reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - Triline HOBBY Pe50

13.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - Triline HOBBY Pe50
Dnes přišel na řadu další stroj s intelovským procesorem, tentokráte z modelové řady Triline Hobby od výrobce ATComputers. Pod označením Hobby se mi vybaví rádoby všeuměl, který by měl zvládat od všeho trochu, avšak nic obzvláště dobře - inu uvidíme.
Kapitoly článku:
Procesor: Pentium 4 630

Jádro: Prescott 2M
Frekvence: 3.0 GHz až 3.80 GHz
Level 2 cache: 2MB
Uvedení: únor 2005
Výrobní technologie: 90nm
Frekvence FSB: 200, 266 MHz
Revize / CPUID: N0 / F43h, R0 / F4Ah

Komentář: Pentium 4 s větší L2 cache o velikosti 2MB. Dobrý dojem ale kazí fakt, že tato cache je asi o 10% pomalejší než u modelu s 1MB, navíc takto zvýšenou velikost již využije minimum programů. Ve výsledku je tedy toto jádro často pomalejší než model s 1MB. O investici do něj bych uvažoval pouze v případě stejných cen, jinak nikoli. Doporučení ohledně spotřeby je stejné jako u jádra Prescott.




Základní deska: Asus P5LD2-VM (čipová sada i945G + ICH7)

Základní deska značky Asus formátu MicroATX postavená na čipové sadě s integrovaným grafickým jádrem GMA950 je vhodnou volbou pro počítač, na nějž nejsou kladeny nějak zvlášť náročné požadavky - ladění výkonu jako takového bývá kolikrát v těchto případech opravdovou utopií, avšak i zde se najdou jasné výjimky. Konkrétně tento model nabízí základní možnosti přetaktování a nastavování časování pamětí (avšak opravdu jen v základním rozsahu), nicméně přítomnost položek nevypovídá nic o tom, jak je dokáže v praxi využít a jelikož jsme se do přetaktování nepouštěli, nemohu tento aspekt hodnotit. Každopádně protože tento model nespadá do Ai série, nenajdeme zde automatické přetaktování na základě momentálního vytížení s označením Ai N.O.S.

Co se osazení týče, tak zde najdeme slot PCIe x16 pro grafickou kartu (jenž je zde využit a integrované grafické jádro GMA950 ponecháno v rezervě), pod ním 2 sloty PCI a nejníže jeden slot PCIe x1. Chlazení čipové sady je realizováno dvěma hliníkovými pasivy.

Přídavné čipy, které se na desce nalézají:
  • LAN - Intel 82573V (Gigabit)
  • Zvuk - Realtek ALC882 (High Definition Audio, 7.1)
  • Přídavný diskový řadič ATA133 - iTE IT8211
  • I/O - Winbond 83627EHG-A

obrázek z webu výrobce



Zdroj: Fortron FSP300-60ATV - 300W (+3.3V: 28A / +5V: 21,5A / +12V: 15A / -5V: 0.3A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2A) - 300W

Tento počítač je vybaven procesorem Pentium 4 630, což je Prescott s proudovým odběrem 78A (napájecí speficikace 775_VR_CONFIG_04A - FMB1). Požadavky Intelu stanovují, že zdroj musí být dimenzován tak, aby čistě pro procesor bylo dostupných alespoň 13A kontinuálního proudu na +12V větvi. V případě použití sběrnice PCI Express je pak vyžadováno, aby byl použit zdroj standardu ATX12V v2.0, tj. aby tento proud byl dodáván ze separátní +12V2 větve, která bude sloužit pouze procesoru. Druhá větev +12V1 pak slouží všem ostatním zařízením, jako jsou pevné disky, optické mechaniky, grafické karty atp. Starší standard ATX12V v1.3 uplatňovaný u systémů se slotem AGP požadoval pouze jedinou +12V větev, která byla pro všechny tyto komponenty sdílena, a tudíž musela být patřičně silná (tj. kolem 20A). Nyní zde uvedu výtažek z našeho dřívějšího článku Specifikace zdrojů ATX12V zabývajícího se právě touto tématikou (a který vám vřele doporučuji).



"První větev je použita pro napájení základní desky včetně PCI Express zařízení a k napájení pevných disků / optických mechanik. Naopak větev V2 je určena výhradně pro konektor +12V Power"

Avšak použitý zdroj nejen že není standardu ATX12V v2.0, on má navíc dost poddimenzovanou samostatnou +12V napájecí větev, které je podle svých specifikací schopen dodávat pouze 15A - čili pro potřeby dalších zařízení, která jsou z této větvě napájena (pevné disky, optické mechaniky, grafické karty), zbývají 2A, což je samozřejmě naprosto nedostačující. Jedná se o hodnoty pro stav při zatížení, takže počítač se bude pravděpodobně jevit z počátku bezproblémově. Avšak pokud by byl často podrobován dlouhodobě záteži, tak postupem času může mít kvůli častému přetěžování zdroje problémy se stabilitou (a uživatelé pak věčně a slepě nadávají jen na nestabilitu Windows - přitom v mnoha případech může být na vině právě zdroj - pakliže rovnou "neodejde", což také není v dnešní době nijak nevídaný jev).



