reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - HAL3000 iPlatinum

9.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - HAL3000 iPlatinum
Test začneme počítačem od firmy 100MEGA distribution pod záštitou značky Hal3000. Navenek působí nestandardně. Při pohledu dovnitř spatříme zajímavé komponenty, jež by se mohly ukázat v dobrém světle. Ale nepředbíhejme, jsme teprve na začátku našeho maratonu.
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC - HAL3000 iPlatinum
  2. Detailní pohled na komponenty
  3. Výsledky testů
Počítačová skříň aneb provedení exteriéru a interiéru

A máme to tu, přátelé. Naše předváděcí jízda začíná a jak jsme již avizovali, se nyní podíváme na sestavu od firmy 100MEGA distribution, která své vlastní počítače prezentuje pod označením HAL3000. Model poslaný do našeho testu se nese v duchu docela extravagantní počítačové skříně, která měla zřejmě plnit účel přítáhnutí pozornosti. Tento záměr se myslím povedl, otázka však je, zda v pozitvním slova smyslu. Podle mě tuto skříň mnozí hned po prvním pohledu na čelní masku zavrhnou, avšak některé by oslovit samozřejmě mohla - to je právě "kouzlo" (nebo spíše problém?) extravagantních designů - zalíbení najdou vždy u mnohem užší skupiny uživatelů, než v případě standardních nebo decentních záležitostí. Přejděme ale od hypotéz k faktickému popisu a hodnocení.






  • Procesor: Pentium 4 630 (3000MHz, 15 x 200, jádro Prescott-2M, 2MB L2 cache) - v BIOSu nastaveno automatické přetaktování
  • Základní deska: EPoX 5LDA+GLI (čipová sada i945P + ICH7) - BIOS 08/30/2005
  • Operační paměť: 2x512MB Good RAM DDR2 533MHz (4-4-4-12)
  • Grafická karta: Sapphire Radeon X800GTO (256MB, 398 MHz jádro, 985MHz paměť)
  • Pevný disk: WD2000JS (SATA 3Gb/s, 200GB, 8MB buffer, 7200rpm)
  • Optická mechanika: LG GSA-4167B (firmware DL10)
  • Audio: využití zvukového kodeku ALC880 na základní desce
  • Chladič procesoru: BOX Intel
  • Disketová mechanika: není
  • Čtečka paměťových karet: ano (7 v 1, CF/MD, SD/MMC, SM, MS/MS Pro)
  • Skříň: Eurocase ML 8023 middle tower
  • Zdroj: EC 400U-SPE (+3.3V: 28A / +5V: 35A / +12V: 25A / -5V: 0.5A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2.5A) - 400W
  • Operační systém: Windows XP Home Edition, SP2
  • + Wi-Fi adaptér Level One WNC-0301

Při pohledu na následující obrázek některé z vás možná napadne to samé co mě. Dolní část čelní masky jako by z oka vypadla určitým skříním značky Chieftec, konkrétně mám na mysli postarší sérii Dragon. S tímto prvkem jsme se mohli setkat i u starších modelů výrobce Thermaltake. Koneckonců proč ne, přebírání nápadů není nic neobvyklého, a tak se není v podstatě nad čím pozastavovat. Ovšem tímto jakákoli další podobnost s výše jmenovanými značkami končí. Dále je tato skříň typickým nositelem loga svého výrobce, kterým je Eurocase. Konkrétně se jedná o model "ML 8023 middle tower".





Typický je zde i informační displej přímo uprostřed čelní masky, respektive odklápěcích dvířek, s kterým se můžeme setkávat u skříní této značky již poměrně dlouhou dobu. Jeho modré podsvícení dále koresponduje se stejnobarevným podsvícením stříbrného "odznaku" umístěného o kousek výše a fungujícího v podstatě jako indikátor činnosti počítače. Dále je totiž doplněn červenou LEDkou indikující činnost pevného disku a v případě jeho aktivity zespodu problikává. Displej s "odznakem" se nachází uprostřed odklápěcích dvířek, přičemž jsou po stranách a z horní části doplněné o "modré plochy" nejasných tvarů, což si myslím je podle mého největší kámen úrazu designu této skříně. Působí to příliš plastově a tento dojem se ještě bohužel umocní krátce poté, co tyto dvířka odklopíte.





Světelné prvky na čelní masce zřejmě designérům nestačily, jelikož ventilátor v průhledné bočnici je také podsvícen. A to rovnou třemi různě barevnými LEDkami (modrá, červená a zelená). Osobně považuji modrou barvu ve spojitosti s osvětlením PC za jakýsi standard. Nicméně pokud se naráz sejde ještě s dalšími, tak to již považuji za značně neestetické, rušivé ba přímo provokující. Někomu se to ale samozřejmě může líbit.





Tento ventilátor je napájen standardním konektorem Peripheral Power (známý také jako molex), takže neumožňuje monitorovat rychlost otáček.





Z vrchní strany je přikryt kovovou mřížkou, která pro něj díky svému ztvárnění nepředstavuje "úzké hrdlo", jako tomu někdy bývá.





Čelní maska skříně je tedy vybavena odklopnými dvířky, které se otevírají směrem zleva doprava. Teprve až pod nimi je možné nalézt tlačítko Power a Reset (což osobně nepovažuji za nejlepší řešení - není tady žádný uzamykací mechanismus, který by tuto skutečnost mohl zdůvodnit, takže to jen komplikuje obsluhu). Napravo od tlačítek se nachází dvě 3.5" pozice, které skýtají jednu... zajímavost? Výrobce totiž v případě tohoto počítače zcela zavrhl použití disketové mechaniky a na jejím místě najdeme čtečku paměťových karet (7 v 1, CF/MD, SD/MMC, SM, MS/MS Pro).



Zcela ve spodní části čelní masky je poměrně nenápadně skryta odklápěcí krytka, jež za sebou schovává 2 porty rozhraní USB, výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon. Je nutné dodat, že tyto kablíky vedoucí k těmto USB portům nejsou stíněné, což je dost deklasuje. Napravo nechybí "ocejchování" počítače firemním logem.





I/O výstupy počítače, jež zprostředkovává základní deska, jsou v následujícím podání: 2x PS/2 (klávesnice, myš), 1x S/PDIF-out (coaxial), 1x S/PDIF-out (digital), 1x COM, 1x LPT, 4x USB 2.0, 1x RJ-45, audio + 2 porty USB, konektor pro sluchátka a mikrofon v čelní masce dole pod odklopnými dvířky.





Vedle klasických obrazových výstupů v podobě konektorů D-Sub, S-Video a DVI-I je možné se v zadní části setkat ještě s dvojicí konektorů rozhraní FireWire (nebo-li IEEE1394) a konektorem pro WiFi anténu, včetně dvou indikačních LEDek.





Popis zevnějšku máme již téměř za sebou, nicméně než se podíváme dovnitř, je třeba se zmínit, že pro odkrytí bočnic je nutné nejprve sundat vrchní kryt (je přichycen k zadní stěně pouze jedním šroubem s širokou hlavou). Posléze se vám naskytne pohled na jakási madla bočnic za které je stačí pouze uchopit a zvednout (vysunout směrem vzhůru cca 1cm). Nejsou tedy přišroubované a tento systém (který dnes již není nijak ojedinělý) má jednoznačně jednu výhodu avšak i nevýhodu oproti klasickému způsobu. Výhodou je fakt, že se jedná "tool-less" řešení s tím, že nemůže dojít k "samovolnému" povolení, či vycvaknutí a následnému vypadnutí bočnice - pokud se neoddělá vrchní kryt, bočnice sedí nehybně na svém místě. Avšak jasná nevýhoda spočívá právě v tom, že pro otevření skříně je nutné oddělávat pokaždé vrchní část, což je poněkud krkolomné (já například používám horní kryt počítače jako odkládací prostor a v tomto případě by to představovalo komplikaci).




