reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spire Epoxi: tower ze staré školy

17.1.2012, Jan Vítek, recenze
Spire Epoxi: tower ze staré školy
Společnost Spire je jedním z tradičních výrobců počítačových komponent, které se týkají chlazení. Mezi ty samozřejmě i patří i počítačové skříně jako Epoxi, kterou si dnes vyzkoušíme. Těšit se můžeme na štíhlý a vysoký tower s přizpůsobitelným interiérem.
Kapitoly článku:
Spire Epoxi k nám dorazila ještě v první revizi, přičemž dnes je k dispozici už druhá revize, ovšem ta se dle specifikací liší pouze tím, že má namísto portu eSATA jeden USB 3.0. Ve výsledku tak v podstatě nezáleží na tom, jakou revizi testujeme. V obou případech jde o velký tower, na němž jsou zajímavé dvě pozice pro napájecí zdroj, přizpůsobitelný interiér v oblasti předních šachet, podpora vodních chladičů nebo i strohý, řekněme industriální vzhled.




- klikněte pro zvětšení -

Spire Epoxi se tedy bude hodit spíše pro výkonnější sestavy, a to jak herní, tak pracovní stanice. Za cenu kolem 2700 Kč s daní to také vypadá na slušnou počítačovou skříň, která už na první pohled působí jako odolná, pevná a kvalitně provedení, ovšem o tom se ještě přesvědčíme.
 
Do redakce nám dorazil kus, který nebyl určený pro prodej, ale pro testování, takže není divu, že krabice již měla leccos za sebou a nebyla ve zrovna reprezentativním stavu.

Model
Spire Epoxi - SP6002B-CE-R
Rozměry
595 x 215 x 580 mm (Š x V x H) - Middle Tower
Hmotnost
13,5 kg
Materiál
0,8mm SECC, plast, perforovaný plech
Kompatibilita
Micro-ATX, ATX, Extended ATX
Vrchní I/O
USB 2.0 x4
eSATA x1
Mikrofon, Sluchátka (HD/AC'97 audio)
Sloty
7x
Šachty
11x 5,25"
8x interní 3,5" (na úkor 5,25")
Ventilátory
Zadní 1x 120mm ventilátor
Přední 2x120mm ventilátory (modré LED)
Vrchní 3x120mm ventilátory (modré LED)
Verze
SP6002B-CE-R - eSATA na předním panelu
SP6002B-CE-R-V1 - 2. revize místo eSATA jeden USB 3.0

Specifikace této skříně mluví o rozměrech dosahujících téměř 60cm na výšku a hloubku, přičemž šířka je jen 21,5 cm, takže Epoxi je ve výsledku štíhlý a potenciálně nestabilní. Není tedy divu, že se Spire rozhodl stabilitu podpořit pomocí čtyř vyklápěcích plastových nohou. Ty mají klasické provedení, jaké měly již před dlouhými lety skříně Chieftec.

Hlavním stavebním materiálem je 0,8mm plech, což lze považovat za dobré východisko k postavení pevné skříně a pak se dočkáme i plastů, jichž není přehnaně moc, jak je dnes časté a nakonec tu jsou děrované plechy využité u větracích otvorů. Dovnitř budeme moci vměstnat dva ATX zdroje, které dokáží poskytnout potřebné watty pro velmi výkonné komponenty propojení pomocí základní desky s formátem až Extended ATX (E-ATX).

Chlazení pak zajistí až šest 120mm ventilátorů umístěných vepředu, vzadu a nahoře. Spire si tedy s chlazením evidentně nelámal hlavu a především se nesnažil do skříně nacpat co nejvíc největších ventilátorů.


Zpracování skříně


Nyní se podívejme na vnější zpracování skříně Spire Epoxi a jako obvykle začínáme u předního panelu. Ten je vytvořen z plastového rámu, do nějž jsou po celé výšce zasazeny záslepky vyrobené z perforovaného plechu a vyložené molitanem sloužícím jako prachové filtry. Na těchto záslepkách není nic špatného, dokud se je tedy nepokusíte po vyjmutí vrátit zpět na místo. Drží totiž pomocí kovových pacek, které jsou samozřejmě nepružné a k tomu navíc moc velké. Když to tedy zkusíte zepředu, packy se ohnou a záslepky pak nedrží, takže je třeba sundat celý přední panel (to jde naštěstí rychle a snadno), packy narovnat a záslepky vrátit na místo. Není to ale ono.





Přední panel pak kromě dvou lesklých svislých lišt už neukáže nic dalšího, takže porty, tlačítka a diody budeme hledat na vrchním panelu, kde je jednak v šikmém předělu umístěno logo výrobce a až za ním máme čtyři porty USB 2.0, mezi nimi dva 3,5mm audio pro mikrofon a sluchátka a nakonec jeden eSATA, místo nějž má druhá revize skříně jeden port USB 3.0. Tlačítka jsou hned opodál na šikmé ploše vrchní nástavby a zahrnují velký podsvícený Power, malý Reset nalevo od něj s hlubokým stiskem a kontrolní LED pevného disku napravo.





Bočnice se od sebe celkem zásadním způsobem liší. Levá má v sobě zasazený jeden perforovaný plech vyložený stejným molitanem jako přední záslepky a pak také pole otvorů se zajímavým tvarem. Pravá je naopak až na naznačený úchyt pro snadnější vysunutí zcela holá.




- klikněte pro zvětšení -


Onen molitan je jako u jiných skříní zajištěn ohnutými packami, takže nebude vůbec snadné jej vyjmout a očistit od prachu, což ostatně z toho důvodu nebode ani vhodné. Spíše byste měli tyto filtry šetrně vysát nebo vyfoukat.




- klikněte pro zvětšení -


Přesuneme se k zadní části skříně Epoxi, kde už můžeme vidět ony dvě pozice pro napájecí zdroje - primární se nachází dole a sekundární nahoře, kde je kryta šroubky přichycenou záslepkou s průduchy a dvěma krytými otvory pro účely vodního chlazení. Další dva stejné otvory máme hned pod velmi pěkně zpracovaným roštěm s usazeným 120mm ventilátorem. Tento rošt je vypoulený a mřížka není zbytečně tlustá, takže vzduch bude moci snadno proudit ven.





Nakonec tu máme standardní počet sedmi záslepek, přičemž moderní skříně jiných výrobců často už obsahují alespoň jednu navíc, což se hodí především při využití více grafických karet.





Nezapomeneme se podívat ani na vrchní a spodní část skříně, přičemž ta spodní je zajímavá díky svým čtyřem výklopným nohám pro zlepšení stability a také průduchem pro zásobování spodního napájecího zdroje čerstvým vzduchem. Tento průduch také jako jediný nemá molitanový prachový filtr, ale plastový s jemnými otvory, které budeme moci omýt vodou.




- klikněte pro zvětšení -


Nástavbu na vrchním panelu můžeme snadno sejmout. Stačí stisknout tlačítko v její zadní části a vysunout ji stejným směrem jako bočnice. Pod ní se objeví tři ventilátory, k nimž však moc nesedí jen úzké průduchy ve zmíněném panelu, které jsou navíc zcela nepochopitelně vyloženy prachovými filtry. Ty jsou zde kvůli tomu, že ony tři ventilátory mají za úkol vysávat vzduch ze skříně, zbytečné, či spíše škodlivé a omezující, pokud tedy neplánujete svůj Spire Epoxi využít jako čističku vzduchu.




- klikněte pro zvětšení -
reklama