reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteelSeries 7H: herní headset

21.12.2010, Jan Vítek, recenze
SteelSeries 7H: herní headset
V dnešní recenzi se podíváme na sluchátka od dánské společnosti SteelSeries, která je známá díky svým kvalitním počítačovým periferiím. Zaměřuje se především na herní výbavu a výjimkou nebudou ani sluchátka 7H, takže hurá na ně.
Kapitoly článku:
  1. SteelSeries 7H: herní headset
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Společnost SteelSeries nabízí mnoho rozdílných produktů z oblasti PC audia, kam patří externí zvukové karty, audio mixer, ale především sluchátka v podobě špuntů do uší i velkých náhlavních headsetů. A mezi ně patří i dnes testovaná velká sluchátka s mikrofonem, která mají prosté označení 7H. Jejich alternativou pak je model 7H USB s vestavěnou zvukovou kartou a virtuálním 7.1kanálovým zvukem, který obchází instalovanou zvukovou kartu v počítači a spoléhá se výhradně na své řešení.


- klikněte pro zvětšení -


SteelSeries 7H přichází v krabici z papíru i průhledného plastu, kde jsou pevně usazena v plastovém výlisku.



Podívejme se nyní na jejich krátké specifikace:

Model
SteelSeries 7H
Výbava
50mm měniče, mikrofon, ovladač hlasitosti, vyměnitelné náušníky
Frekvenční rozsah
18 - 28000 Hz
Citlivost (SPL@1 kHz,1V rms)
112 dB
Impedance
32 Ohm
Kabel
délka 1 + 2 m
konektor 3,5mm jack
Mikrofon
50 - 16000 Hz
-38 dB (citlivost)

Co se od SteelSeries nedozvíme, je hmotnost 235 gramů, která by někomu mohla vadit, ale vzhledem k mohutně vypadající konstrukci se nemůžeme divit. Jinak nám 7H slibují frekvenční rozsah 18 Hz až 28 kHz, což je především u horní hranice daleko za lidským vnímáním, citlivost 112 dB a impedanci 32 Ohmů.

Základní kabel s ovladačem hlasitosti a vypínačem mikrofonu je dle specifikací jeden metr dlouhý, ale ve skutečnosti je to o asi 10 cm více. Další dva metry pak může přidat jednoduchý produlužovací kabel se dvěma 3,5mm jacky na obou stranách. Oba tyto kabely mají snadno ohebnou pletenou bužírku a působí kvalitním dojmem. Konektor pro připojení do sluchátek je ale typu Micro USB, což se nedá pokládat u sluchátek za standard (nejspíše to je kvůli modelu 7H USB). Nebude tedy možné jej snadno nahradit jiným a bude nutné sehnat originál, což ostatně výrobce přímo uvádí v letáku.

Vestavěný zasunovací mikrofon má frekvenční rozsah 50 Hz až 16 kHz, což je pro lidský hlas více než dost a citlivost -38 dB.



Sluchátka samotná jsou tedy masivní, jejich náušníky obepínají celé uši, takže přiléhají až k hlavě a celkem dobře filtrují okolní hluk. Na fotografiích je vidíte s náušníky pokrytými měkkou kůží, ale v balení jsou ještě jedny měkčí s textilním povrchem. Ty mají lépe propouštět okolní zvuky, aby se hráči mohli mezi sebou případně dorozumívat i bez mikrofonu, nebo aby drsňáci třímající v ruce AWP nepřeslechli hlas maminky volající je k večeři. Další polstrování je jako obvyklle v horní části, kde bude sloužit k měkkému dosednutí na hlavu.



Ona horní část je oddělitelná, a to zhruba tam, kde končí její polstrování. Pro přenos signálu do druhého sluchátka pak poslouží čtyři spoje, které můžete vidět na zakončeních na obrázku rozložených sluchátek. Vzhledem k provedení těchto spojů není důležitá orientace, takže sluchátka můžete následovně složit bez přemýšlení o tom, jak byla horní část zapojena.

Sluchátka můžeme samozřejmě také vysunout, neboť každý nemáme stejně velkou hlavu a pak je lze natáčet díky jejich uložený v plastových vidlicích a jistou vůli má také kloub spojující konce vidlic s délkově nastavitelným krkem. Levé od pravého poznáte snadno jednak podle popisků, ale napoví také vykukující mikrofon, pod nímž je konektor pro připojení kabelu.


- klikněte pro zvětšení -

Mikrofon s plastovým zakončením je přimontován na ohebném a snadno nastavitelném husím krku, díky němuž bude pevně držet v té poloze, jakou jste mu zvolili. Dosahuje akorát ke koutku úst, aby vás bylo slyšet a zároveň jste do něj nefuněli. V případě potřeby jej můžete i s nasazenými sluchátky opět zasunout dovnitř.



Celkově se mi zpracování SteelSeries 7H líbilo. Plasty působí odolně, jsou navzdory dnešní době matné (až na velmi drobné prvky) a zaměnil bych snad jen konektor u mikrofonu za nějaký standardní.


Příslušenství


Podívejme se ještě na dodávané příslušenství, kde figuruje jednak leták s informacemi o dalších produktech, obvyklá samolepka a pak sada dvou náušníků a pak hlavní a prodlužovací kabely. Jak jsem již psal, ten hlavní má na sobě ovladač hlasitosti (klasický potenciometr) a posunovací vypínač mikrofonu. Při zkoušení sluchátek mě však ještě napadlo, že by nebylo špatné mít na něm také spínač pro celkové ztišení zvuku, což by se hodilo pro domluvu s lidmi v okolí.


- klikněte pro zvětšení -
reklama