reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W300A: v jednoduchosti je síla

8.11.2010, Jakub Doležal, recenze
Tenda W300A: v jednoduchosti je síla
Společnost Tenda patří k oblíbeným výrobcům, neboť její produkty podávají slušné výkony, jsou lokalizované do češtiny a prodávají se za rozumné částky. Budou tyto informace platit i po dnešním testu?
Kapitoly článku:
  1. Tenda W300A: v jednoduchosti je síla
  2. Webový management
  3. Testovací metodika
  4. Výsledky testů
  5. Závěr
Po řadě testů zaměřených výhradně na routery jsme se rozhodli věnovat i méně časté kategorii síťových produktů, které jsou často označovány termínem „bridge“. Stručně řečeno jedná se o zařízení, které má na starosti pouze změnu jednoho typu přenosového média na druhý.

V našem případě tedy přesun dat z metalického LAN vedení na bezdrátové Wi-Fi. K dispozici tak nejsou funkce jako WAN, DHCP a podobně. Ty má většinou na bedrech např. ADSL modem. Pokud tedy máte doma postarší modem bez Wi-Fi části, mohla by být dnes testovaná Tenda právě pro vás.



V balení od výrobce se kromě samotného zařízení nacházelo standardní příslušenství. Nejprve jsem objevil napájecí zdroj, tištěné manuály, poté instalační CD a nakonec trojici antén. Síťový kabel jsem však hledal marně.

Jednotlivé modely od Tendy se příliš neliší a lze na nich pozorovat podobné designové prvky. Tělu přístroje dominuje bílá barva a spodní část je provedena v černém odstínu. Trochu rušivým dojmem pak působí antény, které jsou také černé.


- klikněte pro zvětšení -

Panel s indikačními diodami zabírá prakticky celou přední část, avšak ve velmi tenké linii. Ačkoliv se toto řešení může zdát špatně čitelné, při testování jsem s ním problém neměl. Sledovat můžete jako vždy stav WPS (Wireless Protected Setup), napájení, zapnutí systému, zatíženost bezdrátové sítě a nakonec aktivní LAN port.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část přístroje toho tentokrát příliš mnoho nenabídne. Nejvíce prostoru zde patří trojici odnímatelných antén. Dále je tu zdířka pro napájení, jeden LAN port a jako poslední tlačítko pro WPS, které však slouží i pro reset zařízení. Na bridge je nabídka rozhraní dostatečná a díky jedinému konektoru LAN také není problém se zapojením.

Technický parametr
Hodnota
Standard
802.11b/g/n (Draft 2.0)
WAN port
Ne
LAN porty
1 × RJ-45 10/100/1000 BaseT
USB
Ne
WPS
Ano
Provozní režimy
AP, Client, Bridge
Rychlosti
802.11b 11 Mbps, g 54 Mbps, n 300 Mbps
Anténa
3x externí (3 dBi)
Kódování
WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK
Výkon
až 18 dBm, regulovatelný
Spotřeba
4,3 W
Napájení
12 V, max 1.0 A
reklama