reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteamVR Performance Test: je vaše PC připraveno pro VR?

9.3.2016, Pavel Šantrůček, recenze
SteamVR Performance Test: je vaše PC připraveno pro VR?
Je váš počítač dobře připraven na virtuální realitu? Pokud nevíte, pak je opravdu nejvyšší čas to zjistit. A právě k tomuto účelu tu máme nový test s názvem SteamVR Performance Test, o kterém bude pojednávat dnešní článek.

Sumarizace dosažených výsledků


Sumarizace

Výsledky testů příliš překvapivé nejsou. Jasným lídrem dnešních testů se stala grafická karta Gigabyte GTX 980 Ti Xtreme Waterforce, která dosáhla maximálně možného skóre 11. Při absenci Radeonu Fury a Fury X si pak druhou příčku uzmula grafická karta Gigabyte GTX 980 4GD. Možná menším překvapením je, jak dobře se s testem vypořádal "stařičký" Radeon R9 290X, škoda jen, že jsme do testů nemohli zahrnout také novější řadu Radeonu R9 390(X). Zástupci mainstreamu, tedy R9 380 a GTX 960 nakonec nedopadli zase tak špatně, jak by mohli mnozí předpokládat. Možným problémem Gigabyte GTX 960 WINF2OC je VRAM pouze o velikosti 2 GB a zdá se tedy, že s grafickými kartami s takto malou videopamětí velké terno ve virtuální realitě neuděláte.


Závěr


Na závěr dnešního článku je třeba zdůraznit ještě jednu podstatnou věc. Ačkoliv je tento test zaměřen na měření výkonu a vhodnosti grafických karet i procesorů pro využití virtuální reality, v žádném případě se nejedná o nějaký test reálného výkonu VR. Není zde totiž testována kompletně celá VR pipeline, nejsou zde vzaty v úvahu takové věci jako kompatibilita USB pro připojení, snímání a zpracování dat ze senzorů a podobně. Nicméně, samotné Valve se ani nesnaží tvrdit nic jiného.

VR pipeline

Na druhou stranu, kdo by měl zájem o testování multi-GPU, pak SteamVR Performance Test již nyní nativně podporuje technologii AMD nazvanou LiquidVR Affinity multi-GPU. Příznivci grafických karet Nvidia a SLI si zřejmě budou muset ještě nějakou tu chvilku počkat.

Tak jako tak, v případě vydání tohoto testu se jedná o velmi dobrý a chvályhodný počin. Takovýchto testů bude třeba ještě mnohem více, protože nikdo nebude chtít utrácet poměrně značný peníz za VR Headset (v případě HTC Vive jde o $799), aniž by si nejdříve rád neotestoval, zda si k tomuto VR Headsetu nebude muset pořídit také nový počítač.

Steam

Kdo bude mít zájem, SteamVR Performance Test si může stáhnout ze stránek služby Steam.

Při testování vám pak přejeme dobrou zábavu a v případě nějakých zajímavých výsledků se o ně nezapomeňte podělit v diskusi pod tímto článkem.
reklama