Dále je možné si povšimnout perforací v horní části. Jedna je v místě nad 5.25" pozicemi, druhá v prostoru mezi 5.25" mechanikami a zdrojem, kterou je možné doplnit o 80mm ventilátor a třetí je přímo nad zdrojem. Vrchní kryt dále obsahuje perforaci na místě korespondujícím s případně osazeným ventilátorem a navíc je tento kryt po celé své ploše doplněn o protiprachový filtr. Ideální by zde bylo ještě nějaké krytí s vyústěním do strany (nikoli do horní části), jelikož takto může dojít například k vniknutí tekutin dovnitř počítač, což rozhodně nepotěší.





Nyní se však už podívejme na uspořádání interiéru. Na první pohled je zřejmé, že s kompletací si zde dal někdo opravdu záležet. Nic nepřekáží, kabely nepředstavují bariéry proudění vzduchu a ani se volně nepohybují v prostoru. Tomu pomohl také fakt, že výrobce zvolené základní desky (EPoX) k ní standardně přibaluje kulatý datový kabel rozhraní PATA. Ale není samozřejmě možné přikládat zásluhu pouze tomuto. Když se pozorně podíváte například na napájecí kablíky od zdroje, tak jsou všechny omotané páskou, čímž je například v případě napájení základní desky zamezeno kolizi s lopatkami ventilátoru chladiče procesoru (tento svazek je dost tuhý a je přichycen ke spodní části zdroje). V případě ostatních to zase umožňuje snazší vedení pod základní deskou (právě díky vyšší tuhosti - svazek lépe drží tvar) a nevyplňuje zbytečně prostor (netvoří bariéru) mezi komponenty.




Základní deska je formátu ATX a jelikož počítač obsahuje vedle grafické karty už jen jednu přídavnou kartu v podobě Wi-Fi adaptéru, nemůže nastat v této oblasti nebezpečně těsno (prozradím, že se brzy právě na jeden takový případ podíváme). Grafická karta je navíc vybavena pouze pasivním chlazením s využitím technologie Heat-Pipe. Jak si v tomto prostředí povede v praxi, co se teploty týče, si ukážeme později. Důležité je ale zde v této spojitosti poukázat na přídavný ventilátor v zadní části skříně, který tak odvádí grafickou kartou generované teplo ze skříně ven.









Zdroj je ve spodní části vybaven 12cm ventilátorem, který tak napomáhá cirkulaci vzduchu uvnitř skříně. Odvodu tepla z prostoru kolem procesoru pomáhá i 8cm ventilátor v zadní části a pokud by vám ani toto nestačilo, je možné hned vedle něj umísti další. Na následujícím obrázku si můžete povšimnout již zmiňovaného uchycení svazku napajecích vodičů ke zdroji a napraco od něj také perforace se čtyřmi závity pro šroubky na uchycení 80mm ventilátoru.








Kolikrát bývá dost diskutabilní a nebo zcela opomíjené chlazení pevných disků. A zde tomu je pdoobně. Za čelní maskou se skrývá ve vrchní části koš pro čtyři 5.25" mechaniky a pod ním druhý samostatný koš ve vrchní části s prostorem pro dvě 3.5" mechaniky (s ústím skrze čelní masku) a dále celkem až pět pevných disků. Počítač je vybaven pouze jedním, který se nachází odspoda v druhé pozici. Přímo před ním je možné vidět perforaci pro přídavný 80mm ventilátor, která je však neobsazena. Aktivní chlazení pevného disku zde tedy zabezpečeno není, nicméně když přihlédneme k tomu, kolik je ve skříni prostoru, nic zde nepřekáží a na pevný disk se z žádné strany nic "nelepí", tak bych se jeho provozu v tomto prostředí nebál.









reklama