému konektoru.





A zde jsou oba ventilátory s otáčkami 600 až 2400 RPM, díky čemuž mohou být velmi výkonné, ale hlučné, nebo naopak tiché a slabé. Na fotografii již mají na sobě navlečeny ony zmíněné černé gumové rámečky.






Instalace


Tento chladič se instaluje na sockety AMD i Intel stejně jako předchozí model. Stačí tedy našroubovat na vodní blok ty správné spony - delší pro Intel a kratší pro AMD, na základní desku z druhé strany přiložit a v případě Intelu přišroubovat zadní rámeček a následně na namazaný procesor blok přiložit a zajistit pomocí šroubků, které jsou součástí přimontovaných spon.





Nejde tedy o nic složitého a ani zdlouhavého, přičemž takovou operaci můžeme klidně zvládnout i bez vymontování základní desky ze skříně, pokud tedy máte novější skříň s příslušným otvorem v trayi. Vodní blok navíc drží na procesoru velmi pevně a absolutně bez hnutí.

Jediným rozdílem je, že zde můžeme využít gumové podložky jako předěl mezi ventilátory a radiátorem (popřípadě mezi jedním z radiátorů a skříní) a také rozdvojku pro napájení obou ventilátorů z jednoho konektoru, díky čemuž se budou také oba řídit na stejné otáčky.
reklama