reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS413: vyspělý výkon

20.9.2012, Jan Vítek, recenze
Synology DS413: vyspělý výkon
Synology DiskStation DS413 se stal námětem dnešní recenze. Jedná se o NAS server pro až čtyři pevné disky, který slibuje vysoký výkon i energetickou účinnost, respektive nízkou spotřebu. Tento model také již stihl získat cenu Best Choice z Computexu 2012.
DiskStation DS413 je horká novinka, která se v těchto dnech dostává na trh a nabídne nám alternativu k modelu DiskStation DS413j. Tato alternativa je, pravda, poněkud dražší (cca 7500 vs. 11500 Kč s daní), ale zato bychom se měli dočkat vyššího výkonu, lepší výbavy (DS413j nemá například porty USB 3.0), ovšem jinak z hlediska softwaru a jeho možností vypadají obě verze velmi podobně, ne-li stejně. Specifikace modelu DS413J naleznete zde a dnes testovaný DS413 je zase prezentován zde.



Jedná se tedy po všech stránkách o moderní NAS server, mezi jehož schopnosti ani zdaleka nepatří jen ukládání/zálohování dat, i když to je samozřejmě jeho primární úkol. Pak ale může fungovat i jako poštovní server, multimediální server, WWW server, stanice pro připojení k dohledovému systému s IP kamerami, atd.





Základní specifikace jsou následující:

Model
Synology DiskStation DS413
Procesor
Freescale QorIQ 1,067 GHz, dvoujádrový
Paměť
1 GB DDR3 RAM
Podpora HDD, FS a RAID
4x 3,5" či 2,5" Serial ATA 3 Gbps
interní disk - EXT4
externí disky - EXT4, EXT3, FAT, NTFS
Synology Hybrid RAID, RAID 1, RAID 5, RAID 5+Spare, RAID 6
LAN
1x Gigabitový Ethernet (RJ-45), Wake on Lan
USB
2x USB 3.0
1x USB 2.0
eSATA
1x eSATA
LED kontrolky
Status, HDD 1, HDD 2, HDD 3, HDD 4
Rozměry
165 x 203 x 233 mm
Hmotnost bez disků
2030 g (bez disků)
Hluk
19,3 dBA, chlazení pomocí dvou 92mm ventilátorů
Spotřeba
36 W (za běhu)
13 W (disky vypnuty)
3,3 W (hibernace)
Podpora protokolů, standardů, apod.
CIFS
AFP
NFS
FTP
WebDAV
CalDAV
iSCSI
Telnet
SSH
SNMP
VPN (PPTP, OpenVPN)
... více o softwarové výbavě zde

DS413 je tedy po všech stránkách moderní NAS server, který se bude dobře hodit do kanceláří a do domácností. Synology upozorňuje zvláště na dvoujádrový procesor se 64bitovou FPU jednotkou, který má být zvláště výkonný při kódování dat a v multimediálních aplikacích. Zajistit má také rychlé přenosové rychlosti, a to až 111 MB/s při čtení a 80 MB/s při zápisu dat (46,8 MB / 23,5 MB/s při 256bitovém šifrování) a také má dokázat streamovat uchovaný obraz až 12 IP kamer v rozlišení 1 Mpix.


Zpracování NAS serveru


Podívejme se nyní na zpracování samotného zařízení. Jedná se o model určený pro čtyři 3,5" pevné disky, takže si asi dokážete představit, jaké bude mít rozměry. Kromě pozic pro disky tu není zbytečně plýtváno místem, však pro plošné spoje s elektronikou ho není zapotřebí moc.





Plášť je zde vyroben z plastu, přičemž ten působí odolně a má zdrsnělý a proti světlu trošku třpytivý povrch. Výjimkou je přední část. Výrobce si prostě nemohl odpustit zakomponování hladkého a lesklého plastu, jehož povrch je velmi přilnavý a přitahuje všemožné nečistoty a především prach. Dá se říci, že DS413 vypadá dobře jen pár sekund po rozbalení. Pak už se na jeho přední část začne chytat prach, který prostě nesetřete. Nicméně není nic snazšího, než přední lesklý panel někam schovat a zapomenout na něj. Prach stejně nezadrží a NAS server vypadá dobře i bez něj (respektive možná i lépe).




- klikněte pro zvětšení -


Jak můžete vidět z prosvítajícího interiéru, vnitřní rám pro zasunutí šuplíků s disky je již ocelový. Kromě čtyř snadno a rychle vysunutelných šuplíků vybavených gumovými podložkami pro utlumení vibrací disků (uvidíme, zda ty k něčemu budou), tu máme u pravého boku sadu kontrolek (Status, Disk 1 až 4), pak přední port USB 2.0 a nakonec podsvícený vypínač. Je tedy jasné, že oba porty USB 3.0 jsou umístěny vzadu, a to je trošku škoda. Lepší by bylo, kdyby vzadu byl USB 2.0 + 3.0 a vepředu pak druhý 3.0.




- klikněte pro zvětšení -


Za zpracování zadní části si Synology zaslouží pochvalu. Vyplňují ji hlavně dva 92mm ventilátory s pěknými zaoblenými mřížkami, jejichž paprsky kopírují paprsky samotných ventilátorů. Je vidět, že zde výrobce přemýšlel a snažil se návrh dotáhnout do konce.

Spodní část pak patří především nabízeným rozhraním. Máme tu kulatý napájecí konektor pro 12 V, nad ním ethernetový RJ-45, pak eSATA, dva zmíněné USB 3.0 a také otvor pro zámek Kensington. Na bílém štítku výrobce nezapomněl uvést MAC adresu.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je běžné. Máme tu nezbytné tištěné materiály, k nimž Synology do sáčku přidali také disk návodem, utilitou pro nalezení serveru v síti a také aplikaci Data Replicator 3. Vedle toho nechybí dvě sady šroubků - jedna pro instalaci 3,5" zařízení a druhá pro 2,5".





Nakonec dostaneme kvalitní ethernetový kabel, síťový napájecí kabel a velký napájecí adaptér s výkonem 100 W (12 V / 8,33 A). To se mi zdá zbytečně předimenzované, když výrobce udává spotřebu 36 W při aktivitě. Jistě by stačil i běžný 65W adaptér, který by byl alespoň menší, ale počkejme si na změření spotřeby.
reklama