Základní deska je vybavena 24-pinovým konektorem (značícím tedy standard ATX12V v2.0), zdroj má však pouze 20-pinový Main Power konektor. Když už ani toto nepřišlo někomu při montáži tohoto "značkového počítače" divné, tak už opravdu nevíme, co si máme myslet.


Paměťové moduly: 2x512MB Kingston DDR2 533MHz (4-4-4-11)







výpis SPD paměťových modulů pro jednotlivé frekvence


Grafická karta: Sapphire Radeon X550

Tato grafická karta je na dnešní poměry dost zastaralá a jedná se o jasně low-endovou a cenově nevýhodnou záležitost - jsou tu mnohem zajímavější alternativy a to ve stejné cenové hladině. Takže přestože je cílení tohoto počítače hlavně do oblasti střihu videa (kde není 3D akcelerace potřebná), tak by grafická karta stále šla vyřešit lépe, než tímto již obstarožním počinem. Jedná o grafickou kartu disponující čtyřmi pixel pipelines, dvěma vertex shadery a jádrem RV380 jemuž sekunduje v tomto případě 256MB paměti se 128-bitovou sběrnicí. Frekvence jádra číní 400MHz a frekvence pamětí 500MHz.





Zvuková karta: Sound Blaster Live 24-bit 7.1

Poprvé se zde v rámci tohoto testu setkáváme s přídavnou zvukovou kartou a tím pádem nevyužitým zvukovým kodekem na základní desce.




Řadič rozhraní FireWire (IEEE1394): Pinnacle Systems (čip agere L-FW323-06, 1394A LINK/PHY)

Jelikož je počítač již od výrobce cílen pro "střih videa" a základní deska disponuje jen rozhraním USB 2.0, tak je logické, že zde nacházíme přídavný řadič rozhraní FireWire 400 (IEEE1394a) v podobě PCI karty. Oproti USB 2.0 má totiž jasné přednosti v podobě vyšší reálné přenosové rychlosti a nižší zátěži procesoru.




Pevný disk: Western Digital Caviar Special Edition (SE), 80GB

Model WD800JD je tvořen 2 plotnami s hustotou záznamu 80GB na jednu a je vybaven diskovým rozhraním Serial ATA 150. Jeho úložná kapacita činí 80GB a mezi další vlastnosti patří 8MB buffer a rychlost otáčení ploten 7200 krát za minutu, Jedná se již o model ze starší produktové řady, proto její zastoupení v našem nedávném megatestu nenaleznete. Pro podrobnější informace a výkonnostní porovnání s jinými pevnými disky (avšak taktéž staršími) tak nezbývá, než nahlédnout buď do našeho megatestu 160GB modelů před více jak rokem vydaném (první část, druhá část), nebo zapojit do hry další informační zdroje.


Optická mechanika: LG GSA-4167B (firmware DL10)

Na tuto mechaniku jsme se podrobně podívali v článku LG GSA-4167B, další v řadě DVD-R DL vypalovaček, proto pro více informací nahlédněte právě do něj. Přikládám sem tedy jen screenshoty vypalovacího software Nero a diagnostické utility Everest Home Edition. Je vidět, že mechanika v tomto počítači používá firmware DL10, přičemž jak jsme si na vlastní pěst ověřili, tak s novějším firmwarem DL11 podává podstatně lepší výsledky (viz zmiňovaný článek, poslední kapitola). Je to tedy poměrně škoda.







Manuály a CD s ovladači k jednotlivým komponentům, napájecí kabel, redukce S-VHS -> cinch, kabel rozhraní FireWire (redukce z velkého na malý), rozdvojka napájecího konektoru Peripheral Power pro připojení 3-pinového konektoru ventilátoru, 80-ti žílový datový kabel rozhraní PATA. Dodaný software je zde v podobě: Pinnacle STUDIO 9 DV CZ, Pinnacle STUDIO 9 SE OEM CZ, DVD SW Cyberlink PowerDVD 6 6ch CZ OEM, DVDRW SW Nero Express 6 OEM (OEM Suite III), AVG 7.0 OEM ATC - licence + CD.

Dále je třeba zmínit i program Spasitel (umožňuje v případě problémů ještě před zaváděním operačního systému pomocí jednoduchého souborového manažeru nakopírovat data z disku na externí medium, případně další disk - nelze však data na disku měnit. Hlavní je u tohoto programu to, že se ve skryté oblasti disku nachází image s původni instalací a s nakonfigurovaným systémem, který je tak možné v případě problému rozbalit a vrátit se do původního stavu). Zkušenější uživatelé si to samé mohou zabezpečit jinými programy na to určenými a vytvářet si tak vlastní image, avšak to, že se tu tento program nachází hned po zakoupení počítače i s velice srozumitelným návodem je pro začínající uživatele rozdhodně plus. Těm zkušenějším to ovšem nic moc nedá.




Přestože jsme požadovali samostatný počítač, tak k tomuto modelu v dané ceně přísluší ještě klávesnice Logitech Deluxe Keyboard Black CZ OEM, Stereo reproduktory Logitech S100 Black OEM, Myš Logitech RX300 Premium Optical (černá),


reklama