reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC: ALFA SILENT II TV

6.12.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test PC: ALFA SILENT II TV
Další počítač nám zaslala firma ALFA COMPUTER CZ. Těšit se můžeme na základní desku Gigabyte s čipovou sadou P965, procesor Core 2 Duo E6400, 1GB operační paměti a výkonnou grafickou kartu s čipem X1950Pro. To si však také zákonitě muselo vybrat svou daň.
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC: ALFA SILENT II TV
  2. Pohled dovnitř sestavy
  3. Aplikační testy
Počítač přišel v podezřele malé krabici od použité skříně KDE. Tato krabice nebyla pro převážení sestavy zrovna vhodná, protože její tenké polystyrénové bloky nemohou zajistit dostatečnou ochranu pro plně vybavený počítač. Naštěstí se počítači nic vážného kromě malinko pokroucených plechů nepřihodilo, a tak počítač mohl být otestován.
  • Procesor: Intel Core 2 Duo E6400, 2,13Ghz, LGA775, 1066MHz
  • Základní deska: Gigabyte 965P-DS4, 4x DDR2, LGA775
  • Operační paměť: 2x DIMM DDR2 A-Data 512MB PC800 CL5
  • Grafická karta: ATi Sapphire X1950Pro, 256MB GDDR3, PCI Express x16, 2x DVI
  • Pevný disk: Western Digital Caviar 2500YS, 250GB, SATA 3GB/s, 7200RPM, 16MB cache
  • Optická mechanika: Samsung SH-S183A, SATA, Double Layer
  • Audio: Sound Blaster Audigy OEM
  • Chladič procesoru: Arctic Cooling Alpine 7
  • Disketová mechanika: 3,5“ SONY 1,44MB
  • Čtečka paměťových karet: USB interní 8 in 1
  • Skříň: MidiTower KME 0762
  • Zdroj: Fortron ATX 350W P4
  • Operační systém: Microsoft Windows XP Home Edition SP2
  • Další: TV Tuner Asus My Cinema P7131Dual – Analog + Digital, PCI
  • Cena: 29 990,- Kč s DPH
  • Záruční lhůta: 2 roky

Základ celé sestavy, která je jinak poměrně slušně výkonná, tvoří skříň KME 0762. Ta i se svým 350W zdrojem váží pouze 6,26 kilogramů, což už něco vypovídá o jejích kvalitách. Její výběr každopádně zcela neodpovídá použitým komponentám. Bočnice se kroutí, špatně se nasazují a plech je velice tenký. Na první pohled tedy můžeme vidět, kde se šetřilo, aby se mohly použít výkonnější komponenty.



Skříň má zepředu celkem klasický vzhled, na jaký jsme si v průběhu let vývoje skříní typu Miditower zvykli. Panel se skládá z plastových výlisků – černého rámečku a šedého středu. Do dolního levého rohu pak firma umístila samolepku se svým logem. Nahoře uzříme čtyři pozice pro 5,25“ zařízení, z nichž byla jedna vrchní zabrána mechanikou Samsung SH-S183A. Ta se uvnitř počítače připojuje přes rozhraní SATA a to je dobrá volba vzhledem k tomu, aby se neskladné PATA kabely nemusely táhnout od portů základní desky až nahoru. Takto stačí pouze úzký SATA datový kablík.



Mechanika využívá 2MB vyrovnávací paměti a je schopna číst média CD rychlostí až 48x, CD-RW 40x, 12x DVD±R, 8x DVD±R9 a 16x DVD-RAM. Klasická CD pak zapisuje 48x a CD-RW 32x. Co se týče DVD, pak zapisovací rychlosti jsou tyto: 18x DVD±R, 8x DVD±R9, 8x DVD-R DL, 8x DVD+RW, 6x DVD-RW, 12x DVD-RAM.

V dolní polovině najdeme dvojici externích 3,5“ pozic, jež jsou obě zabrány disketovou mechanikou SONY 1,44MB a také interní čtečkou paměťových karet 8-in-1 se čtyřmi sloty pro MS, MS-Pro, MS-Magic, Memory Select, CF, CFII, MD, SD, MMC, SM a SM-RAM. Tato čtečka tedy snad uspokojí nároky každého. Navíc se vedle paměťových slotů vešel ještě jeden USB 2.0 port.






Níže pod čtečkou byly umístěny ovládací prvky skříně – tlačítko Power, diody HDD a Power (poněkud divné pořadí) a nakonec menší Reset, pro jehož stisknutí ale mikrotužku potřebovat nebudete. A nakonec na předním panelu nesmí chybět ani I/O porty ve složení 2x USB 2.0, 1x IEEE1394 FireWire a obligátní vstup pro mikrofon s výstupem na sluchátka. Zde se mi zvláště líbilo usazení USB portů, které se v žádném případě nemohou navzájem blokovat.


- klikněte pro zvětšení -

Na levém boku uvidíme, jak je to u dnešních modelů počítačových skříní pomalu zvykem, dva perforované otvory, které jsou určeny k dodatečnému přísunu čerstvého vzduchu pro chladič procesoru a grafické karty. Okolo horního otvoru máme celkem osm děr pro instalaci 80mm ventilátoru či tunelu, avšak není mi dost dobře jasné, proč jich je tolik. Pro dolní otvor výrobce skříně žádné montážní díry nepřipravil, avšak i tak lze do něj s trochou umu nějaký menší nainstalovat.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec je na bočnici už jen úchyt pro prsty, aby se dala pohodlně vysunout. Stejný úchyt samozřejmě má i pravá bočnice, která je jinak zcela holá.



Při pohledu na zadní stěnu seznáme, že ani zde nebude chybět zdroj s 120mm ventilátorem, avšak na pozici zadního skříňového ventilátoru nenajdeme nic, tudíž všechno bude muset oddřít napájecí zdroj. Na štítku základní desky jsou umístěny víceméně standardní porty: dvojice kulatých PS/2 pro připojení myši a klávesnice, dále koaxiální i optický S/PDIF konektor, paralelní port, sériový port, čtvěřice USB 2.0 portů, jeden IEEE1394 FireWire, RJ-45 Gb Ethernetový port a nakonec šest 3,5mm audio konektorů.



Tento PC je také prvním, ve kterém najdeme i samostatnou zvukovou kartu, což ukazuje čtveřice audio konektorů v zcela spodní záslepce. Nad ní máme konektory TV karty – dva anténní a jeden multifunkční pro A/V signál. A nakonec, grafická karta je také kromě dvou DVI portů vybavena systémem TV Out, ale to je samozřejmě dnes již zcela standardní výbava.




Příslušenství

Mezi příslušenství patří výhradně to, co dostaneme jako výbavu k jednotlivým komponentám a samozřejmě také originální CD s operačním systémem Windows XP Home SP2 CZ. Nejprve to doprovod základní desky.



V něm najdeme manuály, instalační CD, plochý ATA66 kabel a dva SATA datové kabely.



Mezi příslušenství grafické karty patří také manuál a instalační CD, dále dva A/V kabely a také dvě redukce z DVI na D-Sub.



Následuje trojice CD z výbavy zvukové karty Sound Blaster Audigy a také CD k optické mechanice s balíkem aplikací Nero.



A nakonec zde máme výbavu TV karty Asus s dálkovým ovladačem, IR přijímačem, anténami, A/V kabelem, manuálem a trojici CD s ovladači, manuálem v elektronické podobě a softwarem PowerCinema 4.
reklama