reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat: DirectX 11 vs. 10

23.11.2009, Petr Štefek, recenze
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat: DirectX 11 vs. 10
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat přináší jednu z prvních možností otestovat přínos DirectX 11 kompatibilního hardware v opravdové hře. Dnes se zaměříme především na srovnání rychlosti grafických karet a zda se už dnes vyplatí investovat do nového hardware.
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat jasně ukázal, že DirectX 11 smysl má a přidává kompatibilnímu hardware na rychlosti až desítky procent snímků za sekundu. Samozřejmě, jedná se o jednu z prvních vlaštovek, ale už i minule testovaná hra Battleforge ukázala, že nové rozhraní nelze brát na lehkou váhu.

Protože je na trhu prozatím jediný DirectX 11 hardware, tak mu to dává nezanedbatelnou konkurenční výhodu. Řeč je samozřejmě o nových Radeonech HD 5000, které jsou v rámci svých tříd bezprecedentně nejvýkonnějšími kartami i bez nutnosti využití DirectX 11. Opravdu tvrdým políčkem pro Nvidii je například fakt, že mnohem levnější Radeon HD 5850 je při aktivaci DirectX 11 podstatně výkonnější než GeForce GTX 285. Radeon HD 5870 je pak s přehledem nejvýkonnější kartou v testu a velmi dobře si s ním zahrajete i ve vysokém rozlišení 1920x1200 s vyhlazováním.


Grafické karty DirectX 10 podávají podstatně horší výkony, což se týká jak generace starších Radeonů HD 4000, tak i starších Nvidií, kde grafické karty s čipy G92 jsou v této hře bez nároku na nejvyšší detaily. Radeon HD 5770 také příliš neexceloval, ale aspoň v rozlišení 1680x1050 bez vyhlazování dokázal při DirectX 11 vykouzlit FPS nad hranící 40, což je pro komfortní hraní dostačující. Mějte ovšem na paměti, že tyto výsledky jsou specifické pouze pro tuto hru a v následujících titulech mohou být poměrně odlišné.

Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama