reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS214+: bohatá výbava i vysoký výkon

27.12.2013, Jan Vítek, recenze
Synology DS214+: bohatá výbava i vysoký výkon
Zbrusu nový Synology DiskStation DS214+ byl představen jako výkonný NAS určený menším firmám, kterým nabídne vysokou propustnost až 208 MB/s, podporu rozhraní USB 3.0, hardwarové šifrování dat a firemní OS DiskStation Manager (DSM).
Kapitoly článku:
  1. Synology DiskStation DS214+
  2. Aktuální firmware - co je nového?
  3. Testy
  4. Závěr
NAS od Synology jsme podrobně zkoumali loni, kdy byl recenzován model Synology DS413 vybavený systémem DiskStation Manager (DSM) 4.1. Testovaný DS214+ má pochopitelně stejný systém, a to verzi DSM 4.3-3810.





Synology je jeden z výrobců, který se snaží ke svým NAS serverům dodávat uživatelsky přívětivou softwarovou výbavu. My tak po instalaci disků musíme pouze zadat do prohlížeče přidělenou IP adresu. Otevře se průvodce, který nás v pěti krocích provede prvotní instalací systému DSM, jejž si můžeme nechat přímo stáhnout, čili tak automaticky získáme jeho nejnovější verzi.





Pak stačí počkat pár minut, než se systém stáhne a nakonfiguruje náš NAS. V těchto krocích si také vytvoříme základní administrátorský účet, pod nímž se pak hned přihlásíme.





Pokud si srovnáme nejnovější DSM se starší verzí u testovaného Synology DS413, pak na první pohled se nezměnilo v podstatě nic. Uživatelské prostředí vypadá naprosto stejně, rovněž jako postranní panely s upozorněními, sledováním zdrojů a dalšími informacemi a ani nabídka ovladacího panelu nedoznala změn, snad až na funkci plánovač úloh využívající skripty. On také není důvod měnit něco, co funguje a změny nových verzí DSM jsou spíše skryté a týkají se funkčnosti, jak ukazuje naše aktualita o DiskStation Manager 4.2 a následná aktualita o DiskStation Manager 4.3. Z těchto článků se tak dozvíte, co nového nám aktuální verze nabízí.




- klikněte pro zvětšení -


Pokud jde o rozličné funkce, jež může náš NAS server zastávat, pak ty už řada výrobců nechává na třetích stranách, které se starají o vývoj jednotlivých aplikací. Tyto aplikace si pak můžeme dle potřeby do svého serveru doinstalovat. Momentálně jich DSM 4.3 v testovaném DS214+ nabízí téměř padesát, takže je jasné, že se nemůžeme věnovat každé zvlášť. Namísto toho si jen uvedeme jejich výpis:




- klikněte pro zvětšení -


reklama