reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - PC Abacus Zajímavá sestava 7800/nForce4

9.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - PC Abacus Zajímavá sestava 7800/nForce4
Dále tu máme počítač od firmy Abacus. Pokud nebyl pro vás vzhled Hal3000 tím pravým ořechovým, tak zpozorněte. Abacus vsadil na atypické provedení, avšak stále v decentním duchu. Do toho si dal záležet i na systému chlazení a výkonnostnímu vyvážení komponent.
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC - PC Abacus Zajímavá sestava 7800/nForce4
  2. Detailní pohled na komponenty
  3. Výsledky testů
Počítačová skříň aneb provedení exteriéru a interiéru

Další na řadě je stroj, který k nám dorazil z Abacusu (což je firma známá svými počítači s označením "Zajímavá sestava") a už na první pohled vzbudí pravděpodobně zájem. Ještě před samotným objevením v redakci jsem tušil, že se u počítače v podání této firmy budou pravděpodobně vyskytovat komponenty značek Biostar (základní desky), Nexus (chlazení) nebo Spire (taktéž chlazení). Nakonec v počítači našly zastoupení všechny 3 jmenované, takže lze říci, že Abacus v tomto ohledu nezklamal. To tedy slibuje určité zpestření. A o co že se v tomto případě vlastně jedná?
  • Procesor: Athlon 64 3500+ (2200MHz, 11 x 200, jádro DH8-E6 / Venice, 512KB L2 cache)
  • Základní deska: Biostar TForce4 (čipová sada nForce4) - BIOS 08/24/2005
  • Operační paměť: 2x512MB Kingston DDR 400MHz (2.5-3-3-8) - moduly doplněné pasivními chladiči Nexus
  • Grafická karta: Leadtek WinFast GeForce 6600GT (128MB, 500 MHz jádro, 1000MHz paměť)
  • Pevný disk: WD2000JS (SATA 3Gb/s, 200GB, 8MB buffer, 7200rpm) + Nexus DISK TWIN (pohlcovač vibrací a hluku pevného disku)
  • Optická mechanika: LG GSA-4167 (firmware DL10)
  • Audio: zvukový kodek ALC850 na základní desce
  • Chladič procesoru: KestrelKing V (754/940/939)
  • Disketová mechanika: ano
  • Čtečka paměťových karet: ne
  • Skříň: Spire BlackFin SP-6190B
  • Zdroj: Spire ATX-315WB&P4 (+3.3V: 16A / +5V: 25A / +12V: 13A / -5V: 0.5A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2A) - 315W
  • Operační systém: Windows XP Home Edition, SP2

Výpis zvolených komponent dává jasně najevo, že to ostatní konkurenti budou mít co se týče výkonu (ať už půjde o výpočetní sílu procesoru nebo grafické karty) po představení tohoto stroje docela těžké na prosazení. O to více s přihlédnutím k tomu, že tento počítač dále disponuje několika specifickými "vychytávkami". Pojďme tedy započít naši poznávací jízdu, ať víme o co se konkrétně jedná.

Vyvolenou skříní, jež tento počítač reprezentuje, se stal model Spire BlackFin SP-6190B, který svým designem rozhodně nezapadá mezi vyloženě tuctové skříně (s kterými se například i v průběhu tohoto testu dále setkáme). Celkově je provedena ve stříbrné barvě kromě černé čelní masky, jejíž povrch navíc není obyčejný plast ani kov, nýbrž jakási imitace kůže - není tedy studená na dotek. Nevím nakolik se bude líbit většině, nicméně na mě působí střízlivým, avšak stále osobitým dojmem s tím, že po tomto testu si při pohledu na tuto skříň automaticky vybavím Abacus. Toto vidím jako kladný bod pro tuto firmu - "tuctové" skříně, které používá více výrobců počítačů (jež navíc trpí mnoha konstrukčními slabinami), opravdu moc nemusím a navíc počítači nedodávají osobitý styl - výrobce lze většinou charakterizovat jen podle samolepky na čelní masce (nebo prolisu na bočnici - to je ale opravdu jen slabý odvar, pokud má v paměti zůstat určitá spojitost).




