reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS916+: výkonný čtyřdiskový NAS

14.12.2016, Jan Vítek, recenze
Synology DS916+: výkonný čtyřdiskový NAS
Dnes se blíže podíváme na Synology DS916+, aktuální čtyřdiskový NAS disponující čtyřjádrovým procesorem, který patří mezi jednodušší modely. Nemá tak žádné úzké zaměření a jde prostě a jednoduše o výkonný NAS.
Pro instalaci různých aplikací poslouží Centrum balíčků, které umožní pracovat nejen s online nabídkou, ale také nabídne ruční instalaci ze souboru. V souvislosti s tím si můžete nastavit, zda se mohou instalovat pouze aplikace od Synology, popřípadě i od dalších důvěryhodných společností, nebo rovnou všechny. V nastavení také lze zaškrtnout funkci pro zobrazení betaverzí. Tím se jednak dostanete k dalším aplikacím a potom také k novějším verzím těch již nainstalovaných, ale pochopitelně i se všemi potenciálními problémy. A pak stojí za úvahu také zapnutí automatických aktualizací, díky čemuž se nebudeme muset starat o instalaci nejnovějších verzí, ale na druhou stranu to také nebudeme mít pod kontrolou.



V záložkách okna s balíčky máme hned nahoře přehled nainstalovaných aplikací a pak i přehled těch, které lze aktualizovat. Pak už tu je nabídka samotných balíčků rozdělených dle zaměření, přičemž ty nejvíce obvyklé Synology zařadilo do svého doporučeného výběru. Jde o obvyklé aplikace pro multimédia, cloud, kamerový dohled či stahování.



- klikněte pro zvětšení -

Na dostupné aplikace pro DSM se můžete sami podívat na stránkách Synology, takže není třeba je sáhodlouze vypisovat a popisovat. Ukážeme si pouze dvě, a to Video Station a Audio Station, které nabízí očekávané funkce. Zvláště ve Video Station asi bude chvíli trvat, než se zorientujete a přidáte si do knihovny nahraná videa. Dlužno říci, že tyto aplikace samy na oddílu vytvoří příslušné hlavní složky, kde budou hledat příslušná data. Ale i tak pak musíte do knihovny přidat tyto složky pomocí malého znamínka pus, které se objeví až poté, co na danou knihovnu najedete myší. Pak už si aplikace budou samy určené složky hlídat a přiřazovat do seznamu další videa/hudbu/fotografie (popřípadě to můžete popohnat ručním spuštěním aktualizace).

VideoStation přitom zvládne přehrávat i video ve 4K (HEVC/x265), ale jen načtení mu dá pořádně zabrat a výsledná kvalita rozhodně neodpovídá 4K a vlastně ani Full HD. Zkušební dvě v rozlišení 4K a v H.264 ale ani nepřehraje, ale to je stejně jedno. Jeho hlavním úkolem je videa ne přehrávat v okně prohlížeče, ale streamovat do televizoru nebo je prostě dát k dispozici na síti a pak už jen záleží na tom, zda může poskytnout dostatečný průtok dat, což rozhodně s přehledem může.



Audio Station ale může velice dobře posloužit pro přehrávání hudby, internetových rádií, apod. Tvořit si můžeme vlastní seznamy stop nebo prostě necháme náhodně vybírat skladby z celé knihovny. Přehrávač zvládne všechny možné hudební soubory, a to včetně bezztrátových FLAC.

reklama