Ale nechme tento aspekt stranou, třeba ostatním jde jen o sestavování pokud možno co nejkvalitnějších počítačů a osobitý styl, který by je připomínal, pro ně důležitý není (respektive tomu nedávají takovou důležitost - a nebo chtějí na tomto bodě ušetřit - tuctové skříně jsou mnohem levnější záležitostí, kvalita provedení tomu však také většinou odpovídá).






Čelní maska skříně je vybavena dvěma designově ladícími krytkami pro optické mechaniky. Jejich popis může být na první pohled poněkud matoucí. Vrchní nese popisek DVD Combo (tedy vypalování CD + čtení DVD) a dolní pro změnu DVD Maximum (pod tím bychom si asi měli představit vypalování DVD?). Pravdou ovšem je, že počítač disponuje pouze jednou optickou mechanikou v podání vypalovací mechaniky DVD LG GSA-4167 (s firmware DL10), jež je umístěna pod horní krytkou v nejvyšší 5.25" pozici.





Spodní část čelní masky se nese ve znamení stylově vyvedených kruhových tlačítek Power a Reset včetně nepostradatelných indikačních LEDek (zelená - činnost počítače, červená - činnost pevného disku). Úplně vespodu se nám pod odklopení dvířek naskytne možnost využití dvou portů rozhraní USB 2.0 (přidružené kablíky jsou stíněné - tak to má být), vstupu pro mikrofon a výstupu pro sluchátka - tedy dnes již klasická nabídka. Dvířka mají po svých bocích navíc firemní "ocejchování" počítače - logo firmy Abacus a rodiny procesorů Athlon 64 (to zmiňuji jen proto, že je umístění nenásilné a nijak neruší, jako tomu mnohdy v jiných případech bývá).




I/O výstupy počítače, jež zprostředkovává základní deska, jsou v následujícím podání: 2x PS/2 (klávesnice, myš), 1x COM, 1x LPT, 4x USB 2.0, 1x IEEE1394a (FireWire 400), 1x RJ-45, audio + 2 porty USB 2.0, konektor pro sluchátka a mikrofon v čelní masce dole pod odklopnými dvířky.




Vedle klasických obrazových výstupů v podobě konektorů D-Sub, S-Video a DVI-I je možné se v zadní části setkat ještě s audio konektory S/PDIF (jeden coaxial a druhý digital), které jsou vyvedeny formou rozšiřujícího bracketu a má je tedy funkčně na svědomí též základní deska.





Zvolená skříň Spire je podle obrázků kolem charakteristická zejména opravdu neobvykle ztvárněným vzduchovým průduchem v levé bočnici. Ten je zde totiž v podobě poměrně rozměrného kruhového mechanismu, jež ve svém středu obsahuje tlačítko, jehož stisknutím se otvírá/zavírá (vrchní část se o něco pootočí a otvory se tak uzavřou).









Pod tímto mechanismem se skrývá rozměrný windtunel, co se jeho průměru týče, který je vybaven 120mm ventilátorem, jenž však není monitorovaný - napájí se klasickým konektorem Peripheral Power (známý také jako molex). Na následujícím obrázku si však můžete povšimnout dalších kablíků, které jsou tam "tak nějak navíc". Tlačítko uzavíracího mechanismu je totiž uložené v průsvitném plastu a pod ním se nachází červená LEDka. Když je tedy průchod otevřen, s čímž se pojí zapnutí onoho ventilátoru, tak se zmiňovaná LEDka rozsvítí (a díky tomu, že se nachází pod průsvitným plastem, není ani nijak rušivá).





Když už je řeč o bočnici, tak pro její odkrytí je nutné nejprve sundat vrchní kryt (je přichycen k zadní stěně pouze jedním šroubkem) stejně jako v předchozím případě u skříně Eurocase v níž sídlí počítač Hal3000. Systém uchycení je tedy naprosto shodný. Po odkrytí vrchního krytu stačí bočnice pouze uchopit a zvednout (vysunout směrem vzhůru cca 1cm). Nejsou přišroubované a tento systém má jednoznačně jednu výhodu avšak i nevýhodu oproti klasickému způsobu. Výhodou je fakt, že pokud bychom zadní šroub nahradili jiným s velkou hlavou (povolitelný prsty - stejně jak to měl Hal3000), tak by se jednalo o "tool-less" řešení s tím, že by nemohlo dojít k "samovolnému" povolení, či vycvaknutí a následnému vypadnutí bočnice - pokud se neoddělá vrchní kryt, bočnice sedí nehybně na svém místě. Avšak jasná nevýhoda spočívá právě v tom, že pro otevření skříně je nutné oddělávat pokaždé vrchní část, což je poněkud krkolomné.

Dále je možné si povšimnout perforací v horní části. Jedná je v prostoru nad 5.25" pozicemi a druhá v prostoru nad vyústěním kabelů zdroje - avšak má to jeden háček. Vrchní kryt žádnou perforaci neobsahuje a po jeho nasazení je tedy jakémukoli proudění vzduchu zamezeno. V prostoru mezi perforacemi a vrchním krytem vznikne pouze cca 1cm vysoká vzduchová kapsa - že by konstruktéři této skříně počítali pouze s tímto? Přijde mi to jako nápad nedotažený do konce. O to více mi přijde zarážející, že model od Eurocase taktéž s tímto systémem to vyřešené má (sice by to šlo ještě lépe, ale je to lepší než nic).






Když už jsme si právě popsali, jak se bočnice odkrývají, tak se pojďme podívat na to, co pod nimi vlastně najdeme. Nejprve se zaměřme na provedení montáže komponent a příslušných kablíků. Skříň je už od letmého nahlédnutí dovnitř dost prostorná a komponenty se ani v nejmenším netísní. Sice zde není takový pořádek v kabelech, jako v případě počítače Hal3000, avšak rozhodně zde samovolně nelítají - jsou různě pomocí stahovacích pásků přichyceny ke konstrukci skříně a nebo k dalším s nimiž sdílejí svou trasu vedení. Na jejich znehybnění tedy pamatováno bylo, avšak jejich vedení se mohlo věnovat více úsilí.





Základní deska je formátu ATX a jak je vidět, tak má po stranách ještě dost volného místa (volný prostor je mezi zdrojem i mezi dnem skříně, což nebývá pravidlem). Kromě grafické karty ve slotu PCIe x16 se zde další karta již nenachází, takže její chladič má volné pole působení (respektive nic nemůže bránit jeho nasávání vzduchu). Konkrétně se jedná o poměrně oblíbenou grafickou kartu Leadtek WinFast GeForce 6600GT, která je lehce rozpoznatelná podle typického aktivního chladiče, jenž je známý pro svůj relativně tichý provoz.











V zadní části skříně je dále umístěn přídavný 92mm ventilátor značky Spire, který patří ke standardní výbavě skříně a vyhání teplo z okolí kolem procesoru ze skříně ven, čemuž napomáhá také 12cm ventilátor ve spodní části zdroje (ten je navíc kryt ideálním typem mřížky, která zbytečně neomezuje přísun vzduchu a ani neobsahuje ostré hrany, které by mohly způsobovat hluk). Chladič procesoru je zde také v provedení značky Spire a jeho vrchní část přesně zapadá do rozměrného ústí windtunelu v levé bočnici. Za pozornost také stojí skutečnost, že aktivita ventilátoru na bočnici ovlivňuje rychlost ventilátoru chladiče procesoru - k tomuto se však podrobně vrátímě až v další kapitole věnované testům.





V přední části se za čelní maskou nachází v horníc části koš pro čtyři 5.25" mechaniky a pod ním koš pro dvě 3.5" mechaniky a šest pevných disků. V Abacusu se však rozhodli pro poněkud atypické umístění pevného disku.





Ten je totiž uložen v hliníkovém pouzdře Nexus DISK TWIN a to posléze umístěno v 5.25" pozici hned pod optickou mechanikou. Dolní koše je tak skoro zcela prázdný a je využit pouze pro montáž disketové mechaniky. Tímto způsobem tak Abacus obešel absenci aktivního chlazení pevných disků ze strany konstrukce skříně. Sice tu měl možnost umístit před diskový koš jeden 80mm ventilátor, na jehož provoz je zde připravena perforace, nicméně to by znamenalo další zdroj hluku navíc, zatímco umístěním pevného disku do hliníkového rámečku se vyřešilo jeho chlazení a zároveň nedošlo ke zvýšení hluku - akorát je toto řešení poněkud nákladnější.








reklama